Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι
05/02/2025Υπό την πίεση της κοινωνίας η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η έκβαση των αναμενόμενων κινητοποιήσεων των πολιτών, σε συνδυασμό με τα πορίσματα των ερευνών για το τι μετέφερε το μοιραίο βαγόνι και τις κινήσεις στο πολιτικό πεδίο, θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καθώς το κλίμα για την κυβέρνηση βαραίνει από τις διαρροές στοιχείων των ερευνών για την εύφλεκτη ουσία που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία – που εκθέτουν προσωπικά τον πρωθυπουργό– το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μάχες οπισθοφυλακών: στο επικοινωνιακό πεδίο απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπήρχε οποιοδήποτε σχέδιο συγκάλυψης, χωρίς να πείθει και καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση του δυστυχήματος με την εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας».
Συμπληρωματικά αναπτύσσει το αφήγημα για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και όχι μόνο της κυβέρνησης! Στο πολιτικό πεδίο, καθώς εκκρεμεί η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο να προλάβει την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και να ζητήσει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η ουσία είναι ίδια αλλά θα φανεί σαν να βγαίνει επιθετικά με την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που ενδεχομένως να βοηθήσει το ηθικό των γαλάζιων βουλευτών.
Αλλαγή κυβέρνησης
Σε ένα άλλο επίπεδο πυκνώνουν οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα απομακρύνει πρόσωπα που έχουν εκτεθεί, είτε στο διαχειριστικό είτε στο επικοινωνιακό πεδίο – πχ Χρήστος Τριαντόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Φλωρίδης, Άδωνης Γεωργιάδης. Παράλληλα θα στείλει μήνυμα συνολικής ανασύνταξης και διόρθωσης πορείας στην κοινωνία. Κυκλοφορούν φήμες για μετακινήσεις όπως του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Νίκου Δένδια – ο οποίος το θεωρεί κακόγουστο αστείο – καθώς και για πρόσωπα από το ακραίο κέντρο όπως η Αγαπηδάκη και ένταξη στην κυβέρνηση βουλευτών όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Άγγελος Συρίγος ή και γενικότερα από την καραμανλική και σαμαρική πτέρυγα.
Όσο εκκρεμούν πάντως οι κινήσεις στο κοινοβουλευτικό πεδίο – πχ πρόταση μομφής – δύσκολα θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό o Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προοπτική λειτουργεί κατασταλτικά για τους εντός κυβέρνησης και σαν δέλεαρ για τους εκτός. Ο ανασχηματισμός πάντα αφήνει δυσαρέσκειες.
Από τα συλλαλητήρια και την συνέντευξη του πρωθυπουργού και μετά είναι εμφανές ότι αλλάζει το πολιτικό κλίμα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει τη μάχη ακόμη και στο επικοινωνιακό πεδίο. Ορισμένα από τα συστημικά συγκροτήματα παίρνουν αποστάσεις και τηρούν πλέον κριτική στάση απέναντι στον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιδρά με νευρικότητα αυξάνοντας από την πλευρά του την πίεση.
Παράλληλα αρχίζουν και δημοσιεύονται αναλύσεις για «πολιτική-κυβερνητική κρίση» και «αποχώρηση του Κυριάκου εν κινήσει», τα οποία οι ενσωματωμένοι του συστήματος Μαξίμου αποκρούουν με αμηχανία, είτε καταφεύγοντας σε ειρωνία, είτε στο επιχείρημα «μετά τον Μητσοτάκη το χάος». Μόνο που το κλίμα έχει αλλάξει και ένα ποσοστό της κοινωνίας θεωρεί ότι «ο Μητσοτάκης είναι το χάος». Ωστόσο έχει πλέον σημασία ότι το θέμα «αποχώρηση Μητσοτάκη εν πλω» έχει μπει πλέον στην main stream ατζέντα.
Αποσταθεροποιημένη όμως είναι γενικότερα η ΝΔ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνάδει και η πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: «…Η ατμόσφαιρα στη κοινωνία και στην πολιτεία είναι πολύ βαρειά. Η υποκρισία και τα ψέματα οδηγούν σε πολιτική κατρακύλα. Πρέπει να την αποφύγουμε και μπορούμε να την αποφύγουμε». Το εάν θα ευδοκιμήσουν τα σχετικά σενάρια είναι ανοικτό και ακόμη υπάρχουν αρκετά επεισόδια.
Συναγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Στο πεδίο της αντιπολίτευσης υπάρχει ο συναγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και η διαφωνία ως προς την πρόταση μομφής και γενικότερα για την στρατηγική των συνεργασιών. Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριφέρεται ακόμη σαν αξιωματική αντιπολίτευση η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος για την διαμόρφωση εναλλακτικής στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην δική του αυτόνομη πορεία.
Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εκτυλίσσει την αντεπίθεση του σε τρεις άξονες: Προαναγγέλλει πρόταση δυσπιστίας μετά την δημοσιοποίηση των πορισμάτων, ζητά διερεύνηση για τον Χρήστο Τραντόπουλο και τρίτον ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για Προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντοπούλου για το “μπάζωμα” του τόπου του δυστυχήματος. Το ΠΑΣΟΚ όπως αναφέρει στο κείμενο βασίζεται στο «εμπεριστατωμένο πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας», που είχε διαβιβαστεί από τον περασμένο Ιούλιο στην Βουλή. Είναι σαφές ότι μέσω της πρότασης για διερεύνηση των ευθυνών του Χρήστου Τριαντοπούλου, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Ποιος έδωσε την εντολή στον κ. Τριαντόπουλο να αναλάβει τον συντονισμό για την “αποκατάσταση του πεδίου” μετά την τραγωδία; Που και γιατί κρύβετε τον στενό σας συνεργάτη, κ. Μητσοτάκη;». Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον τότε πρόεδρο της Βουλής και νυν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, γιατί είχε αποκρύψει το πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.
Επιπλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε την πρόταση μομφής και στράφηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «δεν μπορεί, δεν στέκεται ο κ. Μητσοτάκης με αυτά τα ψέματα και τους μηχανισμούς προπαγάνδας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται γιατί πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι ηθικά κατώτερη των περιστάσεων γι’ αυτό θα πάρουμε την πρωτοβουλία να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας».
Το ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των πορισμάτων, «προκειμένου -όπως αναφέρει – να θεμελιωθεί πλήρως η μομφή απέναντι σε μια ηθικά πτωχευμένη κυβέρνηση και έναν αναξιόπιστο Πρωθυπουργό». Στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίζεται στο «πρόταση μομφής εδώ και τώρα για να μην διαφύγει ο πρωθυπουργός» και ρώτα γιατί ο κ. Φάμελλος επιμένει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «μετά και τα νέα στοιχεία, η άμεση υποβολή πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του εγκλήματος των Τεμπών συνεχίζει να είναι μονόδρομος». Ωστόσο συμφωνεί με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «αυτονόητη καθίσταται και η Προανακριτική επιτροπή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που αφορούν στον υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο. Για να αποκαλυφθεί και ο εντολέας του. Μια Προανακριτική που πρέπει να οδηγήσει τους υπεύθυνους στον φυσικό τους δικαστή».