Σαμαράς σε Μητσοτάκη: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά επαγγελματίες εφησυχασμένοι!
12/03/2026
Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να τοποθετηθεί για τη συμφωνία Chevron – Helleniq, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική κάνοντας λόγο για το δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος». Δίνοντας έμφαση στα ελληνοτουρκικά, άφησε σαφείς αιχμές για αδράνεια της κυβέρνησης και έλλειψη διορατικίτητας.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για το πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Μίλησε στη συνέχεια για μεταλλαγμένη ΝΔ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε «μου κάνετε μάθημα για τις εξορύξεις;». Μεταξύ άλλων, ο κ.Σαμαράς υποστήριξε πως ανοίγει η κερκόπορτα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ έκανε λόγο για «δυνητική απομείωση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αιχμή για την ακρίβεια και την αισχροκέρδιεα, μιλώντας δε για «διαρκή υποχώρηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας». «Δεν θα εκφράσω σήμερα όλες τις ανησυχίες μου για να μην μιλάει ο πρωθυπουργός για επαγγελματίες ανησυχούντες και ανησυχούντες του καναπέ» σημείωσε δε με νόημα και με υπονοούμενο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε άλλο σημείο δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι ο κύριος Μητσοτάκης κατηγορεί εμένα και τον κύριο Καραμανλή για τα πατριωτικά θέματα. Ο πρωθυπουργός και η εξωτερική πολιτική δεν χαρακτηρίζονται από διορατικότητα, αλλά από show off, όπου φυσσάει ο άνεμος».
Υπάρχουν δύο αναγνώσεις πέρα από τα χαοτικά σενάρια. Στην πρώτη η Αλάσκα του Τραμπ και του Πούτιν έχει αλλάξει τον κόσμο. Η πολιτική επιδιώκει να χαραξει νέο δρόμο, τον IMEC, που σημαίνει ότι θα περνάει η ενέργεια από τα αραβικά κράτη, επεσήμανε ακόμη.
Ασκώντας κριτική στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς τόνισε: «H Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις» ενώ σε άλλο σημείο είπε «η αμυντική πολιτική στην περιοχή μας δεν δουλεύει».
Τα “καρφιά” Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική Navtex «που χωρίζει στη μέση το Αιγαίο και που εξεακολουθεί να ισχύει».
«Πρέπει να έχουμε πολιτική αξιόπιστη απέναντι στην Τουρκία. Εκπέμπουμε θολά και κατευναστικά μηνύματα. Μιλάω για αποτροπή έναντι της Τουρκίας και όχι μόνο έναντι του Ιράν που μας απειλεί μόνο 15 ημέρες. Αυτό σημαίνει διορατικότητα, να φτιάχνεις συμμαχίες πολύ νωρίτερα. Να καταγγέλλεις την υποχωρητικότητα, το γκριζάρισμα στο Αιγαίο, το ξέπλυμα της Τουρκίας. Η Τουρκία που στέλνει στρατό στην κατεχόμενη Κύπρο εξακολουθεί να είναι φίλη μας;» αναρωτήθηκε.
«Ανοίγει η κερκόπορτα για το τουρκολιβυκό» σημείωσε δε ενώ μίλησε για «δυνητική απομείωση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Προς το κλείσιμο της ομιλίας του μίλησε για «ερασιτέχνες εφησυχασμένους».





