ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε χαμηλούς τόνους η κόντρα για τον προϋπολογισμό – Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κυριάκος με τα μέτρα για τις τράπεζες

Σε χαμηλούς τόνους η κόντρα για τον προϋπολογισμό – Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κυριάκος με τα μέτρα για τις τράπεζες, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τις τράπεζες, όπως είχε προαναγγείλει, ο πρωθυπουργός πήρε το παιχνίδι στο κλείσιμο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μηδενισμό των χρεώσεων των τραπεζών για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, καθώς και 0,5 ευρώ για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών μέχρι 5.000 ευρώ. Στο ίδιο πακέτο είναι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα των τραπεζών και η απελευθέρωση πιστωτικών ιδρυμάτων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά η πρόταση Μητσοτάκη καλύπτει την αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από μερικές ημέρες, αλλά όχι την φορολόγηση των κερδών, για την οποία επιχειρηματολόγησε ότι την αξιοποίηση των εσόδων προς όφελος των πολιτών δεν επιτρέπει η ΕΕ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του, ενώ έχει μία συνολικά και δομικά διαφορετική πρόταση για τον τραπεζικό τομέα με την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση του ελεγκτικού ρόλου του δημοσίου, κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους από ό,τι στην προχθεσινή του παρέμβαση.

Κερδισμένος από τα μέτρα για τις τράπεζες

Με τον προϋπολογισμό του 2025 ο πρωθυπουργός έδειξε ότι συνεχίζει στο ίδιο μοντέλο της νεοφιλελεύθερης αποδιάρθρωσης που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησε στην κοινωνία του ενός τρίτου, στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της κορυφής και της βάσης της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας, στην αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, στις αρνητικές επιδόσεις συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν καθολική αποδοκιμασία της κυβέρνησης σε θέματα όπως η ακρίβεια (90% αρνητικές γνώμες στην δημοσκόπηση της ALCO), η ασφάλεια του πολίτη (84%), στην υγεία (72%), η κυβέρνηση επιμένει στα δικά της στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, των επενδύσεων και των εξαγωγών σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Στο πολιτικό πεδίο ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ως ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και ως ο μόνος που διαθέτει πρόταση, έστω και κακή για την χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Μίλησε σκωπτικά για την αντιπολίτευση λέγοντας ότι ενώ σε άλλες χώρες (Γαλλία και Γερμανία) αλλάζουν οι κυβερνήσεις σε εμάς αλλάζουν οι αντιπολιτεύσεις. Αντιμετώπισε αφ’ υψηλού τον  Ανδρουλάκη (ίσως λόγω της συναίνεσης που του πρόσφερε στην μεταξύ τους συνάντηση) απαντώντας στην κριτική που του έκανε και λέγοντας «δεν σας ταιριάζουν αυτά, αφήστε τα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ανδρουλάκης και Φάμελλος

Ο Ανδρουλάκης και ο Φάμελλος με τις θέσεις τους δεν παρουσίασαν ένα συνολικά διαφορετικό σχέδιο για την οικονομία και για την χώρα. Ειδικά για τον Φάμελλο αποτελεί ερωτηματικό, αφού κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει προτάσεις που κινούνταν εκτός του πλαισίου της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Ο Φάμελλος κινήθηκε σε πιο συμβατικό πλαίσιο, ενώ αυτή την φορά απέφυγε και την πολιτική επίθεση στον Ανδρουλάκη για την “συναινετική αντιπολίτευση”.

Ο Ανδρουλάκης είπε μεν ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, των ολιγοπωλίων και της εγχώριας ολιγαρχίας, δίχως να πείσει ότι η δική του πρόταση διακυβέρνησης θα κάνει τα αντίστοιχα συμφέροντα να τρομάξουν. Ίσως το πιο “σκληρό” που είπε ο Ανδρουλάκης είναι ότι η κυβέρνηση ευνοεί την αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των πολλών. Περισσότερο θέλησε να δείξει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση προτάσεων που αναγκάζει την κυβέρνηση να τις υιοθετεί. Και μόνο αυτό όμως δείχνει διαφορά αποχρώσεων.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη ξεπέρασε το πλαίσιο ενός υπουργού Οικονομικών και εμφανίστηκε ως οιονεί αρχηγός της ΝΔ. Ίσως λόγω της συζήτησης διαδοχής που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ. Παρόμοια κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας, αν και εξ αντικειμένου ήταν πιο περιορισμένος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Αμ πώς, μετά από 5 χρόνια, κόπηκαν (;) οι παράλογες προμήθειες των τραπεζών. Αλλά η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τους….είναι λαϊκισμός.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx