“Τα καθάρματα” και πως έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
17/06/2023Έχοντας αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εκλογικήαναμέτρηση της 25ης Ιουνίου στο κέντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το ναυάγιο στην Πύλο που προκαλεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ με φόντο αιτιάσεις για τις ενέργειες του Λιμενικού. Πάντως και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει ποιες ήταν η ενέργειες της ελληνικής πλευράς όταν εντοπίστηκε το αλιευτικό.
Η έκφραση “τα καθάρματα” που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης για τους διακινητές ήταν αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους απηύθυνε το ερώτημα «τί εντολές είχαν οι Αρχές; Δεν επενέβησαν επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από τα καθάρματα», σημειώνοντας επίσης πως «τα ερωτήματα για την τραγωδία περιμένουν απαντήσεις».
Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου σχολίασε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σήμερα από το Γύθειο ότι οι διακινητές είναι καθάρματα», για να τονίσει: «Αυτό που ωστόσο δεν έχει απαντήσει κανείς μέσα στις αλλεπάλληλες αντιφάσεις των τελευταίων ημερών, είναι τι εντολές είχαν οι Αρχές και δεν επενέβησαν, επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από αυτά τα καθάρματα, o καπετάνιος, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να είχε αποδράσει από το πλοίο 9 ώρες πριν τη βύθιση».
Σημειώνει πως «ο αρχηγός του Λιμενικού του κ. Μητσοτάκη και νυν υπουργός Ναυτιλίας άφησε αυτά τα καθάρματα ανενόχλητα μέχρι το τραγικό ναυάγιο 600 ανθρώπων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιπλέον αναφέρει ότι «θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη έστω να αναρωτηθεί, μιας και βρέθηκε στο Γύθειο, γιατί δεν δόθηκε εντολή στο ναυαγοσωστικό, που βρισκόταν στο λιμάνι του Γυθείου, να συνδράμει άμεσα σε επιχείρηση διάσωσης» και προσθέτει «γιατί δεν διανεμήθηκαν σωσίβια όπως διανεμήθηκαν νερά, καθώς και γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια της FRONTEX».
Ο Σκέρτσος
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι σε διαρκή πόλεμο με τους εγκληματίες διακινητές ανθρώπινων ζωών. Όχι με το Λιμενικό Σώμα που σώζει ζωές και φυλάει σύνορα. Αντί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη χώρα μας, τους άξιους άντρες και τις άξιες γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, τον ενημερώνουμε ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί βασική πύλη εισόδου των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων χάρη και στις γενναίες προσπάθειες του Λιμενικού μας Σώματος. Επιτέλους, ας δείξει λίγο περισσότερο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».
Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα είναι παρόν, γεννά τραγωδίες και απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι, όμως, ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ξανά ένα ελληνικό ζήτημα για να ικανοποιήσουμε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν και λάθος και άδικο για τη χώρα μας που έχει σηκώσει έως σήμερα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί».
Τέλος αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, με την αλλοπρόσαλλη στάση που κρατάει βρίσκεται σε απόκλιση από την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και συμπεριφέρεται, δυστυχώς, σαν να μην έμαθε τίποτα από τα λάθη που έκανε το 2015-2019. Διεκδικώντας εκ νέου το μονοπώλιο της ευαισθησίας ξεχνάει το αίσχος της Μόριας που είναι όλο δικό του. Οι πολίτες, όμως, δεν ξεχνούν».
Ο Μητσοτάκης
Νωρίτερα από το Γύθειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθάρματα» τους διακινητές μεταναστών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Ανέφερε πως «όσο οργισμένοι είμαστε με αυτούς τους διακινητές, που είναι τελικά και οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, πιστεύω άλλο τόσο απογοητευμένοι είμαστε με αυτούς οι οποίοι πάνω σε αυτή την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία να καταγγείλουν την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Πρόσθεσε πως «όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι που επέτρεψαν τα «κάτεργα της Μόριας»»
Ο Ανδρουλάκης
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε κοροϊδία τον πανηγυρισμό της ΝΔ για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του “Δουβλίνο ΙΙΙ”. «Στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο μηχανισμός μετεγκατάστασης για το σύνολο της ΕΕ αφορά 30.000 άτομα, όταν πέρυσι είχαν κατατεθεί 960.000 αιτήσεις. Άρα, η Ευρώπη κάνει τα ελάχιστα σε επίπεδο αλληλεγγύης προς τις πρώτες χώρες εισδοχής. Θέλει, λοιπόν, ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης και θεσμικά και γεωπολιτικά».
Σχετικά με τη συζήτηση περί ενδεχόμενων επιχειρησιακών ευθυνών επανέλαβε πώς «ο αρμόδιος υπουργός να πει ακριβώς ποιες ήταν οι ενέργειες της Ελλάδας από τη στιγμή που ήρθε σε γνώση της κυβέρνησης η συγκεκριμένη επικίνδυνη για τη ζωή αυτών των ανθρώπων κατάσταση ώστε στο εσωτερικό πεδίο της πολιτικής, να μην υπάρχει μία αντιπαράθεση η οποία αδικεί τη χώρα μας, αλλά και να απαντήσουμε στο ερωτήματα που βάζουν διεθνή ΜΜΕ. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες από επίσημα χείλη».