ΑΠΟΨΗ

“Μας πήραν το κόμμα σύντροφοι…”

"Μας πήραν το κόμμα σύντροφοι"… Γιώργος Βενέτης

Ουδέποτε στην ελληνική πολιτική ιστορία, αλλά ενδεχομένως και στην διεθνή, ένας άνθρωπος που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά, “αναρριχήθηκε” τόσο ψηλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η εκλογή του Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει σοκάρει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν την Αχτσιόγλου. Βλέπουν να χάνουν το κόμμα και την πολιτική ιδεολογία του να απειλείται από έναν αλεξιπτωτιστή.

Ενώ διαφαινόταν η άνετη επικράτηση της Αχτσιόγλου ο εξ Αμερικής ορμώμενος υποψήφιος τους πήρε το κόμμα, κάνοντας με όρους οικονομίας, μία επιθετική εξαγορά! Ξαφνικά πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, αντιλαμβάνονται ότι γίνονται ξένο σώμα στο ίδιο τους το κόμμα. Δεν είναι εύκολο να φαντασθεί κανείς τη συνύπαρξη του Τσακαλώτου, του Βούτση, του Φίλη κ.ά. με το νέο πρόεδρο.

Ο Φίλης σχολίασε με πύρινη γλώσσα το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών: «Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του». Από την πλευρά του ο Βίτσας  ανέφερε: «Πώς ένας άνθρωπος που έρχεται από της ΗΠΑ, δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεις μήνες, ξαφνικά έρχεται να διεκδικήσει την προεδρία ενός κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία ώστε να διοικήσει ένα κόμμα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ώσπου να μάθει θα έχουν συμβεί πράγματα».

Αντιδράσεις στην εκλογή Κασσελάκη υπήρξαν και από πανεπιστημιακούς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύμβαλο αλαλάζον» αποκαλεί τον Κασσελάκη ο Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε άρθρο του στο tvxs, με τίτλο “Καιρός να φεύγουμε κι εμείς σιγά-σιγά…”. Στο άρθρο του ο καθηγητής ταυτίζει τον Κασσελάκη με την «αμερικανική alt right» και τον αποκαλεί «άδειο κέλυφος».

Η πρώτη συνέντευξη 

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Κασσελάκης, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του κόμματος. Αφού αναφέρθηκε σε «μεγάλη ανεπάρκεια του κράτους και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» με αφορμή τις νέες καταστροφικές πλημμύρες, γνωστοποίησε πως την επόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί τους πλημμυροπαθείς. Σε ερώτηση για το αν θα είναι πρόβλημα να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μπει στη Βουλή, ο ίδιος είπε: «Δεν είναι πρόβλημα. Θα ήταν σα να λέμε ότι οι μόνοι που μπορούν να είναι ηγέτες μιας παράταξης είναι μόνο όσοι είναι στη Βουλή… Εγώ θα είμαι με τον κόσμο και θα φέρουμε τη δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν νιώθει αριστερός, απάντησε: «Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθένα. Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο μου. Βεβαίως και είμαι αριστερός και όταν πήγα στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αναρωτήθηκα γιατί παιδιά δεν έχουν δει αυτό το νησί. Το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής και πολιτική, με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο», ενώ επεσήμανε πως είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μία θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για την αριστερή του πτέρυγα.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα, απάντησε: «Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο… Το κόμμα είναι για τον πολίτη. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ο ιδιόκτητης του κόμματος. Είμαι υπηρέτης του κόμματος», γνωστοποιώντας πως ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να συναντηθούν. Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως θα εκπληρώσει και την στρατιωτική του θητεία!

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει μία κάμψη της δυναμικής της ΝΔ στο 36,4% (με αναγωγή) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16,8%. Η ALCO δείχνει μία κάμψη της δυναμικής της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή (32,3%) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (15,3%). Έτερη δημοσκόπηση της Pulse δείχνει τη ΝΔ να συγκεντρώνει (με αναγωγή) το 38% και τον ΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο σε σχέση με τις άλλες μετρήσεις και να φτάνει στο 19%.

Το φαινόμενο Κασσελάκης

Μπορεί ο ίδιος να είπε ότι τόλμησε την υποψηφιότητά του, γιατί του “το ζητούσε ο κόσμος”, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα: Ποιος κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητά του; Ποιος τον έφερε; Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα τον προωθούν; Ποιοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσαν την κάθοδό του στις εκλογές; Ένα κρίσιμο ερώτημα ασφαλώς είναι και το εξής: Γιατί τον έφεραν; Ο πολιτικός χρόνος ενδεχομένως θα απαντήσει σε ορισμένα εξ αυτών.

Σε κάθε περίπτωση ο Κασσελάκης δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε: “Επιστρέφω στην Ελλάδα για να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ”, παίρνοντας μάλιστα την απόφαση λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία. Προφανώς, ήταν μια καλά προσχεδιασμένη κίνηση, που σκόπιμα ανακοινώθηκε λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές για να αιφνιδιάσει το πολιτικό κατεστημένο του κόμματος και να κοντύνει την προεκλογική εκστρατεία του άπειρου πολιτικά Κασσελάκη, υπό το φόβο ατοπημάτων…

Ο Πολάκης, φαίνεται να ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκε για τα σχέδια Κασσελάκη και μάλιστα φέρεται να συνέβαλε στη συγκέντρωση των 30 υπογραφών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν για την υποψηφιότητα. Επί πλέον υπήρξε μία εσωκομματική πλαισίωση, η οποία δεν συγκροτήθηκε την τελευταία στιγμή. Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι οργάνωσαν την προεκλογική του καμπάνια. Όλοι αυτοί δεν κινητοποιήθηκαν, επειδή τους έλκυσε κεραυνοβόλα η προσωπικότητα του Κασσελάκη, είναι προφανές ότι υπήρξε προετοιμασία.

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης (29/8). Πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της από τα Χανιά, από τους τάφους των Βενιζέλων. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, έφερε άμεση αντίδραση από τον δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Με μία σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκαν στον Κασσελάκη, αναφέροντας πως οι τάφοι των Βενιζέλων δεν είναι χώρος για κομματικές φιέστες.

Η επιλογή του Κασσελάκη να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο και επιτυχημένο λειτούργησε θετικά, παίζοντας ρόλο στη μετεωρική του άνοδο. Έρχεται σε αντίθεση με το ελληνικό κατεστημένο που θέλει τους πολιτικούς να είναι γόνοι τζακιών και τα μόνα ένσημά τους να είναι αποκλειστικά κομματικά. Είναι όμως έτσι; Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Το βιογραφικό του 

Ήδη υπάρχουν αιτιάσεις για τα στοιχεία του βιογραφικού του, τα οποία ασφαλώς θα διερευνηθούν, καθώς ό,τι αφορά ένα δημόσιο πρόσωπο, που είναι μάλιστα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να είναι διάφανο. Προς απόδειξη του αυτοδημιούργητου, ανέφερε πως «το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν». Δεν διευκρινίζει όμως το πως o πατέρας του, Θόδωρος Κασσελάκης βρέθηκε σε δικαστικές “περιπέτειες” ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CASCO ΑΒΕΕ.

Ακόμη, ο Κασσελάκης ανέφερε πως «η υποτροφία Ανδρέα Δρακόπουλου μού επέτρεψε να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια», παραλείπει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια: To 2006, όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η μητέρα του Ευαγγελία Κασσελάκη ανήκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ίδιου Πανεπιστημίου. Όσον αφορά την εφοπλιστική του καριέρα υπάρχουν σκιές. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πήρα δάνειο με προσωπική εγγύηση και τρία χρόνια μετά κατάφερα να μπω στην ποντοπόρο ναυτιλία». Πέρα από το καινοφανές του ισχυρισμού, υπήρξε παράλειψη της πληροφορίας, ότι η όποια δραστηριότητά του στην ναυτιλία έγινε υπό τη σκέπη που του εξασφάλισε συγγενής του, ο Σαντορινιός εφοπλιστής Μάρκος Νομικός.

Ένα ακόμη στοιχείο του βιογραφικού αποδομεί ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ισχυρίζεται ότι εργάστηκε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον». Όπως λέει ο δημοσιογράφος «επικοινώνησα με το Κέντρο όπου μου δήλωσαν ότι δεν βρίσκουν πουθενά κανένα στοιχείο για τον Κασσελάκη ως εργαζόμενό τους». Συνεπεία τούτου ο κ. Κασσελάκης έχει υποχρέωση να δηλώσει πότε και με ποια ιδιότητα εργάστηκε στο εν λόγω Κέντρο, όπως ισχυρίζεται…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι