Επίθεση Γ. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόλυση του – “Σφαγή” στο ΠΑΣΟΚ – Δούκας: Δεν κάνω πίσω
19/06/2024Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα.
Ο Γιώργος Τσίπρας μετά την προσωρινή απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε σήμερα με δήλωση ότι η απομάκρυνσή του είναι οριστική και όχι προσωρινή και απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε πολιτική σκοπιμότητα:
«Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα “σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας” από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων. Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.
»Σε ό,τι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση».
Από πλευράς τους, πηγές της Κουμουνδούρου μεταδίδουν πως η σύμβαση του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όταν εκείνος αντικαταστάθηκε από τον Θάνο Μωραΐτη, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε να του καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά μέχρι τις Ευρωεκλογές. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Οικονομικός Διευθυντής του κόμματος φέρεται να είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για την αποδοχή του παραπάνω αιτήματος, το οποίο, ωστόσο, έχει εκπληρωθεί, καθώς ολοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές.
Η απάντηση Τσίπρα
Έναν αρνητικό απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κάνει ο Γιώργος Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον απολύσει από επιστημονικό συνεργάτη. Ο ίδιος ο Γιώργος Τσίπρας θεώρησε την απόλυσή του εκδικητική, παρότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η πρόσληψή του είχε λήξει.
Λίγες ώρες αργότερα, ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ανήρτησε άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ιδιαίτερα επικριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η υπόσχεση Στ. Κασσελάκη ότι «θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα» δεν επιβεβαιώνεται από την αριθμητική. Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να «ήρθε για να μείνει», αλλά η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί με πιο μαζικούς ρυθμούς απ’ ό,τι το 2019-2023».
Μετέπειτα σε συνέντευξη του στο Ertnews ανέφερε: «Μετά από μια ραδιοφωνική συνέντευξή μου στην ΕΡΑ, ειδοποιήθηκα ότι λύεται η σύμβασή εργασίας. Κυκλοφόρησε κάποια διαρροή από κύκλους της Κουμουνδούρου. Το μόνο που θέλω να πω, είναι 7 προτάσεις 7 ψέματα» είπε ο Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας για την απόλυσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αθλιότητες και μάλιστα παιδαριώδεις, δολοφονίας χαρακτήρα. Μία από αυτές είναι ότι όταν ανακηρύχθηκα υποψήφιος, παύθηκα από τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι εκλογές έγιναν μέσα Απριλίου, εγώ παύθηκα μέσα Φεβρουαρίου, είναι 2 μήνες πριν. Αυτοδιαψεύδονται και οι ίδιοι. Αν τολμάνε ας κάνουν επίσημη ανακοίνωση».
Ο ίδιος είπε ότι μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, απέκτησε μία έμμισθη σχέση με το κόμμα. «Η οποία σταμάτησε σήμερα… Και πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλοι, δηλαδή όποιος δεν είναι απολύτως της γνώμης του προέδρου. Δεν έπεσα από τα σύννεφα αλλά οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με αυτά τα οποία αναφέρουν… Δεν τολμούν να κάνουν επίσημη ανακοίνωση γιατί είναι όλα ψέματα. Είναι 7 προτάσεις, 7 ψέματα» επανέλαβε ο Γιώργος Τσίπρας.
Η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου
Χθες έγινε γνωστή η απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, από δήλωση του ίδιου: «Μετά την αντικαταστατική απομάκρυνσή μου από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, την επομένη της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δυστυχώς σήμερα και πάλι αιφνιδίως, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ενημερώθηκα εκ μέρους της ΚΟ από την Γιώτα Πούλου ότι η συνεργασία που είχα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παύει να ισχύει με εντολή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.
»Επισημαίνεται ότι το νέο στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν η πρόταση που έχω καταθέσει -όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι- για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Είναι αδιανόητο, η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς, που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη, να είναι αυτή. Είναι πρωτοφανής απόφαση για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα.
»Τραγική ειρωνεία. Πριν λίγα χρόνια, ορισμένοι αναλάβαμε προσωπικό και πολιτικό κόστος, στηρίξαμε και ψηφίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και κόντρα στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία. Η ενημέρωσή μου σήμερα έγινε τη στιγμή που συνομιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης των Ινστιτούτων Τσίπρα και Ζάεφ για εκείνες της ιστορικές στιγμές της ψήφισης και την ανάγκη σήμερα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Αμφισβητείται ο Ανδρουλάκης
Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, μαίνεται η αμφισβήτηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Εκλογές για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στην Κοινή Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σκληρή κριτική και από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στο ίδιο μήκος κύματος. «Χρειάζεται (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα», είπε ο Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι στόχος είναι «Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται».
Ασκώντας κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές. Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα. Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4% από την πτώση των άλλων. Μπορεί μια μέρα έτσι να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα». Ζήτησε να αλλάξουν οι θέσεις, η επικοινωνία και η οργάνωση του κόμματος και να αναβαθμιστεί η ηγετική ομάδα.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τις απειλές περί διαγραφών: «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου». «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση».
Προσφυγή στις κάλπες για εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε με την τοποθέτησή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» και πρότεινε επανεκκίνηση, έκανε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία για τη λειτουργία του κόμματος και τις επιλογές και υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτυχία του στόχου για τη δεύτερη θέση, ενώ μοίρασε αριστερά και δεξιά κατηγορίες σε στελέχη και βουλευτές για τοξικότητα και αποδόμηση του έργου, χωρίς να πάρει θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην αρχή της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε επίθεση με το «καλημέρα» στους αμφισβητίες, επανέλαβε κραδαίνοντας την απειλή των διαγραφών ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας και παρέπεμψε για τον Οδικό Χάρτη των πρωτοβουλιών, μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που έθεσαν στελέχη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος του μήνα.
Παρέμβαση Δούκα
«Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας σε παρουσίαση βιβλίου. Σημείωσε ότι «οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές… Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους».
Για τον κ. Δούκα αυτή «η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος». Όπως τόνισε δε με νόημα: « Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ… Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης.»
Η παρέμβαση Κατρίνη
Θέμα προγραμματικής συνεργασίας με κόμματα της αντιπολίτευσης από τον Μιχάλη Κατρίνη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος δεν έθεσε θέμα εσωκομματικών εκλογών όπως άλλοι συνάδελφοί του ζητώντας όμως μια «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» με στόχο «μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
Ο κ. Κατρίνης επέρριψε ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη και είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας» βγάζοντας τον ίδιο από τον κάδρο εκείνων που «μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης».
Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα τόνισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%» και με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματός του συμπλήρωσε πως «δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία. Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα».
Η αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη θα έρθει όταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα στην κεντροαριστερά, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» προτείνοντας «μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο».
»Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», κατέληξε.