ΑΠΟΨΗ

“Καλοί” οι κομματάρχες, αλλά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς…

“Καλοί” οι κομματάρχες, αλλά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς…

Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, έδειξαν πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης. Ίσως κάποιοι –και με το δίκιο τους– απόρησαν, διότι πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα μέχρι του σημείου να επισημανθεί ο κίνδυνος για τη “γενέτειρα της Δημοκρατίας”, όπως σημείωσαν σε άρθρο του οι New York Times. Όσο και αν είναι πειραγμένα τα συμπεράσματα των ερευνών για να προστατεύεται ο “χρηματοδότης” πρωθυπουργός, υπάρχει θέμα και έχει όνομα: πελατειακό σύστημα και κομματάρχες.

Όταν λοιπόν δεν κάνεις χρήση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, εύκολα τα παραχωρείς και κάθεσαι στο σπιτάκι σου. Σου μαθαίνουν πως για ό,τι χρειαστείς υπάρχουν οι κομματάρχες, τοπικοί και κυβερνητικοί άρχοντες, να σε ακούσουν και να σε βολέψουν. Οι κομματάρχες σου εξασφαλίζουν μια θέση απασχόλησης ως συμβασιούχο, για να είσαι εκβιάσιμος πως αν θες να παραμείνεις εκεί, πρέπει να τους ψηφίζεις.

Αυτό είναι το λεγόμενο πελατειακό σύστημα, που επί των ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έλαβε νέες διαστάσεις, καθώς οι δημόσιες δαπάνες γίνονται πλέον κυρίως με αναθέσεις. Αλλά για να κάθεσαι στο σπιτάκι σου ήσυχος, χρειάζεται και ηλεκτρικό, τρόφιμα, γιατρούς, φάρμακα, δίδακτρα. Και στους διαδρόμους των σούπερ-μάρκετ ακούγονται βογγητά, από πελάτες όταν κοιτάζουν τις τιμές, με τους λογαριασμούς ρεύματος να προκαλούν πλέον ιλίγγους, τους οποίους δεν πληρώνουν οι κομματάρχες…

«Η ελληνική Δεξιά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με διαχρονικά προνομιακούς κοινωνικούς της συμμάχους, για τον λόγο αυτό οι όποιες εκδηλώσεις φιλελευθερισμού πραγματοποιούνται, εκτιμώ πως συνιστούν μικρά ανοίγματα, τα οποία υπάρχουν στον βαθμό που δεν θίγονται τα πραγματικά συμφέροντα της ιεραρχίας και των πολιτικών της εταίρων» σημείωσε σε συνέντευξή του ο ιστορικός Κώστας Κατσάπης  διδάσκων Πολιτισμική Ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αυτά για όσους απορούν για τις όποιες δημοσκοπικές αντοχές μιας κυβέρνησης που διέλυσε, από την  πρώτη κιόλας θητεία της τις κοινωνικές δομές, με αποκορύφωμα την πρόσφατη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις συνέπειες που προκύπτουν ήδη, σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητες να καταφύγουν χωρίς οδύνες στον ιδιωτικό τομέα.

SOS από παντού 

Η χώρα όμως κινδυνεύει. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ακρίβεια για τα νοικοκυριά, για τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να πλασάρει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με ένα καλάθι προϊόντων με μακαρόνια νούμερο 6 και μειωμένες τιμές, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική Ιταλία η νέα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον μηδενισμό(!) του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα! Και να θυμίσουμε πως η Ιταλία είναι στην ίδια κατάσταση από άποψη δημοσίου χρέους με την Ελλάδα.

Οι κίνδυνοι αφορούν πλέον το σύνολο της παραγωγής και των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Για παράδειγμα, εκατό εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανικών ομίλων σε σύσκεψη του ΣΕΒ στις αρχές της εβδομάδας προειδοποίησαν ακόμη και για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής. «Δεν αντέχουμε άλλο τα κόστη, θα υπάρξει πρόβλημα», τονίστηκε καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης πληρώνουν τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές σε όλη την Ευρώπη!

Εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου από την ενεργειακή ακρίβεια, το αυξημένο λειτουργικό κόστος, αλλά και την άνοδο των τιμών αγοράς εμπορευμάτων από τους προμηθευτές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι εντάσεως ενέργειας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στις αρνητικές επιπτώσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ έως πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις. Μάλιστα στην αγορά ηλεκτρισμού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα, ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ(!) ενώ πλέον το 45% των καταναλωτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος, ποσοστό που πριν τη δραματική αύξηση των τιμολογίων ανερχόταν σε 20%.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο κατώτατος μισθός παραμένει κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, το ποσοστό απασχόλησης είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, με σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης και αξιοσημείωτα περιορισμένη προστασία των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα για την Ελλάδα, όπως προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βέβαια δικαίωμα να ζητάει από τους πολίτες δεύτερη κυβερνητική θητεία, αλλά είναι στο δικό τους χέρι να θεωρήσουν αυτό το αίτημά του πρόκληση, όταν έχει αποτύχει στην πρώτη. Άλλωστε, δεν έχουν μείνει πλέον πολλά δημόσια περιουσιακά στοιχεία για ξεπούλημα για να παραμείνει χρήσιμος σε όσους τον στήριζαν και τον προστάτευαν. Και εκτός αυτού μετατρέπεται ταχύτατα σε βαρίδι και για το κόμμα του…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι