ΘΕΜΑ

Η Δεξίωση στο Προεδρικό για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Η ομιλία της Σακελλαροπούλου

Η Δεξίωση στο Προεδρικό για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Η ομιλία της Σακελλαροπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Προηγήθηκε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την επάνοδο στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «Οφείλουμε στους Έλληνες και στις επόμενες γενιές, μια συνέχεια αντάξια και ακόμη καλύτερη αυτών των πενήντα ετών. Αντλώντας δύναμη από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο παράδειγμά τους και δίνοντάς του νέα πνοή, νόημα και ορμή». Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για όσα κατάφεραν, καθώς η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, άφησε πίσω της, τη μεταπολεμική στέρηση και «Είναι πια μια άλλη Ελλάδα».

Κατά την ομιλία στη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 50η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων για όσους αγωνίστηκαν με αυτοθυσία απέναντι στη δικτατορία, που βασανίστηκαν απάνθρωπα, όπως ο Σπύρος Μουστακλής, ο Αλέκος Παναγούλης, ο Σάκης Καράγιωργας και σημείωσε ότι «Τιμάμε όλους εκείνους, παρόντες και απόντες, που διακινδύνευσαν τη νεότητά τους, την ελευθερία και τη ζωή τους, για το καλό όλων μας».

Ανακάλεσε επίσης στις μνήμες όλων το Κυπριακό, τη μεγαλύτερη και ανοικτή πληγή του Ελληνισμού, πέντε δεκαετίες μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και υπογράμμισε ότι «Η Κύπρος κέρδισε τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη. Είναι, όμως, ακόμη μια ημικατεχόμενη χώρα. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος, την οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου».

Ακολούθως ανέφερε ότι «Γιορτάζουμε σήμερα τη Μεταπολίτευση, την πιο ομαλή και προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Μια πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική κατάκτηση των Ελλήνων. Με ορόσημο την καθολική απόλαυση της δημοκρατίας και την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων. Το πολιτειακό επιλύθηκε, το Κομμουνιστικό Κόμμα νομιμοποιήθηκε, η εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων καταργήθηκαν. Μπορεί αυτά να ηχούν τώρα αυτονόητα, αλλά υπήρξαν σημαντικά βήματα για μια Πολιτεία ελευθερίας και ισότητας. Οι αδιάβλητες εκλογές, η απρόσκοπτη εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία και η σταθερότητα του κοινοβουλευτισμού δείχνουν το βάθος και την αντοχή των δημοκρατικών μας θεσμών, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η Μεταπολίτευση είναι επίσης περίοδος διανοητικής ανάτασης και πρόσθεσε ότι «Τη λογοκρισία διαδέχθηκε η ελευθερία της έκφρασης, η άνοιξη στα Γράμματα και τις Τέχνες. Η ιδιωτική ζωή, τα ήθη και τα πρότυπα συμπεριφοράς, ξέφυγαν από τον συντηρητισμό του παρελθόντος. Η εκπαίδευση, προνόμιο άλλοτε των λίγων, κατέστη κοινό αγαθό και ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας. Οι Έλληνες απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες και εμπλούτισαν τις παραστάσεις τους, σπούδασαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό».

Ειδικότερα, υπενθύμισε, ότι «Την ιστορία μας σημάδεψε, όσο κανένα άλλο γεγονός, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη. Συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στους θεσμούς, στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής μας. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική ταυτότητα δεν διακρίνονται, είναι αναπόσπαστες. Η χώρα μας παγίωσε την παρουσία της στην καρδιά της Ένωσης, αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για όσα κατάφεραν. Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης άφησε πίσω της τη μεταπολεμική υστέρηση. Είναι πια μια άλλη Ελλάδα».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «Περάσαμε, αυτόν τον μισό αιώνα, μεγάλες δοκιμασίες και ανατροπές. Βιώσαμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας, με κορυφαία τη δημοσιονομική. Αναμετρηθήκαμε με συσχετισμούς και παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες και παθογένειες. Γίναμε μάρτυρες τραγικών συμβάντων, στο Μάτι και τα Τέμπη, που μας πλήγωσαν βαθιά. Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση. Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους. Όπως και το καθήκον μας για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών του πολιτεύματός μας. Η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, ούτε η ιστορία έχει γραμμική εξέλιξη. Ιδίως σε έναν κόσμο μεταβατικό και μετέωρο».

Αναφερόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις τόνισε ότι είναι πολλαπλές και υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Όπως διευκρίνισε «Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επαναστατικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ανησυχούμε για τις στρεβλώσεις της, τη διάβρωση της δημοκρατίας και της προσωπικής μας σφαίρας από τις ψευδείς ειδήσεις, την υποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τους αλγόριθμους. Η ακρίβεια, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης υπαγορεύουν την ανάγκη ρυθμίσεων και δημόσιων πολιτικών, με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ευκαιριών».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «Επιδιώκουμε ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο Κράτος, φιλικό στον πολίτη, δίκαιο, με βιώσιμη ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «Η κλιματική κρίση μας απειλεί υπαρξιακά. Δεν συγχωρείται στην αντιμετώπισή της καμία αναβλητικότητα. Απαιτείται διεθνής συντονισμός και καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης όλων μας». Μιλώντας για το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα, παρατήρησε ότι «η διαφύλαξη των συνόρων, μια υπόθεση ευρωπαϊκή, πρέπει να εναρμονίζεται με τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας» και πρόσθεσε ότι «Τραγωδίες όπως της Πύλου προσβάλλουν τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Οι ένοπλες συρράξεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αναδεικνύουν τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς και την ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές μας, αυτές που υπηρετούν την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των λαών. Η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επινοήσει ξανά και να ανανεώσει τον εαυτό της».

Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι « απόψε, βρίσκονται εδώ πρόσωπα της Κοινωνίας των Πολιτών, στα οποία αναγνωρίζουμε τη Μεταπολίτευση, τις επιτυχίες της, αλλά και τις πληγές της» και τους διαβεβαίωσε ότι «το βλέμμα μας δεν στρέφεται μόνο στο παρελθόν και στον απολογισμό. Είναι προσανατολισμένο στο μέλλον της Πολιτείας μας, σε αυτά που έρχονται, τους φόβους και τις προσδοκίες του λαού μας. Οφείλουμε στους Έλληνες και στις επόμενες γενιές, που θα αναλάβουν τα βάρη της πατρίδας μας, μια συνέχεια αντάξια και ακόμη καλύτερη αυτών των πενήντα ετών. Αντλώντας δύναμη από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο παράδειγμά τους και δίνοντάς του νέα πνοή, νόημα και ορμή».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του ηρωϊκού ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια όταν συνελήφθη από τη χούντα.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Ευάγγελος Γκιουγκής. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο υπό ανακαίνιση Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, παρουσία και της Χριστίνας Μουστακλή.

Η δεξίωση

Μετά την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους πολιτικούς και τους αντιστασιακούς. Στη δεξίωση παρίστανται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γ. Στουρνάρας, υπουργοί, υφυπουργοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες αθλητές κα.

Παρόντες είναι οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του καθώς και πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας. Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την φωτιά στο Μάτι, καθώς και κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς. Παρόντες και συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον (ασκήσεις, αεροπυρόσβεση), και συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους. Μάλιστα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Ιούνιο που είχε επισκεφθεί την Θράκη βρέθηκε στο σπίτι τους και συνομίλησε με το ηλικιωμένο ζευγάρι θέλοντας να τους ευχαριστήσει για την συνδρομή τους.

Από τον χώρο του αθλητισμού, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τη νίκη του Euro 2004, στο Προεδρικό Μέγαρο είναι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε τότε και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που κέρδισαν με την εθνική μας ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια (Conference League και EuroLeague) . Καθώς και οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου (προσκλήθηκεκαι η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο).

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η παρουσία εκπροσώπων της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες, την ώρα που καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας. Επιπλέον, θα υπάρχουν και εκπρόσωποι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες καθώς και φοιτητές Ρομά.

Συγκινητική είναι και η παρουσία της οικογένειας της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, μετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας. Ο Μανώλης Σελεγγίδης και η Ήλιδα Δήμητρα Βάββα, μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλήνιες. Ομάδα κωφών και βαρήκοων μαθητών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό start up επιχειρηματικότητας. Η πολύτεκνη οικογένεια του Πέτρου Χουντάλα και της Ιωάννας Φωτοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων. Η Άδα Σταματάτου με τον γιο της Γιάννη, παιδί με αυτισμό. Καθώς και εκπρόσωπος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι» που κέρδισε το βραβείο Europa Nostra για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης. Αλλά και Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα. Τέλος, το παρών δίνουν δήμαρχοι ακριτικών περιοχών όπως της Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Χάλκης Κάσου. Ακόμη, εκπρόσωποι του πολιτισμού αλλά και σεφ που μαγείρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο για τους ξένους ηγέτες που επισκέφθηκαν την χώρα μας.

Η ομιλία Μητσοτάκη στην Βουλή

Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής μίλησαν ο πρωθυπoυργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κρατώντας στο προσκήνιο το στοίχημα της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός, ανέδειξε τις μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες ανοίγονται στον ορίζοντα της χώρας.

“Ζητούμενο είναι η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση…Πρέπει να κάνουμε τολμηρά άλματα…Το 2027, όταν ξανασυναντηθούμε στις κάλπες, η εικόνα της χώρας μας θα είναι καλύτερη από σήμερα…Δεν ήταν απλή η αναγέννηση των επενδύσεων, οι νέες θέσεις εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των συντάξεων και των μισθών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα…Όλα αυτά συνοδεύουν τον επίλογο μισού αιώνα και προβάλλουν μπροστά μας εκκρεμότητες δίπλα σε νέα αιτήματα. Όπως η ανάγκη ενός ισχυρού εθνικού συστήματος υγείας…Η διαχρονική μάστιγα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής διασταυρώνεται με την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά…Να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό…Πρέπει να κλείσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Να πετύχουμε τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες με νομιμότητα παντού…”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το 1974, τρεις οικογένειες με εισόδημα ίσο με τον εθνικό μέσο όρο των χωρών τους -μία στην Αθήνα, η δεύτερη στο Δουβλίνο και η τρίτη στη Λισαβόνα- απέκτησαν από ένα παιδί. Τα τρία παιδιά μεγάλωσαν, σπούδασαν, μπήκαν στην αγορά και έκαναν τις δικές τους οικογένειες. Σήμερα είναι μεσήλικες και καλά στην υγεία τους, ζουν πάντα στις πόλεις όπου γεννήθηκαν, με εισόδημα που συμπορεύεται με τον εθνικό μέσο όρο των χωρών τους. Ωστόσο, αν και οι τρεις απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από εκείνο των γονιών τους, τα μεταξύ τους επίπεδα ζωής διαφέρουν σημαντικά. Ο Ιρλανδός ζει 3 έως 4 φορές καλύτερα από τους γονείς του το ’74 και ο Πορτογάλος ζει 2 έως 3 φορές καλύτερα από τους δικούς του γονείς. Το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, όμως, είναι μόλις 1 έως 2 φορές υψηλότερο από εκείνο των γονιών του πριν από μισό αιώνα”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, επικαλούμενος το βιβλίο “Παράδοξη Χώρα” του Τάκη Σ. Παππά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν σε αυτό το πέρασμα των πενήντα ετών. “Χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες και σπαταλήθηκαν συχνά στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι που όδευαν για επενδύσεις… Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και με κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στον πολιτικό κόστος… Υπήρξαν μεγάλες οικονομικές χαμένες ευκαιρίες και στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης στους μισθούς, αλλά και στους θεσμούς, στην πιο αποτελεσματική κρατική λειτουργία, στην πιο παραγωγική οικονομία αλλά και στις συμπεριφορές…Είναι μία μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που ήδη δίνει η Ελλάδα προκειμένου να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω εδώ και δεκαετίες…Οι εκσυγχρονιστικές τομές πάντα ξεβολεύουν μερικού, αλλά στο τέλος ευνοούν τους πολλούς. Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία 15 χρόνια ο τόπος απέδειξε ότι έχει αστείρευτες δυνάμεις… Αν και υπέμεινε μία πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, κατόρθωσε να βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Play Video

“Το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ…Η μεταπολίτευση ήταν κομβικός σταθμός που σφράγισε την πορεία του τόπου…Πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχαν στη ζωή μας…Ο λαός μας κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά…Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο ηγέτης που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου…Με μοναδική οξυδέρκεια ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, συσπειρώνοντας εμπειρίες αλλά και νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις…Τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμβαδίζουν και με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, γιατί οι ίδιες αξίες διατρέχουν και την ιδρυτική της διακήρυξη…Η πυξίδα της παράταξης δείχνει μόνο μπροστά…Ώστε το κόμμα να υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου ή της αριστεράς και αυτήν την εντολή ακολουθούμε εδώ και πέντε δεκαετίες…”, επεσήμανε, δείχνοντας και πάλι το δρόμο της “γαλάζιας” διεύρυνσης, πέρα από τα τείχη της οδού Πειραιώς.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη δημαγωγία εχθρό της Δημοκρατίας, προσκαλώντας την αντιπολίτευση σε μία οδό θετικών προτάσεων, στο πλαίσιο μίας κουλτούρας ουσιαστικού διαλόγου. “Πληρώσαμε την αχρείαστη πόλωση….Ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί…Να διεκδικήσουμε περισσότερες συνθέσεις”, ανέφερε.

Η ομιλία Τασούλα

«Η Δημοκρατία είναι ένα δύσκολο πολίτευμα, γιατί θέλει διαρκώς αγώνα να το προστατεύεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε μάλιστα δύο ρητά για να τονίσει τη σημασία προστασίας της Δημοκρατίας: «Στην πολιτική συνήθως όσα δεν μας ενθουσιάζουν είναι τα σωστά και όσα είναι σωστά δεν μας ενθουσιάζουν. Επίσης αυτό που πολεμούν κάποιοι στην πολιτική το πολεμούν γιατί το βλέπουν όπως είναι, ενώ αυτό που υπερασπίζονται το υπερασπίζονται γιατί το βλέπουν όπως θα ήθελαν να είναι». Και ο λόγος αναφοράς σε αυτά είναι, όπως είπε, «γιατί δείχνουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η Δημοκρατία έναντι της δημαγωγίας του λαϊκισμού, έναντι του βολονταρισμού. Η Δημοκρατία θέλει και φιλοδοξία και όραμα, αλλά θέλει και να είσαι ρεαλιστής και προσγειωμένος».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε με έμφαση στην τραγωδία της Κύπρου, σημειώνοντας πως «μεσολάβησαν επτά χρόνια, επτά χρόνια καταπίεσης, επτά χρόνια δικτατορίας, επτά χρόνια τα οποία οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα τα οποία έφεραν την Κύπρο σήμερα να τελεί, έπειτα από την τουρκική θηριωδία της εισβολής, σε κατοχή. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που τελεί ακόμη σε κατοχή παραπάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον «πρωτεργάτη της Μεταπολίτευσης». Όπως επεσήμανε, «ορκίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή, στο Εντευκτήριο, τέσσερις και τέταρτο τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου. Ορκίστηκε μόνος του την ώρα που ήταν τεράστιες οι υπαρκτές απειλές γενικευμένης σύρραξης με την Τουρκία και επικρατούσε εσωτερικό χάος. Και ενώ το καθεστώς αυτοκαταλύεται υπό το βάρος της εθνικής καταστροφής που το ίδιο προκάλεσε στην μαρτυρική Κύπρο, την ίδια στιγμή ο πολιτικός κόσμος αναλάμβανε τις ευθύνες διακυβερνήσεως της χώρας μέσα σε ένα κενό εξουσίας». Και πρόσθεσε: «Για σκεφθείτε τι ευθύνες, με κίνδυνο να κατηγορηθούν για εθνική προδοσία, αναλάμβαναν στο άγνωστο. Στο σκοτάδι ήρθε τότε ο Καραμανλής, στο σκοτάδι ορκίστηκαν οι πρώτοι 10 υπουργοί του και σιγά σιγά αυτό το σκοτάδι το έκαναν φως, γιατί λάτρευαν την ευθύνη και την άρπαξαν και την μετέτρεψαν σε προοπτική και πρόοδο για την χώρα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σημερινής επετείου τονίζοντας πως σήμερα «οι δυνατότητές μας είναι ανεξάντλητες, όπως ανεξάντλητες δυνατότητες είχαν και οι τότε πρωτομάστορες της Δημοκρατίας, αρκεί με τις διαφωνίες μας, με τις ενστάσεις μας να συμβαδίζει και η υπευθυνότητα». Έκανε, μάλιστα, σχετική μνεία στο άρθρο του Π. Παλαιολόγου στο Βήμα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 1974, με τίτλο «Ψηφίζω άρα υπάρχω».

Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξει για να υποδεχθεί τους περίπου 1000 καλεσμένους για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί υψηλούς προσκεκλημένους, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς και βουλευτέςενώ όπως κάθε χρόνο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα πηγαδάκια που αναμένονται να σχηματιστούν.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο φάκελος με την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει φτάσει στα χέρια όλων. Οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον Βασίλη Στίγκα των Σπαρτιατών, έχουν λάβει την πρόσκληση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ταυτόχρονη παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Χαρίτση όπου θα βρεθούν για λίγη ώρα μακριά από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις σχεδόν έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν θα παραβρεθεί ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx