Σε πολιτικό παίγνιο εμπλέκει η ΝΔ τον Πρόεδρο – Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Σε πολιτικό παίγνιο εμπλέκει η ΝΔ τον Πρόεδρο - Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα με πολιτειακές διαστάσεις αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης, το θέμα του ορισμού ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Παρά τον ορισμό από την κυβέρνηση της ηγεσίας και παρότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος συνεχίζουν τις πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην εκδόσει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση των της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Μετά την άρνηση της ΝΔ, να συναινέσει στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου – πρόεδρου και εισαγγελέα και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας-, η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό τους, όπως υποστηρίζει με κατηγορηματικότητα ότι της επιτρέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα.

Κατόπιν τούτου μέγα θέμα δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση και αντικυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το Προεδρικό διάταγμα του διορισμού της νέας ηγεσίας. Καθώς η θητεία των εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, λήγει στις 30 Ιουνίου -και η κυβέρνηση απέφυγε να τους πιέσει να αποχωρήσουν νωρίτερα –ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος την 1η Ιουλίου, όπως επιτάσσει ο δικός του θεσμικός ρόλο– και όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2016.

Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχει συνομιλήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και κατόπιν της διαβεβαίωσής του ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η τελευταία τους συνομιλία που διήρκεσε 20 λεπτά έγινε σήμερα λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά όμως οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχίζονται ώστε μετά την λήξη της θητείας των εν ενεργεία δικαστών να μην εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού αναφέρει ότι η κυβέρνηση “προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”, συνεχίζει λέγοντας ότι “Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Πηγές της Προεδρίας σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου -ότι δεν θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα- ανέφεραν πως “ο Πρόεδρος δεν παίρνει θέση μέχρι να του πάει το Προεδρικό Διάταγμα υπογεγραμμένο και θα τοποθετηθεί τότε“.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πίσω από την άκαμπτη στάση της ΝΔ, βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, για ευνόητους λόγους, καθώς όπως έχει δηλώσει -τόσο ο ίδιος όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης- θα δικάσουν την σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης ως αντεκδίκηση για την υπόθεση “Novartis”. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν έχει δεσμευτεί ότι θα τον προτείνει με την λήξη της θητείας του.

Η απάντηση ήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου που επιστρέφει τις κατηγορίες στη ΝΔ και της καταλογίζει αλαζονεία και αντιθεσμική συμπεριφορά: “Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν“.

Και ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Διαφωνία όμως καταγράφηκε στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο κ. Πιστιόρλας φέρεται να διαφώνησε με την απόφαση να γίνουν οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και με τους προτεινόμενους. “Αφού προχωρήσαμε ίσως θα πρέπει να πάμε σε επιλογές με την μικρότερη “φασαρία””, φέρεται να είπε”.

Αντίθεση εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος αναφέρθηκε θετικά στην υποψηφιότητα του Χ. Βουρλιώτη –που τελικά δεν επελέγη– για τη στάση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν χρειάζονται κραδασμοί. Ενώ ο κ. Βουρλιώτης εφέρετο σαν ο επικρατέστερος για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, έχει μπροστά του τέσσερα χρόνια καθώς είναι ο νεότερος, αυτό σημαίνει ότι θα δέσμευε σε όλη της την θητεία την επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Πιτσιόρλας πάντως αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβούλιου και βγαίνοντας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν δηκτικά, ας δούμε που θα είναι υποψήφιος ο κ. Πιτσιόρλας και ποιά κρατική θέση θα έχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Fake news(;) για Φλαμπουράρη

Παράλληλα με τον κ. Πιτσιόρλα υπήρξαν και δημοσιεύματα για τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου -το Μέγαρο Μαξίμου τα αποδίδει στο “γνωστό κέντρο παραπληροφόρησης” – ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από την πολιτική. Πάντως ο κ. Φλαμπουράρης τα διέψευσε, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για εμφανούς πολιτικής σκοπιμότητας fake newς”.