“Κάρτα” από τη Φώφη στον Λοβέρδο – Εξελίξεις σε ΚΙΝΑΛ και Κεντροαριστερά;
12/01/2021Ποικίλες συζητήσεις, αλλά και εξελίξεις, φαίνεται πως δρομολογεί στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να “καθαιρέσει” τον Ανδρέα Λοβέρδο, ορίζοντας νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Η απόφαση δεν είχε την συναίνεση του Τομεάρχη Εξωτερικών και κάποιοι την συσχετίζουν με την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Δεν λείπουν όμως και οι εκτιμήσεις που θέλουν η απόφαση να οφείλεται στις διαφορές τους σχετικά με τον προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ.
Η είδηση για την αιφνιδιαστική απόφαση γνωστοποιήθηκε με μια λιτή ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η οποία ανέφερε ότι «με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης».
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μάλιστα την ώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, ετοιμαζόταν να πάρει τον λόγο, ως εισηγητής του κόμματος, στη συζήτηση που διεξάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. «Η αντικατάστασή μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ υπήρξε επιλογή και απόφαση της Προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη» ήταν η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Κάρτα στον Λοβέρδο
Αν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «αντικατάσταση», πολλοί στο κόμμα μιλούν για “καθαίρεση”. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος συγκαλυμμένα, αναφέροντας στη δήλωσή του ότι πρόκειται για απόφαση της προέδρου. Δηλώνει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, ότι η εξέλιξη αυτή δεν είχε τη συναίνεσή του, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα. Γεννηματά του είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της να τον αντικαταστήσει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης.
Είναι γνωστό πάντως ότι οι σχέσεις Γεννηματά-Λοβέρδου δεν ήταν στα καλύτερά τους καιρό τώρα και σίγουρα επιδεινώθηκαν μετά την γνωστοποίηση από τον δεύτερο της πρόθεσής του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Η πρόεδρος δεν συνέδεσε βέβαια την απόφαση της με αυτήν την διάσταση, όπως απέφυγε να κάνει και ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Οι συζητήσεις στο κόμμα έχουν φουντώσει, ωστόσο, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την αντικατάσταση του Λοβέρδου με τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Πρόβλημα στις σχέσεις Γεννηματά-Λοβέρδου υπήρχε όμως, σύμφωνα με κύκλους του κόμματος, και σε διάφορα άλλα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και στο θέμα της φυσιογνωμίας και του προσανατολισμού του ΚΙΝΑΛ. Η αντιπολιτευτική τακτική και οι τοποθετήσεις στην γενικότερη συζήτηση για την κεντροαριστερά και την “προοδευτική διακυβέρνηση” έκαναν, μάλλον, περισσότερο εμφανείς τις διαφορές τους.
Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
Γνώστες μάλιστα των εσωτερικών διεργασιών στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και αντιδρά η Πρόεδρος, εκτιμούν ότι η απόφαση της ήταν επιβεβλημένη για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Οι ίδιοι τονίζουν ότι είχε αρχίσει να γίνεται προβληματικό να εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επικεφαλής και σε αυτό αποδίδουν την επιλογή Σκανδαλίδη.
Ο Λοβέρδος όμως δεν ήταν “ανεπαρκής” ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Είναι επίσης παλιός πολιτικός, με θεωρητική κατάρτιση ως συνταγματολόγος και με εμπειρία σε αρκετά υπουργεία. Από την άλλη, η πρόεδρος έχει σαφέστατα το δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Σε ό,τι αφορά δε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία το κόμματος, σε μια πορεία προς Συνέδριο μπορεί να είναι υποψήφιο όποιο κομματικό στέλεχος το επιθυμεί.
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά συμπίπτει πάντως και με την ένταση του διαλόγου για την “προοδευτική διακυβέρνηση”, ειδικά μετά την ανοιχτή πρόσκληση της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα και τις παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο πλευρές κρατούν βέβαια χαμηλούς τόνους, για την ώρα, η εξέλιξη όμως εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την έναρξη εσωτερικών τριβών.
Μετά τα σημερινά, η εσωκομματική σύγκρουση αναμένεται να γίνει περισσότερο εμφανής, καθώς θα εκδηλωθεί φανερά πλέον η υποβόσκουσα εδώ και μήνες δυσαρέσκεια στο ΚΙΝΑΛ για δραστηριότητες του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως αναφέρουν καιρό τώρα πληροφορίες από το κόμα. Παρότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συνδέει τη σημερινή εξέλιξη με τις γενικότερες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι γνωστό ότι κύκλοι που γνωρίζουν καλά όσα συμβαίνουν στην Χαριλάου Τρικούπη “χρεώνουν” στον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο έναν “πολιτικό αλληθωρισμό” προς τα δεξιά. Και αυτό, κατά τους ίδιους, έχει ενοχλήσει ιστορικά στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.