ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σ. Κασσελάκης: Το πρόσωπο-έκπληξη για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιο είναι το πρόσωπο-έκπληξη που ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, με σπουδές στην Αμερική, πολύγλωσσος, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και μόλις 35 ετών είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη τις τελικές του αποφάσεις για το εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας “ΣΥ.ΡΙΖ.Ανασυγκρότηση τώρα”, η οποία προκάλεσε έκπληξη.

Μέχρι στιγμής τέσσερα πρόσωπα διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη Αχτσιόγλου (που προβάλλεται ως φαβορί), ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας. Να σημειωθεί πως άλλα πρόσωπα, όπως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας (γιος του δολοφονημένου από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα) έχουν προκαλέσει πολλές θετικές αντιδράσεις με δημόσιες αναρτήσεις τους για το μέλλον του κόμματος και χτίζουν αρχηγικό προφίλ, ακόμα και αν δεν θέσουν τελικώς υποψηφιότητα.

Ο Γεννημένος το 1988 στο Μαρούσι Στέφανος Κασσελάκης, με καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από τον Σκινέ, έχει μία διαδρομή που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αν και η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, στη συνέχεια χρεοκόπησε, εξαιτίας του «παραδικαστικού κυκλώματος».

Έτσι, αναγκάστηκε να αρχίσει από το μηδέν, έχοντας λάβει υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης, όπου και μετακόμισε από την ηλικία των 14 ετών. Για να πάρει την υποτροφία, είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό “Αρχιμήδης” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μαθηματική Βαλκανιάδα νέων.

«Μεγάλωσα σε μια πολύ ευκατάστατη οικογένεια, η οποία χρεοκόπησε οικονομικά, κι έτσι αναγκάστηκα να “δουλέψω” τον εαυτό μου έξω, μέχρι να καταφέρω να γίνω κι εγώ ευκατάστατος. Αυτή η κοινωνική κινητικότητα που έζησα, αυτό που λέμε ευημερία για όλους, εγώ την έχω ζήσει στην πράξη. Η Αμερική έχει τεράστια θέματα, όμως σου δίνει μια προοπτική και μια δυνατότητα. Όπως επίσης, υπάρχει κράτος δικαίου» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή που έδωσε με τον σύντροφό του Tyler Mcbeth στο “Antivirus”.

Οι σπουδές στις ΗΠΑ

Οι σπουδές του έγιναν στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής “Center for Strategic and International Studies” στην Ουάσινγκτον.

Για χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραφε άρθρα στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε με τη “Στήλη του Φοιτητή” και συνέχισε με το “Χρώμα της Αγοράς”. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα “CvfromGreece”, θέλοντας να βοηθήσει νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Τεχνοκράτης και εφοπλιστής

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλέον δηλώνει επιχειρηματίας, με έδρα το Μαϊάμι και εξειδίκευση στα ναυτιλιακά. «Στα 30 χρόνια του είχε αγοράσει καράβια, τα οποία πούλησε, βγάζοντας πολύ μεγάλο κέρδος για τους επενδυτές και στη συνέχεια άνοιξε ένα δεύτερο επενδυτικό κεφάλαιο στη Ναυτιλία, με απόλυτη επιτυχία. Τώρα, είναι ιδρυτής ενός ομίλου από εταιρείες και μόλις 35 ετών», ανέφερε γι’ αυτόν άρθρο του ekirikas.com. Η αρχή έγινε από το μηδέν. Στα 30 του ήταν πλοιοκτήτης και ιδρυτής της Swift Bulk, όπου έκανε τη διαχείριση, είχε την εποπτεία και δημιούργησε όλη την υποδομή.

Πλέον, είναι ιδρυτής ενός ομίλου εταιρειών, τεχνοκράτης και εφοπλιστής, που αποφάσισε στις εκλογές να ανταποκριθεί στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα και να κατέβει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, ενώ προοριζόταν να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα είχαν κεντρικό ρόλο στο think tank του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχθηκε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στα 31 του χρόνια. Ο ίδιος, το κατάλαβε όταν ήταν 15-16 ετών, αλλά όπως λέει είχε θάψει πολύ βαθιά το ζήτημα της σεξουαλικότητάς του. Έχει πλέον συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Tyler Mcbeth και θα επιδιώξουν να κάνουν παιδιά με παρένθετη μητέρα.

Θετική ανταπόκριση Πολάκη

Πρόσφατα, ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε τη Ρόδο, μετά τις πυρκαγιές και δήλωσε ότι «απέναντι στην “κανονικότητα” πένθους και καταστροφής, δεν θα σταθούμε χωρίς φωνή, δεν θα εκκενώσουμε την Ελλάδα». Σε άλλο βίντεο, στη λίμνη Δοϊράνη δήλωσε ότι «πατριώτης είναι αυτός που θυσιάζει κάτι από τον εαυτό του για την πατρίδα του», αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μία πολιτική πλατφόρμα, που προκάλεσε αίσθηση.  Αντικαθιστώντας την λέξη “Αριστερά” με την “Ανασυγκρότηση”, η πολιτική πλατφόρμα του κ. Κασσελάκη φέρει τον τίτλο ««ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΡΑ» και περιλαμβάνει «έμπρακτες προτάσεις για τη Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση της χώρας», όπως: Διαφάνεια παντού, κατάργηση βουλευτικών προνομίων, διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, επαγγελματικός στρατός με κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τομές σε δικαιοσύνη, φορολογία, παιδεία.

«Η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να αναδειχθεί σε Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης όλων των τομέων – τώρα! Γιατί μόνο μέσα από συλλογική δράση και “εφαρμοσμένη” πολιτική, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα!», τονίζει.

Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μάλιστα και τη συμμετοχή του κόσμου για τη διαμορφώσει την πλατφόρμα του, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα εμπλουτίζεται/συμπληρώνεται/βελτιώνεται με σχόλια και προτάσεις. «Πολιτεύομαι με ένα κόμμα που οφείλει να βρει επειγόντως την πυξίδα του, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τη χώρα. Για να εμπιστευτεί ξανά η κοινωνία τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εμπιστευτεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία. Και να αλλάξει ο ίδιος, εξελισσόμενος σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό κόμμα στην υπηρεσία και υπό τον έλεγχο της κοινωνίας», επισημαίνει.

Να σημειωθεί πως θετικά αντιμετώπισε τις προτάσεις του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, γνωστός για τις “εμπρηστικές” αναρτήσεις στα social που προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην απερχόμενη ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης είναι δεινός χρήστης των social media και δη του πιο προσφιλούς της νεολαίας το TikTok, στο οποίο είχε κάνει άριστη καμπάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Από την άλλη οι απόψεις του κ. Κασσελάκη, όπως αυτή για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και το μεταναστευτικό, θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις, αν την προσεχή Τρίτη τελικώς ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την αρχηγία του κόμματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι