“Βατράχια” και “πουλαδεροί” – Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και το συγκριτικό πλεονέκτημα

"Βατράχια" και "πουλαδεροί" – Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και το συγκριτικό πλεονέκτημα, Βασίλης Κολλινιάτης

Γράφει ο Βασίλης Κολλινιάτης* – 

Κάθε φορά που κάποιος αξιωματικός προερχόμενος από τις Ειδικές Δυνάμεις αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ συνηθίζει να κάνει on camera είτε ένα άλμα με αλεξίπτωτο (βλ. πρόσφατα τον κ. Φλώρο) είτε μια κατάδυση (βλ. τον Ναύαρχο Αποστολάκη το 2016). Επαναλαμβάνει δηλαδή, κάτι που έκανε στα πλαίσια των καθηκόντων του στην αρχή της καριέρας του. Στις περιπτώσεις αυτές μου έρχεται στον νου η παρακάτω ιστορία. Λέγεται ότι ο Woodrow Wilson (28ος Αμερικάνος Πρόεδρος, 1913-1921) μπορούσε να
δακτυλογραφήσει πιο γρήγορα από τη γραμματέα του.

Με αφορμή την ικανότητά του αυτή ετίθετο το ρητορικό, παιγνιώδες, αλλά και εύστοχο για τον σκοπό που ήθελε να εξυπηρετήσει ερώτημα, αν θα έπρεπε να αναλάβει σαν καθήκον του και την αλληλογραφία του Λευκού Οίκου ή αν θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με θέματα, π.χ. διεθνών διπλωματικών σχέσεων.

Ιστορίες σαν την προηγούμενη χρησιμοποιούνται στα βιβλία των Οικονομικών για να εισαγάγουν την Θεωρία του Συγκριτικού Πλεονεκτήματος ως βάσης του Διεθνούς Εμπορίου. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, ακόμα και αν μια χώρα μπορούσε να παράγει φθηνότερα σε σχέση με μια άλλη και τα δύο από τα εν δυνάμει προϊόντα που υποθέτει το υπόδειγμα ότι μπορούν να παραχθούν σε αυτές (έχει το Απόλυτο Πλεονέκτημα δηλαδή), θα ήταν τελικά προς το συμφέρον και των δύο χωρών να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην παραγωγή του προϊόντος εκείνου που έχει η κάθε μια συγκριτικό πλεονέκτημα και να εισαγάγουν το άλλο.

Συγκριτικό Πλεονέκτημα στην παραγωγή ενός προϊόντος έχει μια χώρα όταν για την παραγωγή μιας επιπλέον μονάδας του προϊόντος αυτού χρειάζεται να θυσιάσει λιγότερες
μονάδες του δεύτερου προϊόντος σε σχέση με την άλλη χώρα.

Με βάση το ανωτέρω παράδειγμα, πιστεύω ότι οι κύριοι Α/ΓΕΕΘΑ έχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν από το να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση και σωματικά προσόντα. Για τις αποστολές αυτές, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν 20χρονα παιδιά. Οι Έλληνες Α/ΓΕΕΘΑ άλλωστε δεν επιλέγονται γιατί είναι καλοί “στο τρέξιμο και στο σημάδι”, καθώς στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να κάποια στιγμή να είχε επιλεγεί κάποιος από τους ένστολους ολυμπιονίκες μας.

Μπορεί πράγματι οι συγκεκριμένοι Α/ΓΕΕΘΑ να υπερτερούν σε σωματική ρώμη έναντι ακόμα και των 20χρονων, θα πρέπει όμως όσο καιρό κατέχουν την συγκεκριμένη θέση να ασχολούνται με τα θέματα τα οποία έχουν αυτοί το συγκριτικό πλεονέκτημα π.χ. θέματα στρατηγικής, και να αφήσουν τα άλλα που, πιθανόν τους αρέσουν περισσότερο, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα το έχουν οι “πιτσιρικάδες”.

Στον ελεύθερο χρόνο τους

Αν πάλι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτά, νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουν την θέση σας για κάποιον που έχει την διάθεση να το κάνει, καθώς θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε κάποιος στην στρατιωτική ηγεσία ο οποίος full time θα σκέφτεται περί στρατηγικής.

Στον ελεύθερο χρόνο τους μπορούν βεβαίως οι Α/ΓΕΕΘΑ να κάνουν ότι θέλουν αλλά και αυτό με προσοχή ώστε να μην διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα. Λόγω της θέσης τους και του ρόλου τους, είναι ένα δυσεύρετο asset για την πατρίδα και έχουν την υποχρέωση να μην το διακινδυνεύουν άσκοπα. Θα ήθελα να θυμίσω ότι στον Πρόεδρο Ομπάμα, η προσωπική του ασφάλεια του είχε απαγορεύσει κατά τα 8 χρόνια της θητείας του να κάνει wind surfing γιατί δεν μπορούσε να τον καλύψει.

Ένα επιπλέον αρνητικό αποτέλεσμα της ανωτέρω “εθιμοτυπίας” των Α/ΓΕΕΘΑ είναι η άσκοπη
επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. με την κατάληψη μια θέσης στο Chinook. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εν συγκρίσει με το συνολικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων και την σπατάλη του Δημοσίου συνολικά, η συγκεκριμένη επιβάρυνση είναι τόσο μικρή ώστε δεν αξίζει να γίνεται λόγος.

Συμφωνώ ότι το μέγεθος είναι μικρό, αλλά κάθε σπατάλη που χρηματοδοτείται με χρήματα φορολογουμένων πρέπει να σταματήσει. Στον Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να του παρέχεται κάθε υποστήριξη που του είναι απαραίτητη για να επιτελέσει την αποστολή του (π.χ. οδηγός, γραμματεία κλπ., στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων της χώρας) αλλά δεν δικαιούται να σπαταλήσει ούτε ένα
Ευρώ.

Job description

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω ένα ακόμα αρνητικό σχόλιο για την εν λόγω ενέργεια των Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι εμπνευσμένο από ένα αστείο περιστατικό που περιγράφεται στο Περιοδικό “Η Λέξη” (Τεύχος 168, Μάρ.–Απρ. 2002). Το συγκεκριμένο τεύχος συγκέντρωνε κωμικές στιγμές από την στρατιωτική θητεία διάφορων ανθρώπων της Τέχνης κλπ. Έχει να κάνει με το σχόλιο με το οποίο υποδέχθηκε ο διοικητής μιας από τις μονάδες που υπηρέτησε, σε μεγάλη πράγματι ηλικία, την θητεία του ο Κώστας Αλαβάνος (αδελφός του Αλέκου, και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη). Το σχόλιο του συγκεκριμένου αξιωματικού προς τον “γέρο” στρατιώτη ήταν: «Καλώς τον. Κάτι τέτοιους σαν και εσένα βλέπουν οι Τουρκαλάδες και τα κάνουν πάνω τους».

Παρόλο που τα δύο περιστατικά είναι τελείως διαφορετικά, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι το ανωτέρω σατιρικό σχόλιο ταιριάζει εξ ίσου καλά και στα δύο. Στο αρχικό ως πείραγμα, στο πιο πρόσφατο σαν πικρή διαπίστωση. Αν θεωρείτε την άποψή μου σκληρή και άδικη για τους Α/ΓΕΕΘΑ αναρωτηθείτε για λίγο. Τι γνώμη θα είχατε εσείς για την διοικητική αποτελεσματικότητα π.χ. ενός Προέδρου Τράπεζας ή του Πάπα αν στα πλαίσια του ωραρίου της εργασίας τους πήγαιναν και έκαναν την δουλεία του Ταμία ή του Καντηλανάφτη αντιστοίχως επειδή από την θέση αυτή ξεκίνησαν την καριέρα τους και η δραστηριότητα αυτή συνεχίζει να τους αρέσει.

Αγαπητέ νυν Α/ΓΕΕΘΑ, δεν σας γνωρίζω και δεν απευθύνομαι σε σας προσωπικά, αλλά στον ρόλο σας και στο δημόσιο αξίωμά σας. Πιθανότατα δεν είχατε πρόθεση προσωπικής προβολής/δημοσιότητας με την ενέργειά σας αυτή, και αν μαντεύω σωστά, μπήκατε σε αυτήν την ταλαιπωρία γιατί θέλετε να εμψυχώσετε τα νέα παιδιά, δείχνοντάς τους ότι και ο αρχηγός παραμένει ένας από αυτούς και ότι μπορεί να “ματώσει” μαζί τους. Για τους λόγους που εξήγησα, νομίζω ότι ήταν λάθος.

Σας εύχομαι ειλικρινά καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας, γιατί την χρειαζόμαστε.
ΥΓ. Δεν νομίζω ότι στο job description της πολιτικής ηγεσίας του τόπου συμπεριλαμβάνεται και το “συνοδηγός σε F16”, ή μήπως συμπεριλαμβάνεται; Για να δούμε τι νομίζει και ο Κυριάκος.


* Ο Βασίλης Κολλινιάτης είναι διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών πρώην Τραπεζικό Στέλεχος

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι