Σε φιλικό κλίμα η συνέντευξη Μητσοτάκη – Όλα τα θέματα, αλλά χωρίς πίεση

"Θα συναντηθώ με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δεν είναι είδηση"

Δεν αναγνώρισε λάθος στην μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας ο πρωθυπουργός. Προσπάθησε μάλιστα να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινή γνώμη, λέγοντας ότι «τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, βλέπουμε το τέλος του τούνελ». Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ είχε ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα σχεδόν τα θέματα, αλλά στο πλαίσιο μίας φιλικής συζήτησης, χωρίς δημοσιογραφική πίεση.

Καθώς η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη και η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται από την παράταση και την ένταση των απαγορεύσεων, ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις και να στείλει ξανά το μήνυμα ότι όλα πάνε καλά και είναι υπό έλεγχο. Αν κάτι ξεφεύγει σε διαχειριστικό επίπεδο διορθώνεται.

Εμμένοντας στην “πριγκηπική” αντίληψη της πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εξηγήσεις για την επίσκεψη στην Ικαρία, αναγνωρίζοντας ότι εκ του αποτελέσματος προέκυψε πρόβλημα. Απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, περιοριζόμενος στη δήλωση –όπως είχε συμβεί και με την Πάρνηθα– ότι πρόκειται για «εικόνες που πλήγωσαν τους πολίτες και αδίκησαν την Ικαρία», ενώ υποσχέθηκε ότι «δεν θα υπάρξουν παρόμοιες εικόνες στο μέλλον».

Πρόβαλε τη δικαιολογία ότι στο γεύμα στο σπίτι του βουλευτή κ. Στεφανάδη συμμετείχαν οι ίδιοι που τον συνόδευαν στο ελικόπτερο από την Αθήνα, άρα δεν προκλήθηκε πρόβλημα. Επέρριψε, πάντως, ευθύνες στην αντιπολίτευση γιατί εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα την ώρα μάλιστα που εκείνη καλούσε σε διαδηλώσεις. Παρομοίως, υποβάθμισε και την κακοφωνία των υπουργών του, λέγοντας ότι στο εξής θα υπάρχουν λιγότερες εμφανίσεις στην τηλεόραση και περισσότερη συμμόρφωση στην κεντρική γραμμή.

Ελληνοτουρκικά

Όλα καλά τα βρήκε και στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός, υποβαθμίζοντας τις τελευταίες ρητορικές εξάρσεις του Ερντογάν. Η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της δεν συζητά αποστρατικοποίηση και “γκρίζες ζώνες”, ενώ και στο Κυπριακό το πλαίσιο είναι δεδομένο, δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Η αποστρατικοποίηση και οι “γκρίζες ζώνες” μπαίνουν κάποια στιγμή και αποσύρονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην στάση της Γερμανίας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να βοηθήσει», αν και πιεζόμενος από τις ερωτήσεις αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του με την πολιτική του Βερολίνου. Τέλος, εναπόθεσε ελπίδες στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όχι όμως για κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά για συμμόρφωσή της έναντι ανταλλαγμάτων.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την εξέλιξη της οικονομίας και δίχως ανησυχία για το δημόσιο χρέος. Η μόνη του ανησυχία είπε είναι πόσο ταχεία ανάκαμψη θα έχει η ελληνική οικονομία μετά την λήξη της πανδημίας, ενώ προέβλεψε καλύτερη τουριστική χρονιά. Η συνέντευξη δόθηκε στον διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος δεν παρέλειψε να θέσει τα ζητήματα, αλλά χωρίς να προσπαθήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή του. Ήταν μία φιλική συζήτηση που φυσικά δεν είχε καμία σχέση με την συνέντευξη που είχε πάρει ο ίδιος (μαζί με την κ. Κοσιώνη) από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι