ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑ συναντήθηκε ο Κασσελάκης – Πού θα μιλήσει ο Ράμα

Σε μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου ο Κασσελάκης - Επίθεση Ράμα στον ΣΥΡΙΖΑ,

Τελικώς, στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου θα γίνει η συγκέντρωση και η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε Αλβανούς ομογενείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την άδεια στον Έντι Ράμα την έδωσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και την συμφωνία έκλεισε ο ιδιώτης που χειρίζεται τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Είχε προηγηθεί ένα κανονικό θρίλερ καθώς μέχρι και σήμερα δεν βρισκόταν χώρος για να γίνει η προεκλογική συγκέντρωση του Έντι Ράμα καθώς το 2025 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην χώρα του.

«Συμφωνεί ο κ. πρωθυπουργός με την αντίδραση του Αλβανού ομολόγου του που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στις 12/5;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  σε ανακοίνωσή του.

«Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του κ. Ράμα που ενώ κατανοεί “πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός”, σε ό,τι αφορά στην αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αυτή (η αντίθεση) κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό “ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό”; Είναι ο κ. Ράμα ο αυθεντικός ερμηνευτής του κ. Μητσοτάκη;», συμπληρώνει.

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις Ράμα, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σχετική-επικριτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ράμα εξηγεί στα αγγλικά τους σκοπούς της επίσκεψής του. Η πλήρης δήλωση του Έντι Ράμα:

«Είναι απροσδόκητο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης (παρακάτω η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό. Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλες δημοκρατικές χώρες μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με τους συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά που έχουν προσφέρει όχι μόνο στον τόπο όπου ζουν, αλλά και στην πατρίδα τους.

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 δεν έχει καμία σχέση με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο αφήγημα που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να επικοινωνήσω με Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της  Αλβανίας για αυτούς και το Vision Albania 2030. Γι’ αυτό πρόκειται για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα».

Συνάντηση Κασσελάκη με τον πρόεδρο της “ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ” 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της “ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ” κ. Βασίλειο Κάγιο και τον γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Μαλιούκη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Στέφανος Κασσελάκης, κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Δρόπολης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασσελάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία της “ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ” για θέματα που αφορούν την Ελληνική εθνική μειονότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε τη δέσμευσή του για την παροχή κάθε δυνατής στήριξης στην Ελληνική εθνική μειονότητα, χωρίς κομματικές λογικές και σκοπιμότητες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη στήριξή του στην προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία ξεπάγωσε το 2018 – 2019 με τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί βασικό κριτήριο για να προχωρήσει αυτή η προοπτική, όπως κατοχυρώθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου τον Ιούνιο 2019, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε, ότι η στάση του αλβανικού κράτους στην υπόθεση Μπελέρη, η μη προώθηση του νόμου για τα περιουσιακά δικαιώματα και η μη κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, υπονομεύουν αυτήν την προοπτική, όπως και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η περιοδεία στην Βόρεια Ήπειρο

Στις Βουλιαράτες της Αλβανίας βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, όπου είχε την ευκαιρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με τις τοπικές αρχές, τους δασκάλους και τους μαθητές του ελληνικού μειονοτικού σχολείου».

Όπως σημειώνεται, «στη συνάντηση με τους δασκάλους του σχολείου και τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, Ζήσο Λούτσιο, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων, η ανάγκη στήριξης από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και η φυγή των νέων από τα χωριά της περιοχής».

«”Ενώ διδάσκουμε ελληνική γεωγραφία, δεν έχουμε χάρτη γεωγραφίας” ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Λούτσιου, που ενημέρωσε παράλληλα ότι στο μειονοτικό σχολείο έχει πλέον εισαχθεί και η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη η ελληνική μειονοτική παιδεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Βασικό ζήτημα για μας, γιατί κι εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχετε κι εσείς ανταπόκριση από την ελληνική Πολιτεία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τη μειονότητα, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους δασκάλους για το λειτούργημα που επιτελούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κρατάτε την καρδιά του ελληνισμού δυνατή».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης συζήτησε επί ώρα σε εγκάρδιο κλίμα και με τους μαθητές του σχολείου, ρωτώντας τους για τα όνειρά τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ενώ τους κάλεσε να τον επισκεφτούν στην Αθήνα», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε αργότερα σε εκκλησία της περιοχής για τις διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής και ταυτοποίησης των Ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με την ευκαιρία της παρουσίασης ανακτηθέντων οστών πεσόντα του ’40, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για ειρήνη, αναφερόμενος και στις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εκτός από πόσο υπερήφανος είμαι για τη χώρα μας, πρέπει να θυμόμαστε όλοι την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας και ειρήνη στην Παλαιστίνη”».

Η περιοδεία στην Βόρεια Ήπειρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αρχικά στο Καλπάκι Ιωαννίνων και μετέπειτα στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στο πρόγραμμα των επισκέψεών του το Γεωργουτσάτι, όπου θα δει τον δήμαρχο Δρόπολης και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά είναι η Βάνιστα και το χωριό Βρυσερά.

Σε δηλώσεις στη Δρόπολη σημείωσε: «Είμαστε εδώ στη Δρόπολη, δίπλα στην ελληνική εθνική μειονότητα για να εκφράσουμε την άνευ όρων υποστήριξή μας. Για εμάς είναι ένα βαθιά εθνικό ζήτημα και είμαι γιος της μειονότητας και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι Έλληνας εκτός Ελλάδας, εξάλλου εδώ μιλάμε για μια μειονοτική κοινότητα που έχει πολλές ανάγκες για πολιτική στήριξη». Αν και δεν τη συμπεριέλαβε στην ατζέντα της επίσκεψης του, ο κ. Κασσελάκης έδωσε το σχόλιό του και για τη Χιμάρα. «Ήθελα να προσθέσω στους συμπατριώτες Έλληνες εδώ στους μειονοτικούς δήμους και στη Χιμάρα ότι δεν θα σας ξεχάσουμε. Η ακρόαση των προβλημάτων και οι περιοδικές επισκέψεις είναι υποχρέωσή μας ως κοινωνία προς εσάς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιστρέψει στην Κακαβιά, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Βόρεια Ήπειρο. Σημειώνεται ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από το πρόγραμμα της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιλαμβανόταν η Χειμάρρα.

Τελικώς, στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου θα γίνει η συγκέντρωση και η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε Αλβανούς ομογενείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την άδεια στον Έντι Ράμα την έδωσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και την συμφωνία έκλεισε ο ιδιώτης που χειρίζεται τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Είχε προηγηθεί ένα κανονικό θρίλερ καθώς μέχρι και σήμερα δεν βρισκόταν χώρος για να γίνει η προεκλογική συγκέντρωση του Έντι Ράμα καθώς το 2025 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην χώρα του.

Συνθήματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα

Εντωμεταξύ ο κ. Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Χ κατήγγειλε ότι άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα και έγραψαν με σπρέι τη φράση «Κασσελ μία σφαίρα».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σήμερα άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα για να αφήσουν το «απειλητικό» τους μήνυμα. Να τους ενημερώσω:

-Δε φοβάμαι.
-Δε σταματώ.
-Γυρίζω όλη την Ελλάδα και θα τη γυρίσω από άκρη σε άκρη. Θα αγκαλιάσω όλους τους πολίτες, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, θα μεταφέρω το μήνυμα για μια καλύτερη ζωή.
-Το κίνημα που δημιουργείται αυτή τη στιγμή κατά της αλαζονείας, της συγκάλυψης και της παρακμής στη χώρα μας δεν έχει επιστροφή. Μόνο θα μεγαλώνει μέρα – μέρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι