ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κινούμενη άμμο ο Μητσοτάκης – Μούδιασμα και σενάρια στη ΝΔ

Σε κινούμενη άμμο ο Μητσοτάκης – Μούδιασμα και σενάρια στη ΝΔ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Επιφανειακά υπάρχει μούδιασμα, κάτω όμως από την επιφάνεια η Πειραιώς “βράζει” και στα σενάρια στη ΝΔ εντείνονται: Το βασικό ερώτημα μεταξύ των Γαλάζιων βουλευτών είναι “τι άλλο θα βγει στην δημοσιότητα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντέξει και μέχρι πότε και αν στην διαφαινόμενη πτώση του συμπαρασύρει το κόμμα και την παράταξη”.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προειδοποιεί ότι αν αποδειχθεί παρακολούθηση υπουργού, το ζήτημα θα το αντιμετωπίσει το κόμμα. Η Όλγα Κεφαλογιάννη χτυπάει σε τακτά πλέον χρονικά διαστήματα, παίρνοντας αποστάσεις από την ηγεσία. Ζητά, από το να καταθέσουν στην Βουλή οι ενεχόμενοι, μέχρι να μην γίνεται επίκληση του απορρήτου και να καταστεί αντισυνταγματική η απαγόρευση ενημέρωσης των παρακολουθούμενων (όπως έπραξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ο Νίκος Δένδιας κάνει αμφίσημες δηλώσεις και αν αληθεύουν οι πληροφορίες διαπραγματεύεται με τον πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα: Την δική του, της κυβέρνησης και του κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε πρώτος λέγοντας ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Μόνο που στην πορεία επιβεβαιώθηκε το αδιανόητο, όπως σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις εξ’ αρχής γνώριζε. Προειδοποίησε μάλιστα τον Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από το απόρρητο, εκεί που τελικά κατέφυγε ο πρωθυπουργός.

Στο βάθος περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση. Θα μιλήσει όμως δημοσίως στις 7 Δεκεμβρίου, επίσημη πρώτη του φερώνυμου Ιδρύματός του. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφύγει το κρίσιμο θέμα, άλλωστε όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία της έναρξης του Ιδρύματος, ήταν εν μέσω του δεύτερου κύματος των αποκαλύψεων. Αν ήθελε να το αποφύγει, απλώς θα περίμενε καλύτερη συγκυρία. Δεν δείχνει διατεθειμένος να αποφύγει. Αντίθετα θα τοποθετηθεί και μόνο με έναν τρόπο μπορεί να το κάνει, όπως έπραξε και ο Κώστας Καραμανλής.

Αποστασιοποιημένοι οι Γαλάζιοι

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πλειονότητά τους οι Γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι, και κυρίως χωρίς καμία διάθεση να εκτεθούν, υποστηρίζοντας το σύστημα Μαξίμου το οποίο θεωρούν σε κάθε περίπτωση υπεύθυνο από πολιτική άποψη για τις νόμιμες και παράνομες παρακολουθήσεις. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο των εκλογών και την επόμενη ημέρα. Κάπου εδώ τα πράγματα περιπλέκονται.

  Χαριστική βολή στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δίνει ο Βενιζέλος

Οι περισσότεροι, φυσικά πλην παλαιών και νέων μητσοτακικών, θα ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει την πρωθυπουργία, για να οδηγήσει άλλος το κόμμα στις εκλογές και να μην συμπαρασύρει την παράταξη στην πτώση του. Μόνο που ο πρωθυπουργός το έχει απορρίψει. Άρα, αν δεν προκύψει ακράδαντο στοιχείο ενοχής του ή του ανεψιού του, θα μείνει μέχρι το τέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Σήμερα, γιατί αύριο ούτε ο ίδιος ξέρει τι άλλο θα αποκαλυφθεί και σε τι θέση θα βρεθεί. Άλλωστε και η ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ είναι καθαρά εσωκομματική στόχευση: Να συσπειρώσει όσο μπορεί κάποιο κομματικό κοινό, επικαλούμενος θεωρίες συνωμοσίας και ιδιωτικά συμφέροντα που τον πολεμούν ενώ ξεκαθάρισε ότι «έχω εκλεγεί από τον λαό και δίνω λόγο μόνο στον λαό».

Στην εξίσωση ο Δένδιας

Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει ο Νίκος Δένδιας. Από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, τον Αύγουστο, το όνομα του υπουργού ακούγεται σε σενάρια διαδοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών που ξέρει ότι ήταν θύμα παρακολούθησης δεν κατέφυγε στις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με ορισμένες (ανεπιβεβαίωτες πάντως πληροφορίες) την περασμένη Κυριακή είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του.

Σε επικοινωνία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου η απάντηση που πήρε ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές και ας αναλάβει το βάρος. Στην συνέχεια ο Νίκος Δένδιας έκανε μία δήλωση, στην οποία μίλησε για «αμοιβαία εμπιστοσύνη», ωσάν να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να είναι ισότιμοι οι δυο τους και πρόσθεσε ότι πιστεύει την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία να είναι εκείνος που θα προταθεί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι έχει την αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Το σενάριο παρουσιάζει πολλά κενά και μένει ανοικτό ποιος θα είναι πρόεδρος της ΝΔ.

Ονόματα στο παρασκήνιο

Η Όλγα Κεφαλογιάννη που κάνει τις δικές της κινήσεις ετοιμάζεται και εκείνη για την επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία σε αλλαγή εν κινήσει, αφού δεν είναι καν υπουργός. Αλλά από την άλλη, έχει μείνει εκτός κυβέρνησης και έχει πάρει καίριες αποστάσεις από το σύστημα Μητσοτάκη, χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις της με το κόμμα. Έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ για την διαδοχή (κάτι που δεν έχει κάνει ο Δένδιας που είναι ταυτισμένος με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη) και διαθέτει πάντα ισχυρή πολιτική και μιντιακή στήριξη.

  Δειλός ή συνετός ο καγκελάριος Σολτς;

Στο παρασκήνιο όμως ήδη κάποιοι ρίχνουν το όνομα της Νίκης Κεραμέως, ακόμη και για διαδοχή εν κινήσει. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε και το όνομα του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, αλλά αποσύρθηκε γρήγορα και ακολούθησε η ταύτιση του με τον πρωθυπουργό. Πάντως, το
σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού, όπως έγινε πχ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, σκοντάφτει στην κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δίχως την δική του συναίνεση, πέραν των ζυμώσεων και μίας συμφωνίας στο παρασκήνιο, μπορεί να προέλθει μόνο από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ. Είναι οι μόνοι που έχουν τα ερείσματα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό και ηθικό ανάστημα για να το πράξουν ίσως μάλιστα μόνο σε συνεργασία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι