Σκοτωμός Μητσοτάκη με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στην τριτολογία του (video) – “Θα έρθει όποιος θέλετε στην Εξεταστική”
16/10/2025
Την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μία αναφορά του για την πτώχευση της χώρας, ανέφερε πως η βόμβα της χρεωκοπίας έσκασε στα χέρια του Γεώργιου Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως άνοιγμα στον Κώστα Καραμανλή.
Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον διέκοπτε φωνάζοντας «εσείς θα έρθετε;», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Μην γκαρίζετε. Από τις εργασίες της Εξεταστικής φαίνεται ότι η υπόθεση έχει διαχρονικά χαρακτηριστικά. Πιστεύετε ότι αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία; Και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη δεν είχαν ανάμιξη; Ας έρθουν όλοι στην Εξεταστική· η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κανέναν».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κόμματος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Υπερασπίζεστε μια πολιτική ενός πρωθυπουργού που σας εγκατέλειψε. Θα πάτε στον Τσίπρα; Θα σας πάρει τους βουλευτές;» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα προς συζήτηση όταν ο τέως πρωθυπουργός σας εγκαταλείπει και εσείς επικροτείτε την πολιτική του», ενώ όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Λιβύη έμπρακτα δεν έχει αμφισβητήσει τη μέση γραμμή καθορισμού οριοθέτησης και ίσως είναι η βάση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και παράνομο», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για την ακυρότητα της συμφωνίας που υπέγραψε η Άγκυρα με την τότε κυβέρνηση της Τρίπολης.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου: Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο «σημαντικό πρωτίστως για την Κύπρο», καθώς, όπως είπε, «θα άρει την ενεργειακή της απομόνωση». Αναγνώρισε ότι «έχουν τεθεί από κυπριακής πλευράς ζητήματα για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου», προσθέτοντας ότι «σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου έχουμε χαράξει σχέδιο για το πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα». Υπενθύμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι εισηγμένη εταιρεία και ότι πρέπει να επιλυθούν τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα πριν προχωρήσουν τα επόμενα βήματα.
Ισραήλ και Παλαιστινιακό
Αναφερόμενος στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. «Κάποιες χώρες προχώρησαν στην αναγνώριση, άλλες όπως και εμείς επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε», είπε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα διατηρεί «στρατηγική σχέση με το κράτος του Ισραήλ, όχι με την κυβέρνηση Νετανιάχου».
«Έχω κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Κρίνω ότι σε αυτή τη συγκυρία, τώρα που οι συνθήκες είναι ανώριμες, δεν θα προωθούσε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα η αναγνώριση. Αντίθετα, η μη αναγνώριση μας καθιστά αξιόπιστους συνομιλητές και με τις δύο πλευρές», σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι εποικισμοί είναι παράνομοι και καταδικαστέοι» και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες στο έδαφος της Παλαιστίνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, επισημαίνοντας τη διάσταση μεταξύ του δημόσιου λόγου και των τοποθετήσεων πίσω από κλειστές πόρτες. «Πίσω από κλειστές πόρτες είναι διαφορετική η χροιά σε σχέση με τους τόνους που χρησιμοποιούνται εδώ. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε περισσότερες συγκλίσεις», ανέφερε, υπονοώντας ότι η αντιπολίτευση υιοθετεί πιο συναινετικό ύφος στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
«Ποιος επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο; Ποιος έκανε ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο; Ποιος αγόρασε τα Βelharra και τα Rafale;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επέτρεψε στον Δημήτρη Κουτσούμπα να προχωρήσει στην δευτερολογία του πρώτα, έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.
Σε επιθετικούς τόνους και η δευτερολογία
Προηγουμένως, επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η δευτερολογία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός. «Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε “go back, κύριε Τραμπ”;», ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νίκο Ανδρουλάκη, απαντώντας στις αιχμές που άφησε για την παρουσία του στη σύνοδο για τη Γάζα στην Αίγυπτο.
«Κ. Ανδρουλάκη είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας και κάνω την χώρα μου ισχυρή και φροντίζω να μην είναι το ρεντίκολο που ήταν επι ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω αλήθειες που δεν σας αρέσουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε: «Ντροπιαστικές εκφράσεις». «Ναι δεν εξευτελίσατε την χώρα που την σύρατε σε δημοψήφισμα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στάση της Ελλάδας στο παλαιστινιακό, σημειώνοντας ότι η χώρα στηρίζει σταθερά τη λύση δύο κρατών, «με το παλαιστινιακό κράτος να συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ». «Μου έκανε εντύπωση ότι κανείς σας δεν αναφέρθηκε στην απάνθρωπη επίθεση εναντίον νέων Ισραηλινών, που αποτέλεσε την αφορμή για την κλιμάκωση της κρίσης. Έχω πει ξεκάθαρα ότι η αντίδραση του Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο, δεν δικαιολογείται η επίθεση σε αμάχους και παιδιά. Δεν τα έχετε ακούσει αυτά από εμένα; Τώρα τα ακούτε πρώτη φορά;» σημείωσε, απαντώντας και σε αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Για το θέμα των παιδιών από τη Γάζα που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ξέρετε με τι δυσκολία φέραμε αυτά τα παιδιά από τη Γάζα; Δεν το κάναμε για σόου ή για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάναμε γιατί ανησυχούμε και ενδιαφερόμαστε. Και θα το ξανακάνουμε, εάν χρειαστεί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία, καθώς όπως είπε, δεν έκανε διαφορά και κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να είναι προσεκτικός όταν αναφέρεται στον Αμερικανό πρόεδρο. «Μπορεί το ύφος του κ. Τραμπ να ξενίζει, αλλά είναι εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στρατηγικός εταίρος της πατρίδας μας», είπε.
Ο Μητσοτάκης για την Τουρκία
Για την Τουρκία είπε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, αν ήταν πραγματικοί ή προσχηματικοί, και μπορεί η Τουρκία να ενοχλήθηκε επειδή η Ελλάδα έφερε τη Chevron, προχώρησε στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, και αυτή να ήταν η αντίδρασή της, με τον κ. Ερντογάν να επιλέγει να μη συναντηθεί μαζί μου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι για τρία χρόνια, όταν δίναμε τη μάχη στα σύνορα του Έβρου, ο Ερντογάν έλεγε: “Μητσοτάκης γιοκ”. Θα ξανασυναντηθώ με τον Ερντογάν και θα αναλάβω όσα λέω δημόσια.
Θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στα κονδύλια του SAFE περνά μέσα από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Και αυτό δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε, καθώς απαιτείται συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με ομοφωνία.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις κορώνες πατριωτισμού και ας σκεφτούμε ότι η δυνατότητα που έχουμε σήμερα μάς δίνει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο. Ο σκοπός μας δεν είναι να έρθουμε σε τροχιά ρήξης, αλλά να επιβεβαιώσουμε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δείχνουν ότι η πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον σεβασμό της Ελλάδας και της Κύπρου. Το νέο “Ελσίνκι” το έχουμε ήδη πετύχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ανέφερε ότι «όλοι θυμόμαστε τι έχει συμβεί και έχουμε όλοι την ιστορία μας. Δεν έχω διστάσει να πω ότι η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού ήταν μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και του Ελληνισμού, που πιστώνεται στον Κώστα Σημίτη. Με την ίδια άνεση, όμως, σας λέω ότι το καθεστώς των γκρίζων ζωνών παγιώθηκε με τα Ίμια, πάλι επί Σημίτη… Αν θέλει η Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE, θα πρέπει να απαλλαγεί από την απειλή πολέμου και να άρει το καθεστώς των γκρίζων ζωνών.
Και άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι η προσέγγιση με την Τουρκία δεν εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει· και η Τουρκία είναι μια χώρα πολύ κοντά στη Ρωσία — αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από εκεί και προμηθεύεται πυρηνική τεχνογνωσία. Άρα, και οι ευρωπαίοι φίλοι μας, όταν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τη Ρωσία, θα πρέπει να αναγνωρίζουν και τον κίνδυνο που προέρχεται από άλλες χώρες που επιλέγουν τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου».
Κριτική για υπέρβαση του χρόνου ομιλίας
«Έχουμε πει πολλές φορές να επιβάλουμε στους εαυτούς μας ένα πλαίσιο αυτοδέσμευσης, ότι, αν θέλουμε να κάνουμε συζητήσεις που μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες, πρέπει να τηρούμε τους χρόνους. Θεωρώ προσβολή – και προς εμένα και προς τη Βουλή – το γεγονός ότι όλοι οι αρχηγοί, ενώ είχαν 20 λεπτά, μίλησαν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει κανόνες, και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
Ένα δεύτερο σχόλιο: να αναφερθώ στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα έγιναν κατά την ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ακούγοντας τη συζήτηση, θα περίμενε κανείς ότι επήλθε ο… εργασιακός μεσαίωνας. Όταν όμως είδαμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 47 άρθρα —πάνω από τα μισά— έλαβαν περισσότερες από 180 θετικές ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην εκτεθεί και ψηφίσει υπέρ, αποχώρησε· για να μη φανεί η αφόρητη διγλωσσία και υποκρισία σας.
Να δώσω και μια απάντηση στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Αναφερθήκατε σε μια δίκη που ξεκίνησε χθες στη Λάρισα και με καλέσατε να πάρω θέση υπέρ ή κατά των κατηγορουμένων. Μας έχετε μπερδέψει. Το δικό σας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε στήσει “παραμάγαζο”. Εσείς κάνατε ό,τι μπορούσατε για να μη ξεκινήσει η δίκη, η οποία όμως θα ξεκινήσει — και εκεί θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη αποδίδεται στα δικαστήρια και από δικαστές, όχι σε τηλεοπτικά πάνελ ή σε πολιτικά βήματα», ανέφερε.
Αντεπίθεση Ανδρουλάκη
Νέα σφοδρή κριτική κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, με αφορμή όσα είπε στη δική του δευτερολογία ο κ. Μητσοτάκης, με φόντο την ασκούμενη κυβερνητική εξωτερική πολιτική.
Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε σε εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην παρακολούθηση του ιδίου, στην στάση που είχε τηρήσει η Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο, αναφερόμενος ότι το μισό Υπουργικό ήταν υπό παρακολούθηση. Επιπλέον ανέφερε ότι στην χώρα μας κατασκήνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, λόγω των πολλών σκανδάλων, πχ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σχολιάζοντας για την εξωτερική πολιτική: «Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί την ιστορία, όπως τον βολεύει,, πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια τάξη. Μας είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, αλλά ξεχνά ότι πριν τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο ιδρυτής του κόμματός σας που ούτε αυτός είχε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ.
Μας είπε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την πρωτοβουλία να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό περιτίει τιμή για το κόμμα σας, αλλά δεν μας λέτε ποιο κόμμα έσπρωξε την Ελλάδα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χρεοκοπία του κ. Καραμανλή – του νεότερου – το 2009».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «εάν οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου τότε είχαν ψηφίσει όπως εσείς, ο ίδιος προσωπικά, κατά την πρώτη δανειακή σύμβαση, σήμερα θα είχαμε δραχμή. Οπότε καλό θα ήταν πριν πιάσετε το νήμα της ιστορίας προ 50 ετών, να κάνετε και τη δική σας αυτοκριτική για τα γεγονότα και την εξέλιξη της προτελευταίας δεκαετίας».
Αναρωτήθηκε για ποιο από τα θέματα που έθιξε στην πρωτολογία του απάντησε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για το καλώδιο Κύπρου-Ισραήλ-Κρήτης μας δώσατε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Δηλαδή, είχατε δευτερομιλία μισής ώρας, είπατε διάφορα του χθες και του προχθές, ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τον σεβασμό τους από τρίτα κράτη, δεν έπρεπε να πείτε μια κουβέντα; Μία. Στην τριτομιλία σας να μας πείτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτής της επένδυσης».
«Όχι» σε συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω. Λέτε ξανά και ξανά ότι εμείς λέμε ότι ‘’δεν έχουμε βέτο’’. Μας μπερδεύετε με τον κ. Δένδια. Αυτό το είχε πει ο κ. Δένδιας. Προφανέστατα έχουμε βέτο στο SAFE αλλά δεν έχουμε στο ReArm. Το είπα και προηγουμένως. Που στο ReArm κανονικά χωρίς κανένα βέτο μπορούν να συμμετέχουν εταιρίες».
«Στην αρχή μας είπατε ότι προϋπόθεση είναι το casus belli. Σας είπαμε σημαντικό, αλλά συμβολικό. Διότι όσο εύκολα άρεται, άλλο τόσο εύκολα επανέρχεται. Βάλατε και κάτι άλλο όμως. Είπατε ότι ”συζητάμε και τα θέματα των γκρίζων ζωνών” για να επιτρέψουμε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE. Τι είναι αυτό; Καινούργιο; Τι συζητάτε δηλαδή; Τι είδους προϋπόθεση είναι αυτή η συζήτηση περί γκρίζων ζωνών; Εμείς γνωρίζουμε ότι το μόνο θέμα που συζητάμε, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Τι κανούργιο είναι αυτό περί γκρίζων ζωνών; Να μας δώσετε λίγα παραπάνω στοιχεία να το καταλάβουμε. Γιατί δική μας θέση είναι στο SAFE η Τουρκία δεν πρέπει να έχει κανέναν ρόλο, καμία συμμετοχή», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Γιατί καμία συμμετοχή; Γιατί πάρα πολύ απλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η χώρα μας έχει μια επώδυνη εμπειρία με την Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ έναντι των συμφερόντων της πατρίδας μας διαχρονικά», πρόσθεσε.
«Εμείς λοιπόν λέμε καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας. Ούτε μέλος της Ένωσης είναι, ούτε θα γίνει και δεν μπορεί να φαντάζεται κανένας Έλληνας ότι μπορεί να γίνει μέλος της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, μια χώρα που κατέχει το 40% παράνομα ενός κράτους-μέλους και απειλεί ένα άλλο κράτος-μέλος με casus belli», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για το Παλαιστινιακό
Στη συνέχεια, σημείωσε: «Επιτίθεστε στην αντιπολίτευση για το θέμα της Παλαιστίνης. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε άλλες αντιλήψεις. Άλλοι δεν βλέπουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Άλλοι την καταδικάζουν ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά στέκονται σταθερά στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Κι εσείς φίλα προσκείμενος στον κ. Νετανιάχου, δεν καταδικάζετε ούτε τους βουλευτές σας που είπαν ότι δεν σέβονται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αν αυτό το έλεγε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τι θα λέγατε σήμερα κύριε Μητσοτάκη;», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Και πρόσθεσε: «Τον καταδικάζετε τον συγκεκριμένο υπουργό σας για τις ακρότητες που είπε σε αυτό το θέμα; Ή τον συγκαλύπτετε όπως και σε όλα τα υπόλοιπα;».