Σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
13/02/2020Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους. Το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την ΕΕ.
Προφανώς, οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δεν διαφωνούν συνολικά με το κυβερνητικό σχέδιο, ούτε, βέβαια, με τις κλειστές δομές. Διαφωνούν και αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία το κράτος κάνει επίταξη εκτάσεων με σκοπό την κατασκευή μεγάλων (πολυπληθών) δομών στα πολυταλαιπωρημένα νησιά.
«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιελάβανε και κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει ακάθεκτη παρά την οργή των νησιωτών, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών. Αναφερόμενος στις επιτάξεις εκτάσεων στα νησιά, δήλωσε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».
Με επιστολή του ο υπουργός καλεί τους Δημάρχους στα νησιά όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Ως προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου.
Παρά την γενικευμένη δυσαρέσκεια, κυβερνητικά στελέχη αξιολογούν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη μειωμένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 2.00′ το μεσημέρι. Συγκεκριμένα πέρασαν συνολικά 286 άτομα, 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάμο.
Γεωργιάδης και Μεταναστευτικό
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτομα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάμο. Πολλοί εντός κυβέρνησης πιστεύουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του μηνύματος που έχει ήδη αρχίσει να γνωστοποιείται στους κύκλους των μεταναστών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι αυτό που εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».
Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω αριθμοί των εισερχομένων σημειώνονται στην καρδιά του χειμώνα και συχνά σε συνθήκες κακοκαιρίας. Μπορεί, λοιπόν, να υποθέσει κανείς τι θα συμβεί όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο, αν και η εφαρμογή όσων η ίδια είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες έχει καθυστερήσει πολύ.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε», δήλωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είπε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ψήφισμα έκτακτης ανάγκης
Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντέδρασε με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της, διακόπτοντας κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου. Δημοτικά Συμβούλια του Βορείου Αιγαίου λαμβάνουν και άλλα μέτρα, όπως συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης και άλλα. Την έντονη διαφωνία του στο κυβερνητικό σχέδιο για επέκταση της σημερινής δομής φιλοξενίας μεταναστών εξέφρασε και ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν πραγματοποιούνται οι επαναπροωθήσεις είτε προς την Τουρκία είτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στα νησιά.
Κριτική στα τεκταινόμενα ασκεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, τα νησιά μας είναι αφημένα στην τύχη τους, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός παρά μόνο μια ακραία ρητορική», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. «Πόσους θα βάλουν στα κλειστά κέντρα; Μιλάμε για 40.000 ανθρώπους στα νησιά του Βορείου Αιγίου. Σε 3-4 μήνες θα αλλάξουν ξανά το σχέδιο». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι για κλάματα».