ΑΝΑΛΥΣΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δίλημμα Μητσοτάκη για την Προανακριτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δίλημμα Μητσοτάκη για την Προανακριτική
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Προανακριτική επανέρχεται εντός της εβδομάδας: Ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να απορρίψει το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη και να επισύρει την κατηγορία της συγκάλυψης, είτε να καταθέσει δική του πρόταση που να ρίχνει τους δύο πρώην υπουργούς στα μαλακά, με τον κίνδυνο όμως να χάσει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Όσο και αν το ξορκίζει το πρωθυπουργός, επιχειρώντας αντιπερισπασμούς – άλλοτε γυρίζοντας το πολιτικό ρολόι στο 2015 και κάνοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στα συμφέροντα, άλλοτε “μειώνοντας τις μερίδες” στους μετανάστες και άλλοτε χρησιμοποιώντας ακόμη και την αρνητική εξέλιξη με την Λιβύη – δεν ξεφεύγει από τον εφιάλτη του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Μέχρι την Τετάρτη το αργότερο τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν καταθέσει στην Βουλή την πρότασή τους για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Από το Μαξίμου ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα χειριστούν το ζήτημα που ευτελίζει την κυβέρνηση. Όπως λένε και οι επιτελικοί πρόκειται για το κακό και το χειρότερο σενάριο και πώς θα έχουν το μικρότερο κόστος. 

Δύο σενάρια για την Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπάρχουν δύο επιλογές για το Μέγαρο Μαξίμου. Στην πρώτη αφήνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η ΝΔ καταψηφίζει, οπότε δεν συγκροτείται Προανακριτική. Ακόμη και εάν έχει διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (από βουλευτές που έχουν άλλη άποψη, ή θέλουν να στείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό), θα χαθούν μέσα στην πολυπλοκότητα της ψηφοφορίας και των πολλών και διαφορετικών ψήφων των κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Εάν επιλέξει αυτή την λύση το Μαξίμου δεν αποκλείεται να καταλήξει στην ψήφο κατά συνείδηση, όπως έχει διαρρεύσει σαν σκέψη. Η άρνηση της Προανακριτικής είναι η γραμμή που επιχειρεί να επιβάλλει ο Μάκης Βορίδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Θα επισύρει την κατηγορία της συγκάλυψης και την καταισχύνη ενώπιον της κοινής γνώμης, αλλά θα κλείσει το θέμα στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης. Θα μείνει η διερεύνηση στα δικαστήρια όπου θα παραπεμφθούν τα υπηρεσιακά στελέχη. 

Η δεύτερη εκδοχή του Μαξίμου είναι να καταθέσει η ΝΔ δική της πρόταση με ελαφρύτερο κατηγορητήριο για πλημμεληματικές πράξεις για τους δύο πρώην υπουργούς της, κατά το προηγούμενο των Τριαντόπουλου και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συγκεντρώσει η πρότασή της τουλάχιστον 155 ψήφους ή 153, εάν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Βορίδης και Αυγενάκης την  καταψηφίσουν.

Εάν η πρόταση της ΝΔ αποσπάσει λιγότερες από 150 ψήφους, δεν θα χάσει μεν την δεδηλωμένη, αλλά θα είναι ισχυρό πλήγμα για τον Κυριάκο και προμήνυμα ότι η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη και ότι δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Φυσικά μπορεί να έλθει σε συνεννόηση με τους πρώην Σπαρτιάτες και να θολώσει τα νερά, όπως έκανε και με την Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή. 

Τα πράγματα για το Μαξίμου γίνονται πιο δύσκολα καθώς ο Βορίδης έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί να παραπεμφθεί με συνοπτική διαδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο – όπως έγινε με τους Χρήστο Τριαντόπουλο και Κώστα Καραμανλή – αλλά θα ζητήσει να γίνει η διερεύνηση από την Προανακριτική Επιτροπή ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το εάν είναι διαχείριση απειλής προς το Μαξίμου και εάν ο πρωθυπουργός έχει τρόπο να τον αναγκάσει να υπαναχωρήσει, είναι ερώτημα. 

Όπως και να ‘χει το ζήτημα τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Την εβδομάδα που πέρασε άνοιξε όλα τα άλλα ζητήματα – με έμφαση στις αστειότητες του Θάνου Πλεύρη για τις μερίδες φαγητού των μεταναστών – ενώ τροφοδοτεί συνεχώς το σίριαλ με την Μουρτζούκου. Οτιδήποτε εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυριακάτικο κήρυγμα του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 2.400 λέξεις.  

Η αντιπολίτευση 

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εφόσον υποβληθούν μέχρι την προσεχή Τετάρτη τότε η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει στη 1 Αυγούστου και εφόσον αποφασιστεί Προανακριτική σε όποια εκδοχή (είτε της ΝΔ εάν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, είτε της αντιπολίτευσης) τότε οι διαδικασίες θα επαναληφθούν στις 27 Αυγούστου. Εκτός εάν η ΝΔ καταθέσει δική της πρόταση αργότερα, την Παρασκευή, οπότε η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει στις 8 Αυγούστου. 

Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν παρεμφερείς προτάσεις που θα κινούνται στο πλαίσιο της Δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και θα ζητούν την παραπομπή των δύο υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για κακούργημα. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητά την παραπομπή τους για τα κακουργήματα, της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή την φορά δεν θα περιλαμβάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση κινείται αυτόνομα και διαθέτει τις απαραίτητες 30 υπογραφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να υποβάλλει επισήμως την πρόταση ως αίτημα για συγκρότηση, θα πρέπει εκτός από τις δικές του 26 υπογραφές να πάρει είτε από ανεξάρτητους βουλευτές (Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρετή Παπαιωάννου, Αθηνά Λινού) είτε αυτή την φορά να συμφωνήσει η Νέα Αριστερά. Από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι δεν θα μπουν σε συζήτηση με τους βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη ή τα κόμματα εκτός του προοδευτικού τόξου και θα αρνηθούν τις υπογραφές τους, εάν οι τελευταίοι το σκεφτούν. 

Εάν πάντως το αίτημα  του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει συμψηφισμούς με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει στο πλαίσιο του 2019-2022, τότε σε περίπτωση που η πρόταση της Κουμουνδούρου δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές, δεν αποκλείεται να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε από την Κουμουνδούρου «εμείς μένουμε στην ουσία, δεν έχουμε τέτοια συμπλέγματα». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx