ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε θέση μάχης για εργασιακό-οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέση μάχης για εργασιακό-οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

«Δεν σας κάλεσα εδώ για να ανταλλάξουμε θέσεις, αλλά για να πάρουμε θέσεις, θέσεις μάχης…Όταν κηρύσσεται ο πόλεμος δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις για να κερδίσεις», η φράση του Αλέξη Τσίπρα προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων στην εκδήλωση που διοργάνωσε για το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, είναι ενδεικτικό των αποφάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.

Όπως το είπε ο ίδιος σε άλλη κομματική εκδήλωση, η μάχη για το εργασιακό είναι η μητέρα όλων των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματίσει εκδήλωση από κοινού με τη νεολαία έξω από την Βουλή. Το crash test όμως θα είναι αύριο στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, η οποία αποκτά τον χαρακτήρα αντικυβερνητικής εκδήλωσης για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επιχείρησαν με δηλώσεις τους να εμφανίσουν την αντεργατική απορρύθμιση, με την κατάργηση ακόμη και του οκτάωρου, ως προσαρμογή του εργασιακού καθεστώτος στην σύγχρονη πραγματικότητα προς όφελος της εργασίας.

Αν και η συγκυρία, λόγω κορονοϊού δεν προσφέρεται, εντούτοις στη συγκέντρωση θα φανούν και οι διαθέσεις του κόσμου της εργασίας. Το εργασιακό έχει την επιπλέον θετική διάσταση ότι δημιουργεί προσεγγίσεις με όλα τα υπόλοιπα κόμματα από το ΚΙΝΑΛ μέχρι το Μέρα 25 και το ΚΚΕ, διαμορφώνει πλαίσιο κοινών δράσεων και διατηρεί την απομόνωση της κυβέρνησης που έχει ήδη φανεί στις τελευταίες κοινοβουλευτικές μάχες για την πανδημία και την αστυνομική καταστολή.

Συνολικότερα, το εργασιακό αγγίζει τον σκληρό αριστερό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Επιπροσθέτως η προστασία αυτή συμβαδίζει με την θέση του για την ανάγκη μίας κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Στο πεδίο αυτό μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε σε πρόσφατη συμμετοχή του σε διεθνή εκδήλωση την διαμόρφωση ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Συμβολαίου.

ΣΥΡΙΖΑ και Οικονομία

Η ανάγνωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η οικονομική κρίση που προκύπτει από την πανδημία, οδηγεί σε αναθεώρηση εάν όχι στο τέλος της κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Η Αμερική του Τζο Μπάιντεν δείχνει τον δρόμο σε μία διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει. Οι εξελίξεις στην Γερμανία με την ανάδειξη της εκπροσώπου των Πρασίνων για την καγκελαρία δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ίδια ανάγνωση η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός κλίματος εποχής, έχει μείνει στον προηγούμενο οικονομικό κύκλο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις θέσεις του για το εργασιακό αποκτούν τον χαρακτήρα της συνολικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και καιρό δέχεται κριτική από διάφορες πλευρές ότι δεν διαθέτει ένα συνολικό πολιτικό αφήγημα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεπεράσει την δημοσκοπική του καθήλωση.

Η μάχη για το εργασιακό εν αντιθέσει με άλλα πεδία αντιπολίτευσης –όπως πχ τα εθνικά θέματα όπου καταγράφονται παρεκκλίσεις από την ούτως ή άλλως θολή κεντρική γραμμή–, ενώνει όλες τις τάσεις και τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου δήλωσε ότι «το εργασιακό θα είναι η αρχή του τέλους του σιδηρού ανέμελου».

Ομάδα Τσίπρα

Παράλληλα με τις πολιτικές του επιλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως πολλές εντάσεις αναδεικνύει την ομάδα των στελεχών με την οποία θα δώσει την μάχη το επόμενο διάστημα. Ξεχωρίζουν η υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Αν και δεν είναι καινούργιοι στην πολιτική, καθώς αμφότεροι είχαν διατελέσει υπουργοί, θεωρούνται νέα πρόσωπα με θετικό αποτύπωμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, που υπερβαίνει τον σκληρό κομματικό πυρήνα.

Οι δύο τους ήταν και τα βασικά πρόσωπα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος για την οικονομία, από όπου κι απουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν και η απουσία ήταν αναμενόμενη και είναι αμφίβολο αν θα επιθυμούσε διαφορετικά και ο ίδιος, δεν παύει να έχει τον συμβολισμό της. Πρόσωπο που επίσης χαίρει της εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα και που κερδίζει έδαφος είναι και η αρμόδια τομεάρχης για τα εργασιακά και πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Έχει δε το επιπλέον θετικό ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει απήχηση στην κύρια μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μετριοπαθής, έμπειρη και καταρτισμένη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει επίσης θετικό αποτύπωμα ακόμη και στο διαφιλονικούμενο μεσαίο χώρο. Ένα ακόμη στέλεχος που σημείωσε “κέρδη” στην κομματική ιεραρχία είναι ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

Πριν αποχωρήσει για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ανέβασε τον πήχη για τον διάδοχό του στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη. Κεντρικό ρόλο έχει φυσικά και από την θέση του ο εκπρόσωπος τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος επίσης γνωρίζει τα εργασιακά αφού έχει διατελέσει υφυπουργός. Επί των ημερών του αναβαθμίστηκαν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που ήταν το πρώτο που φρόντισε να απαξιώσει ο διάδοχός του, Γιάννης Βρούτσης.

Παλαιά φρουρά

Στην ομάδα περί τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ως εκ της θέσης της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, με εμπειρία και αποδοχή από την πλειονότητα των βουλευτών. Φυσικά ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος με την στάση του στις εσωκομματικές εκλογές καταγράφηκε εκτός του στενού πυρήνα των προεδρικών. Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι δεν υπήρξε θέμα με τις δηλώσεις του ότι «πρέπει να σπάσουν τα αυτονομημένα κυκλώματα στην δημόσια διοίκηση», αφού τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η πλειονότητα των στελεχών συμφωνούν μαζί του.

Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα η παλαιά φρουρά η οποία διαθέτει αυτονομία δράσης και απήχηση που δεν εξαρτάται από την ηγεσία. Μπορεί να παρεμβαίνει και να δημιουργεί επικοινωνιακά γεγονότα, πολύ περισσότερο μάλιστα που τα αναδεικνύει ο συστημικός τύπος ως ενδείξεις κομματικής παθογένειας. Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου που διεκδικεί έναν ρόλο αυτονομημένου δεύτερου τη τάξη στο κόμμα, είναι ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ενίοτε εμφανίζονται δημιουργώντας προβλήματα εκτός γραμμής στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας που με τις δύο πρόσφατες διαφοροποιήσεις του (για τον Κουφοντίνα και για το Ελληνικό), έφθασε ακόμη και τον Τσίπρα στα όρια του. Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι των σκληρών αποφάσεων και κανείς δεν θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές, παρότι πολλοί το εισηγούνται, το ξεκαθάρισμα θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο στο επόμενο συνέδριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx