ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ρυθμό πρόωρων εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε ρυθμό πρόωρων εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε ορόσημο φαίνεται πως έχει εξελιχθεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Γενάρη για την εκλογική στρατηγική του κόμματός του. Έκτοτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβάζει τους τόνους σε κάθε ευκαιρία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον υπουργό Υγείας. Κατά την ομιλία του ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαρροές που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές στις 22 Μαΐου και ζήτησε να γίνουν και νωρίτερα, εάν είναι ανθρωπίνως εφικτό.

Από το βήμα της Βουλής ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα είτε γίνουν πρόωρες εκλογές, είτε όχι, ενώ χαρακτήρισε την “παραφιλολογία” περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ως απόδειξη ηττοπάθειας της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι συνάδελφοι τους απ’ τη ΝΔ, δεν μένουν έξω απ’ τον χορό των ψηφοδελτίων. Για την ακρίβεια, η Ρένα Δούρου περιοδεύει τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Η τέως περιφερειάρχης που κατάγεται απ’ το Αιγάλεω φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κάθοδο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημαντικές δυνάμεις. Εκεί επιθυμεί να αναπληρώσει το “κενό” που θα αφήσει πιθανότατα ο Γιάννης Δραγασάκης που όπως φαίνεται δεν επιθυμεί να διεκδικήσει επανεκλογή. Σχεδόν βέβαια θεωρείται και η κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου στην Α’ Αθηνών.

Η “δύσκολη” Αθήνα και ο Πολάκης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε διεκδικήσει στις δημοτικές εκλογές του 2019 την δημαρχεία της Αθήνας, περνώντας στον β’ γύρο με ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κανονικά κατεβαίνει και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που όμως ψάχνει τρόπο σύμφωνα με δημοσιεύματα για να μην έρθει αντιμέτωπος με την σύζυγό του. Ο λόγος για την Έφη Αχτσιόγλου που στις τελευταίες εκλογές εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τελώντας τότε και χρέη εκπροσώπου Τύπου και που όμως πλέον θα κατέβει κανονικά με σταυρό, θεωρούμενη μάλιστα ως το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του “αγαπημένου” της ΝΔ, Παύλου Πολάκη. Ο εκ Κρήτης πολιτικός εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον νομό Χανίων και να πολιτευθεί εντός λεκανοπεδίου Αττικής. Υπάρχουν φόβοι ότι εάν το ΚΙΝΑΛ ανέβει αισθητά στον νομό της Κρήτης που εκλέγεται τώρα και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκλέξει εκεί κανέναν βουλευτή και ο Πολάκης να μείνει εκτός.

Εάν απ’ την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει έδρα, ανοίγει δρόμος για την εκλογή του φερόμενου ως “προεδρικού” Γιώργου Σταθάκη που στις τελευταίες εκλογές έμεινε εκτός. Ο Πολάκης εάν τελικά αλλάξει εκλογική περιφέρεια είναι το πιο πιθανό να βρεθεί σε κάποια εκ των “λαϊκών” περιφερειών της Αττικής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη αρκετά ισχυρός (Δυτική Αθήνα ή Β΄ Πειραιώς), καθώς δεν αναμένεται να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για πιθανή κάθοδο του πρώην υπουργού για την θέση του περιφερειάρχη Αττικής, εφόσον η Ρένα Δούρου δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να ξανακατέβει. Είναι ένα σενάριο που εξετάζεται θετικά από την Κουμουνδούρου, ειδικά σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες για υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ίδια θέση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει κάποιον με αναγνωρισιμότητα σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την είσοδο του στον δεύτερο γύρο.

Άλλοι εντός του κόμματος αντιμετωπίζουν αυτήν την προοπτική και σαν ευκαιρία να “ξεμπερδεύουν” με τα παρατράγουδα που συνεπιφέρει η παραμονή Πολάκη στην Βουλή. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένοι κύκλοι διακινούν τα ονόματα των Ευγενία Τουλουπάκη, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Γιάννης Παπαδάκου και μάλιστα για εκλόγιμες θέσεις.

Εντούτοις, παρότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δέχεται πράγματι τέτοιες εισηγήσεις – ιδιαίτερα για την πρώτη εξ αυτών μετά και την τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή, μοιάζει αρκετά απίθανο να επιλέξει τρία (!) πρόσωπα που εμπλέκονται τόσο άμεσα με την υπόθεση Novartis. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερα πρόσωπα απ’ το ευρύτερο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ετοιμότητα το ΚΙΝΑΛ για πρόωρες εκλογές

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει από την πρώτη στιγμή τον κομματικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίνοντας την δυνατότητα να επιλέξουν έγκαιρα οι υποψήφιοι εκλογική περιφέρεια, υπό έναν όρο:  να μη θέσουν βέτο ως προς τους συνυποψήφιους τους. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι όποιες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Κώστα Σκανδαλίδη να είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Αθηνών παραμένουν… “σιωπηλές”.

Πρόκειται για εκλογική περιφέρεια όπου το ΚΙΝΑΛ δεν είχε καλή απόδοση το 2019, όταν ήρθε τέταρτο πίσω ακόμα κι απ’ το ΚΚΕ. Έχοντας εκλέξει στο παρελθόν μόλις μία έδρα, αναμένεται άγρια μάχη και “συνωστισμός” στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο όπου αναμένεται να κατέβει επίσης ο Παύλος Γερουλάνος, που εκτός από υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπήρξε και διεκδικητής της προεδρίας του Κόμματος, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στην ίδια περιφέρεια είχαν κατέβει ανεπιτυχώς και οι Σπύρος Καρανικόλας, Δημήτρης Οικονόμου και Ζέφη Δημαδάμα, με την τελευταία να φημολογείται ότι “κοιτάζει” και προς κάποια απ’ τις δύο περιφέρειες του τέως “υπόλοιπου” Αττικής. Στην Ανατολική Αττική πάντως που επί του παρόντος το ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκλέξει βουλευτή, φαίνεται να έχει καταλήξει για να διεκδικήσει την έδρα του στη Βουλή ο 31χρονος γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ

Το έτερο “πουλέν” της Φώφης Γεννήματα, ο Παύλος Χρηστίδης, ακούστηκε αρχικά ότι θα διεκδικήσει την εκλογή του στον νομό Αργολίδας απ’ όπου κατάγεται, αλλά η φημολογούμενη επιστροφή του Γιάννη Μανιάτη στην ενεργό πολιτική, μάλλον “σπρώχνει” τον τέως εκπρόσωπο Τύπου στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί την τελευταία φορά η Γεννήματα και που τώρα εκπροσωπεί στη Βουλή η Τόνια Αντωνίου.

Όσον αφορά τα “ανοίγματα” του νέου προέδρου, αυτά φαίνεται να είναι αμφίδρομα. Στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σηματοδοτηθεί από την προσέγγιση που έχει γίνει από τον Ν. Ανδρουλάκη στους Γιάννη Πανούση και Σταύρο Κοντονή, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα, αλλά και στον Κώστα Χρυσόγονο που διετέλεσε ευρωβουλευτής του κόμματος. Δημοσίευμα της στήλης PowerGame κάνει λόγο ακόμα και για πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που δεν ανήκει στους προαναφερθέντες), ο οποίος θα βρεθεί στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ σε εκλογική περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Η δε τοποθέτηση του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου στην θέση συμβούλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θεωρήθηκε από πολλούς ως διεύρυνση του κόμματος και προς τον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο. Πάντως σε κάθε περίπτωση εντάσσεται στην στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη να στελεχώνει καίριες θέσεις με άτομα νεότερης ηλικίας, μετά και τους αντίστοιχους διορισμούς των Στεφανία Μουρελάτου, Αναστασία Σημανδράκου και Δημήτρη Μάντζου.

Μικρότερα κόμματα και πρόωρες εκλογές

Σε ό,τι αφορά και τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, η κινητικότητα ενόψει εκλογών είναι επίσης μεγάλη. Το ΚΚΕ που την τελευταία περίοδο ασχολείται ενεργά με την ανανέωση του προφίλ του στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, φαίνεται να “ποντάρει” πολλά στο πρόσωπο της νεαρότερης βουλετού του, Μαρίας Κομνηνάκα, κάτι που διαφάνηκε ιδιαίτερα κι απ’ την παρουσία της στη Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Για το ΜέΡΑ25 απ’ την άλλη, τα νέα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έλαβε την χείρα βοηθείας που έλπιζε να πάρει από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Με επιστολή του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ τους είχε απευθύνει έκκληση για την διαμόρφωση κοινού μετώπου ως προς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, χωρίς όμως να συναντήσει ανταπόκριση. Σα να μην έφτανε αυτό, προ ημερών ανεξαρτητοποιήθηκε και δεύτερη βουλευτής απ’ το κόμμα του.

Ο λόγος για την Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία μαζί με την συνάδελφο της Κωνσταντίνα Αδάμου που είχε ανεξαρτητοποιηθεί προ μηνών, καταγγέλλουν την ηγεσία του ΜέΡΑ25 για «αυταρχισμό» αλλά και «πατριαρχικές και συντηρητικές συμπεριφορές». Το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Βαρουφάκης αριθμεί πλέον μόλις επτά βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου), μόλις δύο περισσότερους δηλαδή απ’ όσους ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής ως το κατώτατο όριο για την ύπαρξη μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όσον αφορά την Ελληνική Λύση οι προβλέψεις για το εκλογικό τοπίο είναι πιο δύσκολες καθώς η κινητικότητα στον ιδεολογικό χώρο είναι μεγάλη. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βρίσκεται σε θεωρητικά πλεονεκτικότερη θέση καθώς είναι (με εξαίρεση τον διαγραφέντα Κωνσταντίνο Μπογδάνο), το μοναδικό κόμμα της πέραν της ΝΔ  Δεξιάς με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ωστόσο η δυναμική που παρουσιάζουν σχήματα όπως αυτό των Τζήμερου-Κρανιδιώτη ή του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρη, παραμένει αστάθμητος παράγοντας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι