Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση της “Ιθάκης” – Εν αναμονή της ομιλίας Τσίπρα
03/12/2025
Την «ολική επαναφορά» του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί η σημερινή παρουσίαση του νέου του βιβλίου, “Ιθάκη”, η οποία πραγματοποιείται στο θέατρο “Παλλάς”. Στην ομιλία του (και περιστοιχισμένος από νέα πρόσωπα) ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι προσελεύσεις άρχισαν περίπου στις πέντε το απόγευμα και παρατηρείται πλήθος κόσμου. Αντίτυπα της Ιθάκης διατίθενται στο χώρο, ως είθισται στις παρουσιάσεις βιβλίων. Ξεχωρίζει η θέση που κρατείται τιμητικά για τον αείμνηστο Αλέκο Φλαμπουράρη, ανάμεσα στη χήρα του εκλιπόντος και την Μπέττυ Μπαζιάνα. Στο κάθισμα υπάρχει ένα τριαντάφυλλο. Οι πρώτες σειρές καθισμάτων είναι “κρατημένες” από τους διοργανωτές για τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
Το βίντεο από την είσοδο του πρώην πρωθυπουργού, υπό τις ιαχές συνθημάτων:
Το παρών δίνει το σύνολο του υπάρχοντος ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τις τάξεις του (με εξαίρεση τους βουλευτές που στηρίζουν το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη) αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Αριστεράς που προέκυψε από την διάσπαση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμμελος, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Παππάς (στο βιβλίο ο Τσίπρας του ασκεί σφοδρή κριτική). Στην παρουσίαση και η Αθηνά Λινού που είχε διαγραφεί από την ΚΟ του κόμματος, επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η πάλαι ποτέ Ομπρέλα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, επίσης απουσιάζει (αυτοί ανήκουν στη Νέα Αριστερά).
Επίσης, παρευρίσκονται μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Σαρακιώτης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, νυν ανεξάρτητος) Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Διονύσης Καλαματιανός, γενικά οι βουλευτές κάθονται πάνω στα θεωρία όπου επίσης υπάρχουν κορδέλες και είναι θέσεις reservé. Οι υπόλοιποι καλούνται από την υποδοχή να καθίσουν στο σαλόνι. Στην αίθουσα βρίσκονται πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, 31 σύνολο.
Υπάρχει και μία παρουσία έκπληξη στην εκδήλωση: Το παρών δίνει και ο Ορέστης Τσανγκ, πρώην παίκτης του Survivor από την πρώτη σεζόν.
Για το ιστορικό και το πολιτικό αποτύπωμα του βιβλίου θα συζητήσουν οι:
- Ιωάννα Λαλιώτου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός – Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, Δρ. Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Γιώργος Χουλιαράκης, Δρ. Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2015-2019)





