Σε αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – Καταλύτης των εξελίξεων ο Πολάκης
23/08/2024Με την χθεσινή του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έθεσε θέμα ηγεσίας ο Παύλος Πολάκης γίνεται ο καταλύτης των εσωκομματικών εξελίξεων.
Ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον στήριξε στην επικράτησή του, μέχρι και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου όπου τον αμφισβήτησε η ομάδα Τσίπρα, τώρα του τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια. Το οριακό σημείο ήταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που ο Πολάκης πήρε καθαρές αποστάσεις και έχασε την θέση του συντονιστή των τομεαρχών.
Ο Πολάκης επέμεινε στις αιτιάσεις του και στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά το 15% των ευρωεκλογών είπε ευθαρσώς ότι στοίχισε η τελευταία εβδομάδα και η προβολή του συζύγου του. Παρά τις συνεχείς τριβές και την κριτική που ασκούσε ο – κυρίως για την σύγχυση του προσωπικού με το πολιτικό από την πλευρά του Στέφανου – είχε βρεθεί ισορροπία. Μέχρι που ο Κασσελάκης παρασύρθηκε από τα δάκρυα της Αθηνάς Λινού και ενέδωσε τις πιέσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου και τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ωστόσο δεν προχώρησε μέχρι το τέλος, αφενός έδειξε να το μετάνιωσε και αφετέρου δεν προχώρησε την διαδικασία διαγραφής του από το κόμμα. Στην χθεσινή του τοποθέτηση μάλιστα, όπου προκαλεί τους 87 και δείχνοντας τους την πόρτα της εξόδου, έδειξε διάθεση συμβιβασμού με τον Πολάκη, αναφέροντας πως «μίλησε σε πολιτική βάση» και πως ερευνά τις καταγγελίες του για την κ. Λινού.
Πετώντας το γάντι στον Κασσελάκη, ο Πολάκης στην πραγματικότητα θέτει την εσωκομματική αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της. Φυσικά οι 87 της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και οι οκτώ της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν από την χθεσινή συνεδρίαση, δεν ταυτίζονται με τον κ. Πολάκη. Μεταξύ αυτών είναι η Όλγα Γεροβασίλη και αρκετοί ακόμη που επεδίωξαν την πλήρη διαγραφή του, με αφορμή την αντίδραση της Αθηνάς Λινού, στα σχόλια του Πολάκη κατά συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη.
Στην πραγματικότητα, οι 87 είναι απέναντι στον Πολάκη εξίσου εάν όχι περισσότερο από ότι στον Κασσελάκη. Από την στιγμή όμως που άνοιξε ζήτημα ηγεσίας εκ των πραγμάτων καλούνται να αποφασίσουν εάν θα κάνουν το επόμενο βήμα. Η συνεχής κριτική και η συναφής εσωστρέφεια, αποδομεί τον πρόεδρο, αλλά αποδυναμώνει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση.
Σε φάση διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ
Η διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και η περιδίνηση του ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο στοιχείο που ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, επάνω στα συντρίμμια της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι που μπορεί να το αντιπαρέρχονται οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιλαμβάνονται όμως τα μέλη και οι ψηφοφόροι που είναι αγανακτισμένοι με την προϊούσα αποσύνθεση του κόμματος.
Τα μέλη αντιλαμβάνονται ότι στον Κασσελάκη δεν δόθηκε ούτε μία ημέρα ανοχής. Στο μεσοδιάστημα από το Συνέδριο μέχρι τις ευρωεκλογές, που επικράτησε εσωκομματική ηρεμία παρά τα λάθη του Κασσελάκη, φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει. Φυσικά τα μέλη και οι ψηφοφ–όροι αντιλαμβάνονται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει το προσωπικό του life style – που προσκρούει και στα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας – και να συμπεριφέρεται σαν influencer, αλλά τρέφουν ελπίδες ότι έστω και με καθυστέρηση θα βελτιώσει την παρουσία του.
Οι 87 της Κεντρικής Επιτροπής έχουν την δυνατότητα στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και να θέσουν ζήτημα εκλογής αρχηγού. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι από κοινού με τον Πολάκη έχουν την πλειοψηφία για να ληφθεί η απόφαση. Βέβαια το να ταυτιστούν μαζί του είναι το τελευταίο που επιθυμούν. Το ουσιαστικό ερώτημα όμως είναι βαθύτερο: Μπορεί να υπάρξει πρόσωπο που να κατέβει απέναντι στον Κασσελάκη και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία; Ακόμη και μετά από ένα δίμηνο συνεχούς φθοράς του Κασσελάκη, τέτοια υποψηφιότητα δεν προκύπτει. Ορισμένοι κοιτάζουν προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό. Επιπλέον ακόμη και ο Τσίπρας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έβγαινε νικητής από μία αναμέτρηση.
Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολικά σε αδιέξοδο: Η ηγεσία δεν μπορεί να προχωρήσει με διαρκή αμφισβήτηση που φουντώνει από την πολιτική εκμετάλλευση που κάνει το σύστημα Μητσοτάκη στα μέσα ενημέρωσης. Ούτε όμως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών, που θα της στερήσουν και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι 87 από την πλευρά τους επίσης δεν μπορούν να συνεχίσουν να συντηρούν μία κατάσταση εσωστρέφειας και αυτοδιάλυσης. Αντιδρά πλέον ο κόσμος. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλώνεται διαρκώς στα εσωτερικά του, χωρίς να ασκεί αντιπολίτευση. Υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ όπου η αντιπαράθεση για την ηγεσία είναι εντός πλαισίου. Διαφαίνεται το αρνητικό ενδεχόμενο οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου να δείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση.
Επόμενος σταθμός είναι το Συνέδριο. Αν και τυπικά δεν προβλέπεται το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και μπορεί να λάβει απόφαση. Μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει ένας ακόμη μήνας “ροκανίσματος” και ενδεχομένως αρνητικών δημοσκοπήσεων.