Συνάντηση Γεραπετρίτη με Χαφτάρ – Μεταναστευτικό και θαλάσσιες ζώνες στην ατζέντα
06/07/2025
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε μια σημαντική επίσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Η συνάντηση περιλάμβανε και τους δύο γιους του, τον Σαντάμ (αντιστράτηγο των χερσαίων δυνάμεων) και τον Αλ Σαντίκ (υπεύθυνο για τον πολιτικό τομέα), ενώ ακολούθησε και σύνοδος με τον Μπελκασίμ Χαφτάρ, αρμόδιο για τα οικονομικά και τις επενδύσεις.
Στην κοινή δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού, η χάραξη θαλάσσιων ζωνών και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα και η Λιβύη μοιράζονται «κοινές ιστορικές παραδόσεις», προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το όραμα για μια «Μεσόγειο της ευημερίας». Πρόσθεσε πως αποσκοπεί στην «αδιατάρακτη σχέση» και στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στο εγγύς μέλλον.
Ο υπουργός μετέφερε επίσης το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι οι bilateral δεσμοί παραμένουν «αδελφικοί» και η αμοιβαία πολιτιστική κληρονομιά επιστρέφει στις αρχαιότητες της Μεσογείου. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο υπουργός, θέλει την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της σχέσης.
Ο Μπελκασίμ Χαφτάρ, υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της Λιβύης, απηύθυνε πρόσκληση προς ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), διατηρεί διπλή υπηκοότητα (Αμερικής – Λιβύης) και έχει μετατραπεί, σε πρόσφατο χρονικό διάστημα, σε “μοχλό” ισορροπιών στην ανατολική Λιβύη. Από «κόκκινο πανί» για τη Δύση, πλέον είναι ενεργός συνομιλητής ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Τουρκίας, διαπραγματευόμενος ανταλλάγματα με επιδεξιότητα.
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ελληνο-λιβυκών σχέσεων σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας. Το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ανανέωση των συμφωνιών μετά και τη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, με στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, την εδραίωση της σταθερότητας και την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιοχή.