Σκακιστής στα εθνικά δηλώνει ο Μητσοτάκης! – Οι “επικίνδυνες” ερωτήσεις που δεν τέθηκαν
23/07/2025
Με τα εθνικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, από την οποία δεν έλειψαν οι αιχμές. Κρίσιμες, όμως, ερωτήσεις δεν τέθηκαν, ειδικά για τα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Τεμπών.
Η δημοσιογράφος δεν επέλεξε να πιέσει τον πρωθυπουργό για το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι απαντήσεις του περιορίστηκαν στο ότι πρόκειται για «διαχρονικό σκάνδαλο», ότι «η Δικαιοσύνη το διερευνά», ότι «και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες», χωρίς όμως να ερωτηθεί, για παράδειγμα, για το εμπλεκόμενο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, τον επονομαζόμενο “φραπέ”, που μιλούσε στο τηλέφωνο μέχρι και για την δολοφονία της Τυχεροπούλου, της υπαλλήλου που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Μάλιστα, αυτά δεν τα έλεγε σε κάποιον φίλο του, αλλά στον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!
Επιπλέον δεν ρωτήθηκε για την πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στην κ. Τυχεροπούλου από την υπηρεσία της, σαν μην είναι άξιο σχολιασμού που ένας υπάλληλος που αποκάλυψε ένα σκάνδαλο, αντί να επιβραβευτεί, βρέθηκε να τιμωρείται από το κράτος! Είναι χαρακτηριστικό πως για μέρες δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο “φραπές” και ο “χασάπης” εξακολουθούν να διατηρούν την κομματική τους ιδιότητα ως στελέχη της ΝΔ –ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει άγνοια επί αυτού!– μέχρι που διαβάσαμε πως τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από “πηγές”.
Δεν ρωτήθηκε για την αντίφαση να παραπεμφθεί απ’ ευθείας ο Καραμανλής και ο Τριαντόπουλος στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση των Τεμπών, παρακάμπτοντας μάλιστα την Προανακριτική που προβλέπει το Σύνταγμα και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να παρακάμπτονται οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με την κυβέρνηση να τους αθωώνει εκ των προτέρων!
Στο ζήτημα των Τεμπών, περιορίστηκε να ερωτηθεί αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εφόσον καταδικαστεί, απαντώντας ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει, αλλά «ξέρετε την απάντησή μου» (στην παρατήρηση της κ. Κοσιώνη «τότε, δεν θα είναι», ο κ. Μητσοτάκης είπε «ναι»). Όμως δεν ρωτήθηκε ούτε για την πυρόσφαιρα, ούτε για το μπάζωμα για το οποίο κατηγορούνται και κρατικοί λειτουργοί πέραν του Τριαντόπουλου, ούτε για το αν είχε εικόνα της ασφάλειας των τρένων, ενώ οι σχετικές επιστολές έφταναν “βροχή” στον Καραμανλή που προειδοποιούσαν…
Ο Μητσοτάκης για τα εθνικά
Στην ερώτηση αν βλέπει να διαταράσσονται τα ήρεμα νερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά. «Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας προβλήθηκε περισσότερο, η Ελλάδα όμως, αντέδρασε. Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά με την Τουρκία, να αποφεύγουμε τις εντάσεις, πράγμα που έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια. Εάν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας, είναι δύσκολο να πετύχουμε λύση… Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».
«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων… Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται… Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά… Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων», ανέφερε επισημαίνοντας ότι «πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις. Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική… Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά». Ήταν μία σαφής αιχμή για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «η διπλωματία του twitter είναι εύκολη…», μία επίσης αιχμή για τις επικρίσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της τότε κυβέρνηση Καραμανλή Γιάννη Βαληνάκη.
«Προσκαλούμε την Κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», κατέληξε, λέγοντας «η Λιβύη πρέπει να επιλέξει, είναι σαφές ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως εργαλείο τη Λιβύη…».
Για το μεταναστευτικό είπε: «Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε… Πήραμε μια δύσκολη απόφαση, όσοι πατάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος, ουσιαστικά φυλακίζονται… Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο…».
Για μεταναστευτικό-καλώδιο και SAFE
«Η Ελλάδα έχει χειριστεί κι άλλες φορές μεταναστευτική κρίση, εμείς εμποδίσαμε το 2020 μια οργανωμένη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία. Η προστασία των συνόρων στη θάλασσα είναι πιο δύσκολη απόφαση… Υπάρχει κάποιος που μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό; Να βουλιάξουμε τις βάρκες στη μέση του πελάγους; Ελπίζω όχι… Δίνω αγώνα για τα εθνικά συμφέροντα. Η χώρα δεν ωφελήθηκε από μία πολιτική μακάριας ακινησίας, και αυτό αφορά πολλές κυβερνήσεις… Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών»…
«Το καλώδιο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν απαιτεί την έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να επιχειρεί να μπλοκάρει ένα έργο που είναι ευρωπαϊκό», είπε ο πρωθυπουργός. Για το πρόγραμμα SAFE ανέφερε: «Για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία… Όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα… Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει…».
O Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ
«Το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων ήταν γνωστό, η κυβέρνηση προσπάθησε», ανέφερε. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα, είναι κοινωνικό. Επί σαράντα χρόνια έμαθαν να εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις… Υπάρχουν υποθέσεις που ήδη εκδικάστηκαν, δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να εξυγιανθεί εν κινήσει»… είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Είδαμε κι αποείδαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση για να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίσαμε να τον εντάξουμε στην ΑΑΔΕ. Μπορεί να κάνει ελέγχους, το κάνει και θα το κάνει καλά. Το πάρτι των επιδοτήσεων τελειώνει… Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που ήταν στην περιφέρεια… Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά… Τα χρήματα που παίρνουν όσοι δεν τα δικαιούνται, λείπουν από κάποιους άλλους… Πάμε σε ένα νέο συμβόλαιο, που πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα.
Τους πολίτες ενδιαφέρει να αποδοθούν ευθύνες και να δοθούν πίσω τα χρήματα. Στο ζήτημα αυτό ανέλαβα τις ευθύνες μου, που δεν έχω λόγο να ανακαλέσω. Είναι μια μάχη που δεν την κερδίσαμε, αλλά ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη… Η πρόκληση είναι το κράτος να λειτουργεί απρόσωπα και να αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα… Θα διευκόλυνε την απόδοση ευθυνών να αποσυρθεί το αίτημα των κομμάτων για Προανακριτική Επιτροπή, εμείς δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας… Υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στην Κρήτη, δεν έχει στελέχη που είναι μπλεγμένα;» ανέφερε.
Για την οικονομία
«Δεν θα σας πω τι θα πω στη ΔΕΘ. Δεν πανηγυρίζουμε για την οικονομία, όταν αρκετοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται για την ακρίβεια… Σκοπός μας να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς. Δεν θα σας πω τον τρόπο. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας, έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο, όχι τεράστιο, όχι ευκαταφρόνητο… Επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία μέρος των πλεονασμάτων. Δεν έχουμε καταλήξει στα τελικά μας μέτρα», ανέφερε.
Είπε επιπλέον ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Η αντιπολίτευση στη Βουλή επιδίδεται σε διαγωνισμό τοξικότητας… Απέχουμε δύο χρόνια από τις εκλογές. Έχουμε δύο επιλογές ή να πατήσουμε φρένο, ή να πατήσουμε γκάζι και να προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να διεκδικήσουμε μια τρίτη θητεία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός».
Για τον Αντώνη Σαμαρά σχολίασε ότι «δεν ανήκει πλέον στην ΝΔ, είναι μια εξέλιξη που δεν προκάλεσα εγώ». Για το «κόμμα Τσίπρα»: «Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πρώην πρωθυπουργό που τώρα είναι απλός βουλευτής και δεν έχει μιλήσει στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει παρελθόν ως πρωθυπουργός, δεν ξέρω αν έχει μέλλον. Και την ιστορία δεν μπορώ να επιτρέψω να παραχαραχθεί. Ήταν κακός πρωθυπουργός που προκάλεσε αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και ήταν κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης»…