ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΡΙΖΑ: 23-24 Φεβρουαρίου το Συνέδριο – Ομαδικά πυρά κατά Κασσελάκη

Σύγκρουση χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ για το "μαξιλάρι" των 37 δισ - Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη

«Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega στάθηκε ικανή για να προκαλέσει νέο πόλεμο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

O ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην δημοσιότητα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Το πολυσέλιδο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επανεκκίνηση του κόμματος, τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο, αλλά και τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικές κομματικές διεργασίες που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του «μεγάλου και ενωτικού Συνεδρίου Ανασυγκρότησης/επανεκκίνησης του κόμματος», προτείνονται οι εξής σταθμοί:

  • Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου.
  • Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ.
  • Ολοκλήρωση περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.
  • Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου.
  • Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι «οφείλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά στον δρόμο προς το Συνέδριο. Και αυτή η συζήτηση να είναι ειλικρινής, ουσιαστική, ολοκληρωμένη και, κυρίως, πολιτική. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινά ούτε να καταλήγει σε ανταλλαγή ύβρεων στα κοινωνικά δίκτυα ή σε απαράδεκτες κατηγορίες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητήσουν για το πολιτικό σχέδιο και την στρατηγική του Κόμματος, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ίδιο το Κόμμα μας απέναντι σε φαινόμενα που απαξιώνουν τη συλλογική μας προσπάθεια και διαλύουν την ενότητα του Κόμματος».

Επιπλέον αναφέρεται μεταξύ άλλων: «η εκτόξευση, από σειρά στελεχών μας, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών περί δήθεν “άλωσης” του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, η λάσπη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι “φυτευτός” από συμφέροντα, αλλά και η άρνηση αποδοχής του αδιαμφισβήτητου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Τονίζεται ότι «όσοι και όσες εκτοξεύουν τέτοιες προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και πως «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνον από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Σε σχέση με την αποχώρηση μελών της ΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρεται ότι «είναι μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του δημοκρατικού αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Είναι σε αντίθεση με την προοπτική μιας ισχυρής κυβερνώσας αριστεράς η οποία θα σταθεί επάξια απέναντι στην αυταρχική και αντιλαϊκή δεξιά της ΝΔ».

Ραγκούσης: “Να μπει τέλος στα troll”

O Γιάννης Ραγκούσης, μέσω ανάρτησης του στο Facebook, αφού ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το κόμμα, αναφέρθηκε στα σχόλια που δέχτηκε στα social media από ανώνυμους κι επώνυμους λογαριασμούς, που στηρίζουν τον Κασσελάκη. Ζήτησε από τον νέο πρόεδρο «να μεριμνήσει ώστε να παύσει κάθε επιτιμητική αναφορά στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μέλος του κόμματος εναντίον άλλου μέλους».

Αναλυτικά, η ανάρτησή του «Σήκω φύγε άμα δεν σου αρέσει η κατάσταση στο κόμμα… ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΗΡΥΓΜΑ …». Μετά την εκλογή νέου Προέδρου, έδωσα την πρώτη τηλεοπτική μου συνέντευξη μόλις προχθές. Την πρώτη ραδιοφωνική μου, μόλις χθες. Δεν ήθελα να πάρω μέρος στον εμφύλιο που εξελίσσεται. Ανάμεσα στα ζητήματα που έθεσα σε αυτές τις δύο συνεντεύξεις ήταν ότι πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να μεριμνήσει ώστε να παύσει κάθε επιτιμητική αναφορά στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μέλος του κόμματος εναντίον άλλου μέλους, ξεκινώντας από όσους τον υποστηρίζουν.

Τι εισέπραξα από τους υποστηρικτές του ως απάντηση; Από ανώνυμους κι επώνυμους λογαριασμούς, από ανώνυμα τρολς που πρωταγωνιστούν στον εμφύλιο που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; «…ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΗΡΥΓΜΑ…» Εξακολουθώ να ζητώ δημοσίως από τον Στέφανο Κασσελάκη να απαιτήσει πρώτα από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τον εμφύλιο εσωκομματικό πόλεμο και όσοι είναι μέλη του κόμματος να τους παραπέμψει για διαγραφή. Αυτός ο εμφύλιος είναι καταστροφικός για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και για τον ίδιο προσωπικά.

Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν γνωρίζω τι θα αναγκαστεί να πράξει η Έφη Αχτσιόγλου τελικά. Εγώ θα παραμείνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να δουλέψω όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια. Μόνη διαφορά πλέον θα είναι ότι θα εργαστώ κι εναντίον του εμφυλίου μέσα στο κόμμα, καθώς και όσων θα έχουν την πολιτική ευθύνη για τη συνέχισή του.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ κληθεί να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με όσα ακούστηκαν και παράλληλα πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ με την τοξικότητα, αυτή τη στιγμή γύρω από τον πρόεδρο είναι μία υπό ομάδα μίας μεγάλης ομάδας του παρελθόντος η οποία αντιπαρατίθεται με κάποιους άλλους.

Ο νέος πρόεδρος έχει εναγκαλιστεί με αυτή την ομάδα, η οποία άρχισε να απειλεί για το ότι θα “πούμε το ένα και το άλλο” και βλέπω τώρα ότι περίπου και ο πρόεδρος έκανε κριτική στα 37 δισ. Εγώ λοιπόν λέω σε αυτούς που μετείχαν και στη κυβέρνηση να μη φτάσουμε ως εκεί, ο αναστοχασμός, η κριτική και η αυτοκριτική μπορεί να γίνουν με άλλους όρους. Διαφωνώ ξεκάθαρα με αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης».

Εγώ δεν πιστεύω ότι τελείωσε η πολιτική επειδή ήρθε ο Μητσοτάκης, έφερε τη μεταπολιτική, τους συμβούλους από την Αμερική και πέτυχε με αυτόν τον τρόπο. Δε τελείωσε όμως και η ιδεολογία», τόνισε. «Εξ ορισμού η Αριστερά είναι πατριωτική το έχει δείξει, όχι με λόγια. Από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει μία επεξεργασμένη πολιτική στα εθνικά θέματα και σε άλλα ζητήματα. Είναι νόμιμο ο κ. Κασσελάκης να χρησιμοποιεί τον όρο Πατριωτική Αριστερά», κατέληξε.

Σκουρλέτης: Ο Κασσελάκης χτυπάει τον Τσίπρα

Ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Κασσελάκη και είπε ότι ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησε στην καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα» για τα 37 δισ και πρόσθεσε πως με αυτή τη δήλωση «αποδομεί την πολιτική Τσίπρα και υποστηρίζει την άλλη πλευρά, αυτά που λέει η ΝΔ. Τι μας λέει; Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από τα μνημόνια, έπρεπε να ακολουθήσει ένα 4ο πιο λάιτ μνημόνιο».

Σταθάκης: Ανοησία η δήλωση Κασσελάκη

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega xαρακτήρισε ανοησία τη δήλωση Κασσελάκη και πρόσθεσε ότι είναι επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολάκη, Παππά στο κόμμα.

«Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των “λαϊκιστών”, έλεγε για τα 37 δισ. και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δισ. και να δώσουμε τα 7 δισ. στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε «ο Τσακαλώτος πήρε 5 δισ. από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση που άνοιξε με τη δήλωση Κασσελάκη είναι «χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δισ. και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ».

Κατά τον ίδιο «η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες».

Δραγασάκης: Μην υπονομεύεις τον άθλο

Σημειώνεται ότι τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σήμερα είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δραγασάκης εγκάλεσε μεταξύ άλλων, τον νυν πρόεδρο του κόμματος για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα». Στην αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Δραγασάκης… συμβουλεύει επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη να μην εκτίθεται και να μην δίνει λαβή στη ΝΔ.

Αναλυτικά, έγραψε ο κ. Δραγασάκης:

«Πρόεδρε, σήμερα είπες “Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου”.
Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:
• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.
Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.
• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.
Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον».

Χαρίτσης: Όπως τα λέει ο Δραγασάκης

Στο πλευρό του κ. Δραγασάκη τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος ανήκει στην ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου. «Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας» τόνισε μέσω των social media.

Τσακαλώτος: Καλά θα πάει το νέο

Τέλος αντίδραση υπήρξε και από τον ανεξάρτητο, πλέον, βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπουργός Οικονομικών. «Αν ρωτούσαμε μερικούς ιστορικούς της Αριστεράς ποια στοιχεία συγκροτούν την όλη Αριστερά τα τελευταία 150 χρόνια, μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές στις απαντήσεις που θα παίρναμε. Σίγουρα όλοι θα μας έλεγαν για την αναδιανεμητική φορολογία, το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του εργατικού κινήματος», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media.

«Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”. ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Αποχωρήσεις Τόσκα-Μπαλτά

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με τελευταία χρονικά αυτή του πρώην υπουργού Νίκου Τόσκα. Ο κ. Τόσκας με ανάρτηση στα social media έκανε γνωστή την αποχώρηση του εξαπολύοντας βολές κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα κατηγόρησε τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα ότι «κινείται σε εναρμόνιση με τις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας», ότι «κατηγορεί άλλους για ελιτισμό για να εγκαθιδρύσει η ίδια την απόλυτη ελίτ» ενώ τα βέλη του κατευθύνονται και κατά των «υπασπιστών» για τους οποίους γράφει ότι «δίνουν διαταγές σε ανθρώπους με ιστορία αγώνων και θυσιών. Η έλλειψη σεβασμού είναι εμφανής». Λίγο μετά και ο Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι