“Τροφεία” 22 € τον μήνα έταξε ο πρωθυπουργός – Σιωπή για τους “κοριούς”
18/12/2022Βούτυρο αντί για δημοκρατία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός αλλά το επίδομα τροφίμων που εξήγγειλε είναι φτωχό, αφού εκτιμάται στα 22 ευρώ το μήνα. Με την υπόσχεση για συνέχιση των παροχών και της επιδοματικής πολιτικής ο πρωθυπουργός θέλησε να αντιπαρέλθει την σκληρή κριτική κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την δημοκρατική εκτροπή που συνιστούν οι υποκλοπές και η συγκάλυψή τους, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, που όπως όλοι αντιλαμβάνονται έχει προεκλογικό χαρακτήρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κάθε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και στην υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη και βασίστηκε στις “επιδόσεις της οικονομίας” για να επαναλάβει το δικό του δίλημμα των εκλογών, που είναι κυβερνητική σταθερότητα ή ακυβερνησία. Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, τους οποίους θέλησε να ταυτίσει. καταλογίζοντάς τους επιπλέον ότι δεν διαθέτουν πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην δική του, που είναι η αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την σημασία της πρώτης κάλπης ως βάση για την αυτοδυναμία στην δεύτερη, αφού άλλωστε δεν διαθέτει συμμάχους.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού δεν ευνοεί την αντιπαράθεση των αρχηγών κάτι που βόλεψε τον πρωθυπουργό, ο οποίος το τελευταίο που θα ήθελε ήταν να αναγκαστεί να απαντά ή να υπεκφεύγει στα ερωτήματα που αφορούν τις παρακολουθήσεις των υπουργών του, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων. Επ’ αυτού περιορίστηκε να πει ότι δεν θα κάνει μία υπόθεση που διερευνά η Δικαιοσύνη εβδομαδιαίο κατασκοπευτικό σίριαλ στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός για την οικονομία
Ο πρωθυπουργός εμφάνισε περίπου σαν οικονομικό θαύμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντας την αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της ανεργίας, την μείωση του δημοσίου χρέους, την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ, όπως και την αύξηση των εξαγωγών -με επιδόσεις βεβαίως που είχε αμφισβητήσει εκ των προτέρων η αντιπολίτευση. Θύμισε την στήριξη της κυβέρνησης στα τιμολόγια ρεύματος και τα επιδόματα προς τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Πάντως δεν απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα όπως και στην ενέργεια που εξαντλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάτι που απέδωσε για μία ακόμη φορά στους εξωγενείς παράγοντες.
Οι υποκλοπές και οι εισαγγελείς
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το ερώτημα που είχε θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την προηγούμενη εβδομάδα και δεν είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός, εάν ήταν εν γνώσει του η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπουργών του. Πρόσθεσε στο οπλοστάσιό του τις πρόσφατες παρακολουθήσεις του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου αλλά αναφέρθηκε και στον ρόλο της Δικαιοσύνης. Έκανε διάκριση ανάμεσα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στην οποία εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε συμμετοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης και στους δικαστές και εισαγγελείς που «αν αφεθούν θα κάνουν το ίδιο καλά την δουλειά τους με τον Βέλγο εισαγγελέα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εμμέσως πλην σαφώς γιατί δεν κάνει πρόταση μομφής λέγοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον πρωθυπουργό, άλλοι γιατί φοβούνται το υλικό των παρακολουθήσεων, άλλοι γιατί ξέρουν ότι εάν γίνουν πρόωρες εκλογές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή και άλλοι γιατί δεν θέλουν να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το μετεκλογικό άλλοθι ότι τον έριξαν. Έθεσε συνολικά ως θέμα δημοκρατικής και συνταγματικής εκτροπής το θέμα των υποκλοπών και απευθύνθηκε στην δημοκρατική συνείδηση των συντηρητικών πολιτών (οι υποκλοπές είναι θέμα δημοκρατίας και όχι αντιπαράθεση δεξιάς αριστεράς, είπε), ενώ επιτέθηκε στους κεντρώους που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπυκνώνοντας τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί στον ολοκληρωτισμό και θα είναι διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία, η δημοκρατία θα δώσει την λύση. Αν δεν έχετε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε προκηρύξτε εκλογές».
Τα πηγαδάκια και το εκλογικό μαγγάνι
Πάντως στα πηγαδάκια το θέμα συζήτησης ήταν οι υποκλοπές με την συνέχεια των αποκαλύψεων για τον Γιώργο Κύρτσο και τον Τάσο Τέλλογλου όπως και για την στάση του Ισίδωρου Ντογιάκου (ο οποίος επανήλθε σήμερα και άφησε αιχμές κατά πολιτικών δυνάμεων και δημοσιογράφων για την κριτική που δέχεται) και φυσικά για τις δύο Ελληνίδες ευρωβουλευτίνες, την Εύα Καιλή και την Μαρία Σπυράκη. Σε πιο δύσκολη θέση ήταν εμφανώς οι γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι αναγκάζονται είτε να απολογούνται απρόθυμα είτε να αποφεύγουν τις συζητήσεις, κυρίως για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το δεύτερο εν εξελίξει σκάνδαλο που συνιστά η συγκάλυψή του ακόμη και με την «χειραγώγηση της δικαιοσύνης», όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Εκείνο βέβαια που απασχολεί είναι οι εκλογές με τις εκτιμήσεις να συμπίπτουν ότι όλα είναι ανοικτά και εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται πλέον εκλογές το συντομότερο, αφού η κατάσταση συνεχώς γίνεται πιο δύσκολη. Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει μετατραπεί σε μαρτύριο της σταγόνας ενώ σκάνε και διάφορες άλλες υποθέσεις, λίγο πριν ήταν η υπόθεση Πάτση, τώρα είναι η υπόθεση Σπυράκη και -όπως λένε οι γαλάζιοι βουλευτές μεταξύ τους- ποιος ξέρει τι θα σκάσει αύριο.
Γκρίνια όμως υπάρχει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την δημοσκοπική υστέρηση -η βελτίωση των ποσοστών του κόμματος δεν είναι ανάλογη της συγκυρίας και της φθοράς της κυβέρνησης- αλλά και για επιμέρους θέματα, όπως ήταν η υπερψήφιση του επιδόματος για τους ένστολους. Η αμήχανη απάντηση αρκετών βουλευτών είναι ότι «αν το περνάει η ΝΔ και το ψηφίζει ακόμη και το ΚΚΕ, τι να κάνουμε εμείς;».