ΑΝΑΛΥΣΗ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η επόμενη βδομάδα θα δείξει…

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η επόμενη βδομάδα θα δείξει... Σπύρος Γκουτζάνης

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συστημικών ΜΜΕ να εξαφανίσουν από την επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών, ή τουλάχιστον να θολώσουν τα νερά με παραπειστικά δημοσιεύματα και επιχειρήματα του τύπου “αυτά γίνονται και αλλού”, “παρακολουθήσεις πάντα γίνονταν”, το βασικό ερώτημα παραμένει: Μπορεί να επιβιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη ότι έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών;

Τα διεθνή ΜΜΕ, που ανέδειξαν –εν αντιθέσει προς τα ημεδαπά– το “Ελληνικό Watergate”, δίνουν την ευρύτερη διάσταση του ζητήματος και σφίγγουν την θηλειά γύρω από την κυβέρνηση. Στο ανωτέρω βασικό ερώτημα ο Προκόπης Παυλόπουλος, με το ειδικό βάρος που διαθέτει στο εσωτερικό της Δεξιάς, απάντησε κατηγορηματικά: «Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να μετατεθεί σε κανέναν», άρα από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναγνώρισε, ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση.

Το ίδιο έχει υποστηρίξει καθαρά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης και πρώτος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που επιπλέον έβαλε το θέμα των ποινικών ευθυνών. Από την άποψη της επιστήμης των συνταγματικών θεσμών δεν υπάρχει αμφιβολία, τα επιχειρήματα του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν έχουν καμία σημασία λόγω της θέσης του. Φυσικά, αν και το νομικό σκέλος έχει την σημασία του, η απάντηση στο ερώτημα θα είναι πολιτική. Ωστόσο, ακόμη και ένα τμήμα των υποστηρικτών του πρωθυπουργού του επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει business as usual (είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται στην Βουλή την Δευτέρα, καθώς θα επισκέπτεται το Κατάρ), αλλά του υποδεικνύει κομψά να δρομολογήσει την έξοδό του.

Οι τρεις εναλλακτικές του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρεις εναλλακτικές:

Πρώτη: Να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή την προσεχή Τετάρτη που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευκαιρία για αξιοπρεπή και ηρωική έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση το θέμα παραπέμπεται στην λαϊκή ετυμηγορία. Αν τις κερδίσει μπορεί να κάνει reset. Όπως τον συμβουλεύει το οικογενειακό του περιβάλλον, να παραμείνει πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ μέχρι τις εκλογές. Αυτή η προοπτική όμως εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, δεδομένου πως αποκλείεται η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Δεύτερη: Να δεχθεί να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγή πρωθυπουργού πριν τις εκλογές, είτε από τη ΝΔ, είτε κοινής αποδοχής, που θα επιτρέψει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δύσκολο να το δεχθεί αφού τότε δεν θα έχει εγγυήσεις για το προσωπικό του μέλλον.

Τρίτη: Να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ μπροστά του έχει έναν –και πριν τις υποκλοπές– πολύ δύσκολο χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσει με ένα ακόμη γενναίο πακέτο παροχών στην ΔΕΘ. Εδώ παρεμβάλλεται και η ΕΕ και το αν θα του δώσει περιθώριο στην οικονομία. Όπως και να έχει το σκάνδαλο των υποκλοπών θα το βρίσκει συνεχώς μπροστά του, αφενός με την Εξεταστική Επιτροπή, αφετέρου από την δημοσιογραφική έρευνα.

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων –δεν αποκλείεται και των αποφάσεων– του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουμε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Τετάρτης. Ή θα αποδεχθεί την πολιτική του ευθύνη και θα δρομολογήσει εξελίξεις στο πλαίσιο των δύο πρώτων εναλλακτικών σεναρίων, ή θα δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό με σκληρή επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ για να πολώσει το δικό του κοινό, με αναφορές στο παρελθόν.

Η Εξεταστική Επιτροπή

Ενώ όμως τα διεθνή ΜΜΕ, όπως και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δώσει την απάντησή τους, τον καθοριστικό λόγο και ρόλο έχει η ίδια η ΝΔ: Θα ακολουθήσει τον αρχηγό της σε έναν ολισθηρό και επικίνδυνο πολιτικά δρόμο, αποδεχόμενη συνολικά και συλλογικά το άγος, ή θα του δείξει τον δρόμο της αποχώρησης; Προς το παρόν μόνο ο Κώστας Τζαβάρας έχει τοποθετηθεί καθαρά, οι υπόλοιποι βουλευτές τηρούν αιδήμονα σιωπή.

Ωστόσο, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους από τα τουριστικά θέρετρα που κάνουν διακοπές ή από τις περιφέρειές τους που φροντίζουν τις εκλογικές του πελατείες, λένε: “ας δούμε τί άλλο υπάρχει ακόμη, τί θα βγει στην δημοσιότητα”. Είναι σαφές ότι αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις θα είναι λυτρωτικές, γιατί το δύσκολο ερώτημα θα απαντηθεί από μόνο του: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραιτηθεί. Η “Καθημερινή” έγραψε για επτά-οκτώ ακόμη παρακολουθήσεις πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για παρακολουθήσεις τριών δικών του, φήμες στο διαδίκτυο ανέφεραν για παρακολούθηση ενός πρώην πρωθυπουργού και υπουργών από τη ΝΔ.

Η πρόσφατη γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται γύρω από τη Εξεταστική Επιτροπή. Η πρότασή του είναι να μην περιοριστεί γύρω από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά να επεκταθεί στο παρελθόν από το 2012. Παράλληλα, είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σκέπτεται να αντικαταστήσει τους επίφοβους βουλευτές, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Γιώργο Κουτσούμπα. Η ηχηρή απάντηση από την Όλγα Κεφαλογιάννη προκάλεσε ζήτημα.

Η εσωκομματική διάσταση 

Οι εξελίξεις αυτές αγγίζουν την εσωκομματική διάσταση του ζητήματος. Ήδη υπάρχουν στα γαλάζια παρασκήνια συζητήσεις για την διαδοχή, με τρία ονόματα να παίζουν, του Νίκου Δένδια, του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και της Όλγας Κεφαλογιάννη. Η Όλγα Κεφαλογιάννη έδωσε ηχηρό παρόν, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία ακόμη και όταν ήταν έγκυος είχε ασκήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Τυπικά η κυβέρνηση μπορεί να την αλλάξει, αλλά τότε θα γίνει μείζον ζήτημα η προσπάθεια συγκάλυψης.

Τα πράγματα εσωκομματικά γίνονται πιο δύσκολα από την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή από το 2012. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό ότι «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε αλλού στοχεύει ο κ. Μητσοτάκης», παρότι από νεοδημοκρατικά κέντρα διαρρέει η πληροφορία ότι θα κατατεθούν στοιχεία για παρακολουθήσεις επί των ημερών του. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στον πρώην πρωθυπουργό.

Καθώς ο εσωκομματικός “τραχανάς” απλώνεται, η πρόθεση για Εξεταστική από το 2012 μοιάζει με διαχείριση της απειλής προς τον Αντώνη Σαμαρά: Να μην κινηθεί στο εσωκομματικό πεδίο, για να μην υπάρξουν αποκαλύψεις για την δική του περίοδο. Σκληρή κίνηση, που δημιουργεί το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διασωθεί είναι διατεθειμένος να μετατρέψει το πολιτικό σκηνικό σε “φαρ ουέστ”.

Η τελευταία γραμμή άμυνας

Από το Μαξίμου διοχετεύουν στο επιχείρημα ότι “αυτά γίνονταν πάντα, δεν είναι η πρώτη φορά”, “παρακολουθήσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο και κατά καιρούς θύματα είναι από τον Ισπανό πρωθυπουργό μέχρι την Μέρκελ” κλπ. Μόνο που σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις υπεύθυνος δεν ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έγινε με την Ελλάδα. Επιπλέον, μετά το “ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε”, προστίθεται ότι “θα συσταθεί Εξεταστική και θα αναλάβει την θεσμική θωράκιση της χώρας”!

Μόνο που ο πρωθυπουργός είναι ελεγχόμενος για τις πολιτικές του ευθύνες και κάθε πρωτοβουλία του είναι εξ υπαρχής ύποπτη για απόπειρα συγκάλυψης των δικών του ευθυνών. Η όλη γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου από την αρχή είχε τρύπες και σταδιακά αποδεικνύεται ότι είναι διάτρητη. Το καταληκτικό ερώτημα είναι διπλό: Θα μπορέσει το Μέγαρο Μαξίμου να ελέγξει τις περαιτέρω αποκαλύψεις; Εάν όχι με τι ανταλλάγματα θα δεχθεί την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση που όλοι εικάζουν ότι είναι σε εξέλιξη;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι