ΓΝΩΜΗ

Πως η κυβέρνηση χειρίζεται επικοινωνιακά τους σεισμούς

Σεισμοί, Σαντορίνη και επικοινωνιακοί ελιγμοί, Κόλμερ Κωνσταντίνος

Σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» εκηρύχθη για ένα μήνα ο δήμος Θήρας. 7.000 κάτοικοι του αναχώρησαν από το νησί, ενώ παραμένουν οι «ες μικρόν γενναίοι» (Καβάφης). «Ασυνήθης η σεισμική ακολουθία», λέγουν οι σεισμολόγοι. «Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης» (Κ. Συνολάκης) και «αναμένουμε τον κύριο σεισμό» (δεν ήταν το 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ).

Κι όλα αυτά, ενώ ούτε ένα κτίριο της Σαντορίνης έχει καταρρεύσει από τις 4.000 σεισμικές δονήσεις. Υπήρξαν μόνο κάποιες κατολισθήσεις στα πρανή της νήσου. Αντίθετα, ο σεισμός του 1956, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, είχε θύματα και μεγάλες καταστροφές κτιρίων. Μετά, όμως, η Σαντορίνη άνθισε ως ο δεύτερος τουριστικός «παράδεισος» της «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας». Μήπως, συνεπώς, μας δουλεύουνε, κατά το προηγούμενο …«ατύχημα» των Τεμπών; Αποκλείεται, ο Εγκέλαδος δεν αστειεύεται.

Για να δούμε όμως, πώς αντιμετωπίζουν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης τα συσσωρευόμενα προβλήματα: Ο υφυπουργός «μπαζώματος» παραιτείται και προμηνύεται «προανακριτική» στη Βουλή για τα Τέμπη. Η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου κινδυνεύει, κατά τις αθηναϊκές εφημερίδες. Τουρκική φρεγάτα παρενοχλεί για μέρες το ιταλικό ερευνητικό σκάφος μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Κρητικό Πέλαγος, χωρίς επίσημη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το όνομα του Υπουργού εμφανίζεται στα απομακρυνόμενα στελέχη της κυβέρνησης στον επικείμενο ανασχηματισμό. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν αναβάλλεται «επ’ αόριστον». Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δεν είναι και τόσο ήρεμα. Ο μόνος που διαμαρτύρεται είναι ο υπουργός Άμυνας.

Επικοινωνιακή εκμετάλλευση των σεισμών

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα. Ουσιαστικό μεν, αλλά και επικοινωνιακό. Οι άβουλοι σύμβουλοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να πάει στη Σαντορίνη, κι αυτός επιστρατεύεται για να δείξει ενδιαφέρον. Αλλά ποιος αμφιβάλλει περί αυτού; Αλλοίμονο! Γι’ αυτό έχουμε κυβέρνηση. Τ’ άλλα είναι για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης και για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο τα μίσθαρνα κανάλια.

Με δύο λόγια, γίνεται επικοινωνιακή εκμετάλλευση των σεισμών – κοινώς «εργαλειοποίηση» – ενώ το ζήτημα είναι η αποκατάσταση της κανονικής ζωής στις Κυκλάδες. Διαφορετικά, θα έχουν τουριστικό πρόβλημα φέτος, εάν συνεχιστεί η τροφοδότηση των διεθνών ΜΜΕ με …τουρκικές πληροφορίες περί ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, η οποία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx