ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Κλειδώνει” τον δεύτερο γύρο ο Κασσελάκης μετά την στήριξη Παππά

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με κοινή τους δήλωση μετά από συνάντησή τους στην Βουλή, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Παππάς επισημοποιούν την συνεργασία τους για τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωσή τους συνιστά μία συμπυκνωμένη πλατφόρμα των κοινών θέσεων τους με έμφαση στον χαρακτήρα της παράταξη ως «πατριωτική, σύγχρονη κυβερνώσα παράταξη» που κινείται από την δημοκρατική Αριστερά μέχρι το Κέντρο, καθώς και στην εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Είναι σαφές ότι η συμμαχία των δύο ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς είναι η απάντηση στην στήριξη Τσακαλώτου και της παλιάς φρουράς του κόμματος στην Έφη Αχτσιόγλου, που μάλιστα εκδηλώθηκε ήδη από το βράδυ της Κυριακής με πρόθεση μετωπικής αντιπαράθεσης και διάσπασης του κόμματος. Με το 8% του Νίκου Παππά να αθροίζεται στο 45% του Στέφανου Κασσελάκη, το παιχνίδι του δεύτερου γύρου μοιάζει να έχει τελειώσει.

Τελευταία μεθόδευση της κομματικής γραφειοκρατίας είναι η προσπάθεια να δημιουργήσει προσκόμματα στην προσέλευση, μειώνοντας το εκλογικό σώμα και ζητώντας την ταυτοποίηση των κομματικών μελών. Το μπλοκ που στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου είναι σαφές ότι κινείται με διχαστική τακτική δημιουργώντας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προϋποθέσεις διάσπασης σε δεύτερο χρόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρότι η δυναμική είναι σαφής υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, η σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης που ακολούθησε το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου και των 53 ανέβασε την διαπραγματευτική δυνατότητα του Νίκου Παππά. Ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται και το ποσοστό του, αλλά και έναν σύμμαχο με ερείσματα και γνώση της λειτουργείας του κομματικού μηχανισμού και της γραφειοκρατίας. Θα του είναι χρήσιμος και στην επόμενη μέρα που θα ανοίξει η εσωτερική διεργασία του Συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ. Κασσελάκης δείχνει να υιοθετεί την βασική θέση Παππά για την πατριωτική αριστερά. Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το SLpress.gr, η πρώτη προσέγγιση Κασσελάκη-Παππά είχε γίνει πριν το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Η σύμπραξη επιβεβαιώνει την εγγύτητα του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, άσχετα από το την θέση του πρώην προέδρου.

Η κοινή δήλωση 

Στην κοινή τους δήλωση Κασσελάκης και Παππάς αναφέρουν: «Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη. Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έστειλαν μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη. Υπερασπιζόμαστε:

  • Την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019. Διεκδικούμε λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
  • Την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και δημοκρατία.
  • Ξανακερδίζουμε, τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι