ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Μπόρα είναι θα περάσει” η τακτική Μητσοτάκη

25 παραβιάσεις μετά την συνάντηση – Επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με ένα αναμενόμενο και επιβεβλημένο όσο και υποκριτικό “συγγνώμη” προς τους συμπολίτες του, θέλησε να καθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις ευθύνες του επιτελικού κράτους στην κακοκαιρία. Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την ίδια γραμμή άμυνας να μην αναγνωρίζει ευθύνες δικές του και του κυβερνητικού μηχανισμού. Το ίδιο έπραξε και πέρυσι με τα χιόνια, όπως και με τις πυρκαγιές και φυσικά με την πανδημία όπου λίγο πολύ για τους θανάτους φταίνε οι νεκροί.

Μόνο που αυτή την φορά το κλίμα στην κοινωνία είναι διαφορετικό. Τα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την γνωστή τακτική υποβάθμισης του φαινομένου και η εικόνα ενός διαλυμένου επιτελικού κράτους μαζί με την αγανάκτηση και την οργή κατέκλυσαν τις οθόνες των τηλεοράσεων. Η πραγματική διαχείριση της πολιτικής ζημιάς μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό όπου θα καταλογιστούν μεταχρονολογημένα οι ευθύνες στους πολιτικούς αρμοδίους.

Βέβαια το να αλλάξει τον Χρήστο Στυλιανίδη που έχει την ευθύνη για την αποτυχία είναι δύσκολο όσο και να τον κρατήσει. Αντίστοιχα είναι δύσκολο να αλλάξει και τον Κώστα Καραμανλή, για διαφορετικούς λόγους, όπως και τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Κάθε κρίση όμως επισωρεύει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και η επικοινωνιακή της διαχείριση γίνεται πιο δύσκολη. Η εμμονή στην γραμμή “φταίνε όλοι οι άλλοι”, αλλά πότε το κεντρικό επιτελείο έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Ο πρωθυπουργός κατέφυγε στις αποζημιώσεις προς τους ταλαιπωρημένους της Αττικής Οδού –2.000 ευρώ– και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ –1.000 ευρώ– κάτι που ορισμένοι ήδη έχουν χαρακτηρίσει προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε μετά από δύο ημέρες στο υπουργικό Συμβούλιο σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τοποθέτησή του ο όρος “επιτελικό κράτος” δεν υπήρχε, αφού πλέον ακούγεται σαν ανέκδοτο. Ο πρωθυπουργός έμεινε πιστός στην γραμμή άμυνας που χάραξε το Μαξίμου από τις πρώτες ώρες που διαπιστώθηκαν τα προβλήματα.

Η τακτική Μητσοτάκη

Η τοποθέτησή του αυτοναναφορική και η κριτική του επιδερμική περιορίστηκε στις ευθύνες στον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, και δευτερευόντως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ήταν όμως πολύ πιο φειδωλός όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις άλλες οδικές αρτηρίες και στην ηλεκτροδότηση. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην καταλογίσει έστω και περιγραφικά ευθύνες στον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και στους δικούς του γαλάζιους δημάρχους για να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια στα στελέχη του κόμματός του.

  Τί θα γίνει επιτέλους με το τουρκικό προξενείο στην Θράκη;

Παρομοίως δεν έκανε καμία αναφορά στις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ για τις εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης. Αντίθετα εμφάνισε ότι στο πεδίο αυτό τα πήγε καλά: «Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Παρομοίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαπίστωσε προβλήματα στο Σύστημα Υγείας! Αντίθετα “κάρφωσε” τους μετεωρολόγους αφού όπως ανέφερε «το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι». Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε για μία ακόμη φορά να επιρρίψει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από την κυβέρνησή του και το επιτελικό κράτος. Έτσι, απέδωσε τα προβλήματα στην ένταση των καιρικών φαινομένων και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι Μεσογειακή χώρα.

Πρόβλημα συντονισμού

Βέβαια και τα προβλήματα στις πυρκαγιές πάλι στο ότι η Ελλάδα είναι Μεσογειακή χώρα τα αποδίδει. Δεν αναγνώρισε ευθύνες ούτε στο ότι μετά από 30 μήνες στην κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντονισμού των διαφορετικών υπηρεσιών, πρόβλημα το οποίο αναδείκνυε σε κάθε ευκαιρία στο παρελθόν αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες κατηγορηματικές δεσμεύσεις ότι θα τα αντιμετωπίσει.

Τώρα περιορίστηκε να πει ότι «σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών» και να προαναγγείλει «επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

Βέβαια δεν εξήγησε τι τον εμπόδισε 30 μήνες τώρα να δημιουργήσει τις αντίστοιχες επιτροπές. Μίλησε γενικώς και αορίστως για «ανεπάρκειες δημοσίων υπηρεσιών» που επίσης γενικώς και αορίστως θα «διορθωθούν». Συνολικά επέλεξε να “αθωώσει” και να απαλλάξει των ευθυνών, τους βασικούς υπουργούς που διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς τον χιονιά. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά δήλωσε ότι θα στηρίξει την επιλογή του για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και θα ενισχύσει τις δομές του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι