Σε “ορθολογικό μήνα του μέλιτος με την κοινωνία” ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Κεντρική επιλογή ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Για ορθολογικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) της κυβέρνησής του με την ελληνική κοινωνία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοικτή συζήτηση που είχε με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εφόσον υπάρξει πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου θα μοιραστεί στους πολίτες.

Αυτή την φορά αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, εξ ανάγκης αφού ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο. Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για μέτρα κατά της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στην Ευρώπη που εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να μείνει απαθής και σύντομα θα πάρει μέτρα», ενώ για την στάση των ΗΠΑ έναντι της εισβολής στην Συρία «εξέφρασε την ελπίδα να ισχύει η δήλωση ότι δεν έδωσε η Ουάσινγκτον το πράσσινο φως στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να κινείται στην γραμμή κατευνασμού της Άγκυρας, προκειμένου να μην ανοίξει περισσότερο την στρόφιγγα των μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Η στάση αυτή έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Λευκωσία ο υπουργός Νίκος Δένδιας ζήτησε από την κυπριακή ηγεσία να τηρήσει ανάλογη στάση κατευνασμού προς την Τουρκία, προκειμένου να μην αυξήσει τις ροές για να εισπράξει την απάντηση ότι τότε και η Κύπρος μπορεί να εναντιωθεί σε επίπεδο ΕΕ στην συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης για τη διανομή πλεονάσματος 

Εάν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους πολίτες στο τέλος του χρόνου, είπε ο κ. Μητστοτάκης, εννοώντας το έκτακτο επίδομα που έδωσε το 2017 και 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα.  Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών”».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της οικονομίας μετά τη νίκη στις εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διανύει «ορθολογικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) με την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε: «ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μία γενική αισιοδοξία, υπάρχει η πεποίθηση για μία νέα αρχή, για εφαρμογή πραγματικής αλλαγής…Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που εμμένουμε στο σχέδιό μας. Θέτουμε ετήσιους στόχους…Θα χρησιμοποιήσουμε το μήνα του μέλιτος για να διατηρήσουμε την την θετική δυναμική».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» και υπογράμμισε τρία στοιχεία: «την αλλαγή φορολογικής πολιτικής, τις φορολογικές περικοπές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία». Σημείωσε ότι σέβεται τον πρόεδρο Μακρόν ωστόσο θεωρεί λάθος την κίνησή του για μείωση των φόρων για τους πλούσιους.

Στο ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία». Τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό» και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

Σε ερώτηση για την συμπεριφορά της Τουρκίας είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους. Αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν: «του είπα ότι θα ήταν σημαντικό να κάνουμε μια επανεκκίνηση. Ωστόσο το ταγκό θέλει δύο… Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προσφυγικού ζητήματος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μια καλή στρατηγική… Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παραβίαση της Κυπριακής Κυριαρχίας… Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο  δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ. Η ΕΕ  θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα».

Η εισβολή στην Συρία προσθέτει αστάθεια 

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας με την εισβολή στην Συρία, είπε ότι «κάθε μονομερής παρέμβαση σε άλλη χώρα χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ είναι σαφώς η λανθασμένη στρατηγική». Πρόσθεσε ότι η κίνηση της Τουρκίας προσθέτει αστάθεια και ενδεχομένως ενισχύσει την διεθνή τρομοκρατία. Τέλος, είπε ότι είναι μακροπρόθεσμο το ενδιαφέρον για την Τουρκία, αλλά «η  Τουρκία είναι ένας δύσκολος πελάτης που δεν παίζει με τους κανόνες».

Σημείωσε ακόμη ότι πρόσφατα «ήμουν στην Αίγυπτο. Έχουμε μια τριμερή συνεργασία». Ερωτηθείς για την στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε άναψε “πράσινο φως” στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό 

Σε ερώτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρόκειται για πρόβλημα μετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε την χωρητικότητα να ενσωματώσουμε πρόσφυγες». Στην συζήτηση παρενέβη φοιτήτρια από το Αφγανιστάν, ρωτώντας για την εκκένωση του CIty Plaza. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε… Αυτό που θα πράξουμε επίσης είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο… Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο». Εν τέλει έστειλε το μήνυμα: «Εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα την βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπέρβαση του λαϊκισμού που επιβεβαιώνει η νίκη της ΝΔ στις εκλογές: «Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία, ωστόσο ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς». Παράλληλα σημείωσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική. Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες κατάλαβαν την ψήφο τους», ενώ πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με τα δημοψηφίσματα και ότι είναι οπαδός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Κλιματική αλλαγή 

Αναφέρθηκε και στο περιβάλλον λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πράσινο κόμμα, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας». Επανέλαβε τους στόχους του για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021 και την αποδέσμευση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Τέλος  χαρακτήρισε «παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες».

Για την απειλή που δέχεται η δημοκρατία στην Ευρώπη είπε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία». Σε ερώτηση από τον κ. Cohen για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τον διεθνή πλέον όρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες ωστόσο το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι