Σύσκεψη των “87” για Κασσελάκη: Και διαγραφή και αποκλεισμός
09/10/2024Στο ερώτημα αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία ή διαγραφή του από το κόμμα, η απάντηση που δίνει η πτέρυγα των “87”, που κίνησε και την διαδικασία της καθαίρεσής του, είναι “και τα δύο”.
Το ερώτημα απασχόλησε την σύσκεψη που είχε το άτυπο “συντονιστικό” των “87”, περίπου 20 άτομα, χθες το βράδυ μετά τις εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Ορισμένοι είπαν ότι “η αντιπαράθεση για την ηγεσία θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με διαδικαστικούς αποκλεισμούς”. Ωστόσο η κυρίαρχη σκέψη που ασπάζονται τα περισσότερα μέλη είναι “διαγραφή και αποκλεισμός” από την Κεντρική Επιτροπή που θα ελέγξει τους φακέλους των υποψηφίων. Το σκεπτικό τους είναι ότι “δεν μπορεί μια πολιτική αντιπαράθεση, ένας εσωκομματικός αγώνας να διεξάγεται με εξώδικα, κατά συνέπεια ο δρόμος είναι ένας, ο αποκλεισμός του με το σκεπτικό ότι είναι ένας υποψήφιος που δεν σέβεται τις αρχές, τις αξίες και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του”.
Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον βέβαια ληφθεί ξεπερνιέται και το εμπόδιο της Επιτροπής Δεοντολογίας.Η σχετική απόφαση θα χρησιμεύσει ως εισήγηση προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής του έκπτωτου προέδρου.
Βέβαια για να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα θα πρέπει να διαμορφωθεί και ο ανάλογος συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή των 295 μελών. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουν και όσοι στην πτέρυγα των “87” ακόμη έχουν επιφυλάξεις. Επιπλέον η μομφή κατά Κασσελάκη είχε συγκεντρώσει 163 ψήφους, είχε όμως και την στήριξη του Παύλου Πολάκη που τώρα διαφωνεί. Πέρα από τα μέλη που τον ακολουθούν, η τοποθέτησή του έχει και πολιτική σημασία.
Με αμφίβολη την απαιτούμενη πλειοψηφία θα παίξει ρόλο η στάση στελεχών που διατηρούν επιρροή όπως ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ψήφισε υπέρ της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει και την διαγραφή ή αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά και στελέχη με ευρύτερη επιρροή όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Γιάννης Μουζάλας εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις.
Κάπως έτσι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τείνει να εξελιχθεί στην τελική μάχη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες κατά την συνεδρίαση, τις ζυμώσεις, τις ομιλίες αλλά και από το πόσοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μία ακόμη διαδικασία.