Σε αναζήτηση “πρωθυπουργίσιμου” ο ΣΥΡΙΖΑ – Παρασκήνιο για την διαδοχή
11/07/2023Σε αναζήτηση “πρωθυπουργίσιμου” που θα ανακόψει την πτωτική πορεία και θα ξαναβάλει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρασκηνιακές διεργασίες στις οποίες παραδοσιακά διαπρέπει η Αριστερά είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς το άλλο Σαββατοκύριακο λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για την δήλωση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία. Το τοπίο είναι ακόμη θολό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση περιδίνησης, ενώ και οι πάλαι ποτέ ακμαίες τάσεις έχουν αποδυναμωθεί και ρευστοποιηθεί και δεν εμφανίζονται συγκροτημένες.
Πάντως οι παρασκηνιακές πληροφορίες δίνουν προβάδισμα στην Έφη Αχτσιόγλου, ως πρόσωπο που έχει ευρύτερη αποδοχή και κερδίζει υποστήριξη από περισσότερες τάσεις. Αν και δεν το έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής η υποψηφιότητά της προβάλλεται ως βέβαιη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει ήδη τις επαφές με στελέχη και ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δίνει και το στίγμα της. Καίτοι προβάλλεται ως αριστερή υποψηφιότητα, εντούτοις φέρεται να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την αριστερά.
Το ενδιαφέρον του δήλωσε και ο Νίκος Παππάς ο οποίος επίσης έδωσε στίγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί στο χώρο του κέντρου και να προσελκύσει τη μεσαία τάξη. Η Κίνηση Μελών πάντως, οι άλλοτε προεδρικοί, της οποίας ήταν επικεφαλής δεν είναι ενωμένη. Ακόμη και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης και φίλος του, Χρήστος Σπίρτζης, έχει πάρει αποστάσεις και έχει καταθέσει δική του πρόταση για τις διαδικασίες. Μάλιστα φέρεται δυσαρεστημένος γιατί θεωρεί ότι δεν είχε στήριξη και έχασε την βουλευτική έδρα.
Το έτερο μέλος της τριάδας, ο Παύλος Πολάκης δείχνει επίσης να κινείται σε αυτόνομη τροχιά και να προτίθεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Στο παιχνίδι είναι ή θα ήθελε να είναι και η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης θα ήθελε να είναι υποψήφια. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι ο Νίκος Παππάς θα κατέβει ώστε, ακόμη και αν χάσει, να έχει καταγράψει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί με τον νέο αρχηγό την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν πάντως πέτυχε να είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει επιθέσεις, όχι τόσο εσωκομματικές, με αιχμή την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο.
Ποιοι είναι εκτός παιχνιδιού
Διχασμένη όμως είναι και η τάση των 53 ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην σύσκεψη που έγινε προτάθηκε να μην κατέβει ο Τσακαλώτος αλλά να στηριχθεί από την αρχή η κ. Αχτσιόγλου. Ο ιδιαίτερα κινητικός στα παράθυρα Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι στον πρώτο γύρο ψηφίζει Τσακαλώτο και στον δεύτερο Αχτσιόγλου.
Εκτός παιχνιδιού είναι η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αρνείται να είναι υποψήφια παρά τις προτάσεις και τις πιέσεις που δέχεται. Απίθανη είναι και η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, από την στιγμή που δέχθηκε να είναι μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Εκτός φαίνεται να είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε αρχικά. Φέρεται μάλιστα να είναι σε συνεννόηση με την Αχτσιόγλου.
Στο ευρύτερο παιχνίδι είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος έχει καταθέσει μία συνολική πλατφόρμα και εισηγείται μία διαφορετική διαδικασία εκλογής αρχηγού, αφού προηγηθεί ευρύτερη συζήτηση και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τεμπονέρας συνδέει το πρόσωπο του επόμενου αρχηγού με την εσωκομματική διαβούλευση για την συνολική ανασυγκρότηση και τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν έχει την στήριξη του Αντώνη Κοτσακά.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε έναν οδικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο η εκλογή του αρχηγού θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μετά από το διαρκές συνέδριο – που συγκαλείται με την τελευταία του σύνθεση – ωστόσο τις οριστικές αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Εκτός από την επικρατούσα πρόταση έχουν κατατεθεί και οι διαφορετικές προτάσεις του Χρήστου Σπίρτζη και του Διονύση Τεμπονέρα.
Κατάσταση διάλυσης
Προς το παρόν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο επείγοντα θέματα να λύσει, καθώς δείχνει να είναι σε κατάσταση διάλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επομένη της παραίτησης Τσίπρα δεν λειτουργεί καν γραφείο Τύπου και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις δράσεις του κόμματος, παρότι εκλέχτηκε πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το κόμμα εκπροσωπήθηκε στις προγραμματικές.
Η παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου αφορούσε μόνο την ίδια, αφού από καιρό δεν ενημέρωνε τους δημοσιογράφους. Η είδηση από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι πως ορίστηκε ο αντικαταστάτης της: Νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είναι ο Στέργιος Καλπάκης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής που παίρνει την θέση Τσαπανίδου. Ο κ. Καλπάκης προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα συμμετείχε στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στη συνέχεια στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, απ’ όπου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019.