ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίθεση Κασσελάκη για “την καρέκλα” στην Αχτσιόγλου – Σκληρή απάντηση των 6+6

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε το πρώτο think tank - Επτά επιστήμονες θα ασχοληθούν με την Παιδεία

Ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει ότι οι έδρες δεν ανήκουν σε όσους βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και λέει ότι έχει ήσυχη της συνείδησή του γιατί προσπάθησε για την ενότητα. Στην επίθεση κατά της Έφης Αχτσιόγλου, απάντησε με ανακοίνωσή της η ομάδα των εννέα βουλευτών που αποχώρησαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Σε αυτήν χαρακτηρίζει την διάσπαση ως την «πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει ότι οι έδρες δεν ανήκουν σε όσους βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και λέει ότι έχει ήσυχη της συνείδησή του γιατί προσπάθησε για την ενότητα και κατηγορεί όσους αποχώρησαν ότι έφυγαν όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά γιατί έχασαν τις εσωκομματικές εκλογές. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», γράφει χαρακτηριστικά.

Όλη η ανάρτηση: «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τα πάντα. Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα. Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση. Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές.

Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας. Εξάλλου ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του. Για μια Σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει και να αναγνωρίσει λάθη. Για μια Σύγχρονη Αριστερά με ανθρώπους που είναι εδώ όχι γιατί ξέμειναν εδώ, αλλά γιατί θέλουν να ανήκουν εδώ και να αγωνίζονται εδώ. Για μια Σύγχρονη Αριστερά της ανανέωσης, των νέων στελεχών που θα ξεπηδήσουν μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών. Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη – μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα. Σύγχρονη Αριστερά πραγματική. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς».

Η απάντηση των 6+6

Άμεση ήταν η απάντηση της ομάδας Αχτσιόγλου. Απαντώντας στην ανάρτησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εάν η Έφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι θέλει την καρέκλα, το περιβάλλον των βουλευτών που αποχώρησαν επισημαίνουν ότι «η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη».

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει ότι είναι “πουμαρό”. Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει», επισημαίνουν και καταλήγουν με το εξής υστερόγραφο:

«Υ.Γ.  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Η πλευρά Τεμπονέρα

Ο Χάρης Τσιόκας, στενός συνεργάτης του Διονύση Τεμπονέρα, ανέφερε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως είναι «ορόσημο η απόφαση να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου». Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόκας, «κατανοώ και σέβομαι τους λόγους που οδήγησαν τους συντρόφους στη συγκεκριμένη επιλογή. Σκέφτομαι ωστόσο, ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό το οξυγόνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία, για τη διαμόρφωση πλειοψηφιών που αντιπαραθέτουν εναλλακτική πολιτική πρόταση». Ωστόσο, «γίνεται πλέον καθοριστική η ανάγκη (και σ αυτό ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών έχουμε καταθέσει τη συμβολή μας θεωρώντας το κομβικό σημείο), ο Συριζα ΠΣ να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου!

Είναι μια οριογραμμή για την ανάγκη να αλλάξει η εσωστρεφής κομματική ατζέντα. Για να καταστούν ενεργά τα 150χιλιαδες νέα μέλη και διακριτή η πρόθεση βιώσιμης κοινωνικής γείωσης του πολιτικού φορέα». «Γιατί βρίσκεται πλέον σ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ώστε να καταστήσει σαφές αν επιλέγει το δρόμο του αριστερού σοσιαλιστικού εναλλακτικού κόμματος εξουσίας ή αν θα διολισθήσει σε μια κοινωνικά αδιάφορη εσωστρέφεια. Κι αυτό προϋποθέτει την ενεργοποίηση των αντιπροσωπευτικών καταστατικών συλλογικών οργάνων που στην πορεία προς το συνέδριο θα προσκαλούν για σύγχρονες συνθέσεις», καταλήγει ο κ. Τσιόκας. Να σημειωθεί πως ο κ. Τεμπονέρας, που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χτες πως  «δεν μετέχω σε μη θεσμοθετημένα, εκτός καταστατικού όργανα» στην πρόταση Κασσελάκη για συγκρότηση ενός “πολιτικού Κέντρου”.

Σήμερα, Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, και ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Εντός του Σαββατοκύριακου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις γύρω από τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αποτελείται από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνεδρίαση των 11 βουλευτών με κορυφαία στελέχη των δύο ομάδων όπου θα αποφασιστούν οι ρόλοι που θα αναλάβει ο καθένας. Και αυτό διότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στο προεδρείο της Βουλής το αίτημα που θα αφορά τη συγκρότηση της Νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος της νέας Κ.Ο θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε περίπτωση που δεν αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τότε θα οριστεί γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επιπλέον μένει να φανεί ποιος θα αναλάβει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εκπροσώπου Τύπου με τον Νάσο Ηλιόπουλο να ακούγεται γι’ αυτή τη θέση και διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακόμη πληροφορίες θέλουν την ομάδα Αχτσιόγλου να επιθυμεί την συνεργασία με τον ανεξάρτητο πλέον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη.

Μάλιστα ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra στάθηκε στην ανάγκη να προταχθεί η «πράσινη» ατζέντα, «προς τιμήν του ο Πέτρος Κόκκαλης σήκωσε αυτήν την ατζέντα από το 2019» ανέφερε χθες ο κ. Ηλιόπουλος, απαντώντας πως «θεωρώ ότι θα έπρεπε να δουλέψουμε σε μια τέτοια συμπόρευση» απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας τους, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Να σημειωθεί ότι οι κύριοι Κόκκαλης και Χαρίτσης διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας λόγω της συστηματικής ενασχόλησής τους με την «πράσινη ατζέντα», η οποία αποτελεί βασικό πεδίο πολιτικής για τους “6 συν 6”. Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χώρος όπου θα στεγαστεί το “στρατηγείο” της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα βρίσκεται στον Νέο Κόσμο.

Ηλιόπουλος: Δεν κάνουμε κίνηση έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Προφανώς δεν μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση όταν φεύγεις από ένα χώρο που έχεις υπηρετήσει πάνω 20 χρόνια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ήταν μια απόφαση που τη ζυγίσαμε μέχρι τελευταία στιγμή, γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κεντρική εικόνα της πολιτικής αποτελείται από «τον κ. Μητσοτάκη που παίζει μπάλα μόνος του και μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν είναι απλά σε κρίση, αλλά σε πορεία απαξίωσης. Δεν είναι μόνο το φευγιό στελεχών, είναι και το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο», σημείωσε.

Όπως είπε, «έχουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν απαντάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την απλή διαπίστωση, αρνείται να τη συζητήσει. Οταν δε σου επιτρέπεται να συζητήσεις τις ενστάσεις σου, δεν υπάρχει οξυγόνο», ανέφερε ενδεικτικά.

Στην κριτική γιατί δεν έμειναν να βοηθήσουν το κόμμα, ο. Ηλιόπουλος απάντησε ότι υπάρχουν «στοιχεία βίαιης συντηρητικής μετατόπισης», αναφέροντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, «που ήταν μια νεοφιλελεύθερη ομιλία»

Πρόσθεσε ακόμα ότι παρατηρείται «επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει και πορεύεται αντιδημοκρατικά.« Οταν μιλάει σαν CEO μια υπό εκκαθάριση εταιρία, προσβάλλει ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να γίνει κυβέρνηση αυτό το κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τον χαρακτηρισμό «αποστάτες» είπε ότι« είμαστε και θα είμαστε βουλευτές της αριστεράς δεν έχουμε μετακινηθεί χιλιοστό από αυτό που λέγαμε για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται αυτήν τη στιγμή. Υπερασπιζόμαστε ότι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικές ρωγμές στον νεοφιλεθευρισμό, μειώνοντας φτώχεια και ανισότητα».

Για την κοινοβουλευτική ομάδα που θα συγκροτήσουν οι αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας, θα έχει οριστικοποιηθεί το όνομα και ο επικεφαλής.« Ο επόμενος στόχος είναι να εκφραστεί ένας αριστερός, προοδευτικός, οικολογικός χώρος στις ευρωεκλογές», σημείωσε. Για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το κόμμα αυτό είναι σε καθήλωση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε φθορά και δεν μπορούν να εκφράσουν μια εναλλακτική αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη».

Φερχάτ Οζγκιούρ: Βασανιστική η απόφαση αποχώρησης

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, μίλησε στην ΕΡΤ για την απόφασή του να αποχωρήσει από το κόμμα και για τα επόμενα βήματα.

«Ήταν μία ιδιαίτερη και δύσκολη μέρα. Έδωσα μία εικοσαετία προσωπικά στο χώρο και στο κόμμα. Αναγκάστηκα να πάρω μια απόφαση η οποία ήταν βασανιστική και δύσκολη» τόνισε.

«Αλλάξανε πολλά, άλλαξαν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες. Γι αυτό δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης, φταίμε και εμείς και τα ηγετικά στελέχη. Έπρεπε να έχουμε δικλίδες ασφαλείας ως κόμμα και δεν εννοώ την εκλογή του κ. Κασσελάκη, δεν την αμφισβητώ. Το θέμα μας είναι οι πολιτικοί λόγοι διαφωνίας και αποχώρησης. Αλίμονο αν δεν σεβόμασταν τις διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαμε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα, το σεβαστήκαμε αλλά δεν μας βγήκε στην πορεία» πρόσθεσε ο κ. Οζγκιούρ.

«Δεν είναι εύκολο να αφήσει κανείς το ασφαλές πολιτικό του σπίτι και να μετακομίσει σε ένα χώρο ο οποίος προφανώς έχει τις δυσκολίες του, προφανώς θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά αλλά πιστεύω στο τέλος η διαδρομή θα αξίζει και θα μας δικαιώσει» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 βουλευτές αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κι άλλοι. «Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο κοινοβουλίου υπάρχει μεγάλο κενό από την αριστερά μέχρι το κέντρο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει εάν ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι επικεφαλής της ομάδας, αλλά τόνισε ότι είναι από τα πιο αξιόλογα στελέχη και από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. «Ότι έχουμε στο χέρι για να υπερηφανευόμαστε ότι κάναμε καλά σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυτή την ομάδα όπως και η κυρία Αχτσιόγλου» δήλωσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα έντιμο και καθαρό άνθρωπο που αγκάλιασε ολόκληρη την κοινωνία και τον αγκάλιασε και αυτή. «Τον θεωρώ ως τον φυσικό ηγέτη του χώρου. Ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορούσε να νικήσει τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη» είπε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

Φάμελλος: Όποιος δεν επιστρέψει την έδρα, δεν τιμά την υπογραφή του

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος, το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση άλλων 9 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα από τις δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση στον ΑΝΤ1 για την συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπήρξαν «αντικαταστατικές διαδικασίες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όχι από τον Στέφανο Κασελλάκη, αλλά από ορισμένους από όσους αποχώρησαν από το κόμμα», κατηγορώντας τους ότι «δεν έμειναν για να συζητήσουμε στο συνέδριο και αφαίρεσαν από τα στελέχη του κόμματος το δικαίωμα του πολιτικού διαλόγου. Η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση δεν έγινε με ευθύνη αυτών που αποχώρησαν».

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε ως «μεγάλο πολιτικό πρόβλημα» την συγκρότηση ΚΟ από πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάλεσε τους 11 βουλευτές που έχουν αποχωρήσει να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό γίνεται «για να είμαι δίκαιος και συνεπής με τον κώδικα δεοντολογίας που έχουμε υπογράψει και όσοι έφυγαν. Με ενοχλεί ότι ήταν κάποιοι και υποψήφιοι στις εκλογές, δεν αμφισβήτησαν την διαδικασία, είχαν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας και τώρα ζητούν να μην τηρηθεί ο κώδικας που συνέταξαν οι ίδιοι οι Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Τσκαλώτος όταν ήταν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας».

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να χαρακτηρίσει αποστάτες τους βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, σημειώνοντας πάντως ότι περιμένει να δει ποια στάση θα τηρήσουν στην Βουλή, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλο πολιτικό λάθος οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό πρόβλημα για την χώρα, αφού όσοι έφυγαν αποδυναμώνουν την δύναμη του κόμματος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Η κοινωνία θέλει απαντήσεις τώρα και δεν την νοιάζουν οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτές υπάρχει η διαδικασία του Συνεδρίου».

«Υπάρχει σίγουρα απογοήτευση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, όμως είναι μεγαλύτερα τα προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην κοινωνία», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Απαντώντας σε «βροχή από ερωτήματα», είπε ακόμη «δεν μπορώ ακόμη να χρεώσω τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην πολιτική μας. Στερεί το δικαίωμα να κάνουν κριτική, εκείνοι που σχολιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμβάλλουν στο πρόβλημα».

Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν έχουμε πάει σε συνέδριο και δεν έχει κατασταλάξει ο πολιτικός λόγος μας. Μέσα από το Συνέδριο θα εκφράζονταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό βιάστηκαν ορισμένοι να αποχωρήσουν. Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να δώσει προσωπικό στίγμα και κατεύθυνση, αλλά τόσο εκείνος όσο και όλοι μας, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε το μήνυμα της σύνθεσης και του δημοκρατικού διαλόγου».

Γιώργος Τσίπρας: Η πρώτη διάσπαση παγκοσμίως χωρίς πολιτικό επίδικο – Καλή τους τύχη

Με τη χθεσινή αποχώρηση οι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται 36, αλλά θα σταματήσει η κατάσταση εσωστρέφειας που ήταν μια πολύ ανώμαλη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ότι η αποχώρηση δεν θα πλήξει ιδιαίτερα το κόμμα και σχολίασε ότι οι αποχωρήσαντες «ήταν σχετικά μεγάλα ονόματα, όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το αν το νέο κόμμα που θα συγκροτηθεί από τους αποχωρήσαντες θα είναι η αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ Τσίπρας είπε: «Aυτό αφήστε να το δούμε, γιατί υπάρχει και ένα παρελθόν σε σχέση με το ποιος έκανε αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε ότι θέλει να λήξει η συζήτηση περί υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ και ευχήθηκε «καλή τους τύχη». Για τους λόγους της αποχώρησης είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν υπήρχε λόγος αποχώρησης, ήταν η πρώτη διάσπαση παγκοσμίως χωρίς πολιτικό επίδικο».

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε από την Αριστερά, όπως ασκούν κριτική όσοι αποχώρησαν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Πότε προλάβαμε;». Και συνέχισε λέγοντας ότι στον χώρο της Αριστεράς υπήρχε προσπάθεια με μοναδική αποστολή να μην πηγαίνει ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ματαιοπονούν» είπε και πρόσθεσε πως το θέμα είναι να εκφράσουμε την κοινωνία.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η εξέλιξη δεν ήταν ευχάριστη ούτε για εκείνον που έχτισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση πού ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία εκεί.» Τέλος σχολίασε ότι υπάρχει χώρος στο κέντρο και πως είναι αποτυχία των υπολοίπων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει τον πολιτικό χώρο από τα δεξιά ως το κέντρο. Θα περιμένετε ακόμη μερικούς μήνες για να δουμε πού είναι η κατάσταση, σχολίασε ο Γιώργος Τσίπρας το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι η κατάσταση «προφανώς αλλάζει» την αποχώρηση.

Παππάς για αποχωρήσαντες: «Δεν αναγνώρισαν τον Κασσελάκη»

Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν μια επιλογή «που δεν σέβεται την έκφραση των δημοκρατικών πολιτών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο OPEN. Ακόμη συμπλήρωσε ότι «το 2012, όταν αποχώρησαν 25 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, δεν έφτιαξαν άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα», ενώ ερωτηθείς για το αν πρόκειται περί αποστασίας απάντησε ότι «αποστασία είναι μια έννοια πολύ φορτισμένη ιστορικά. Εχουν πάρει απόσταση από τη λαϊκή εντολή η οποία τους εξέλεξε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ».

«Την ίδια νύχτα της εκλογής Κασσελάκη, άκουσα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να μιλάει για ήττα της Αριστεράς», είπε ο κ. Πέππας ενώ εκτίμησε ότι τα στελέχη που αποχώρησαν «κάνουν μια επιλογή η οποία δεν σέβεται την έκφραση των δημοκρατικών πολιτών».

«Το έντιμο θα ήταν να πουν, πριν τις εσωκομματικές εκλογές, ότι “αν βγει ο Κασσελάκης, εγώ θα φύγω”», προσέθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι τα εν λόγω στελέχη «δεν αναγνώρισαν τον νεοκλεγέντα πρόεδρο».

Τέλος, έκανε έκκληση, όπως είπε, «να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθούν με το δικό τους κόμμα» και διερωτήθηκε: «Θα πουν ότι καλώς ο Τσακαλώτος έβαλε τις φορολογίες που έβαλε; Θα πουν ότι καλώς παρουσίασε τα παράλληλα νομίσματα; Θα πουν ότι καλώς ο Κατρούγκαλος είπε “και λίγα σας βάλαμε”;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι