ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βούτσιτς: “Ντροπή σου Ντόρα για το Κόσοβο” – Tα σερβικά ΜΜΕ για την στάση του Τσίπρα

Βούτσιτς: “Ντροπή σου Ντόρα για το Κόσοβο” – Tα  σερβικά ΜΜΕ για την στάση του Τσίπρα

Τί προκάλεσε την αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιτέθηκε στην εισηγήτρια για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρότεινε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό σε έκθεση που αναμένεται να ψηφιστεί στις 18 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης την Παρασκευή, ο Βούτσιτς είπε ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία.

«Οι δυτικές χώρες αισθάνονται μεγάλη πίεση λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και της αβεβαιότητας για το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υφίστανται πίεση από πολιτικά μηνύματα από τη Μόσχα με βάση αυτό που ονομάζεται «προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου». Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρόκειται να αφαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο ως πιθανό άσο κάτω από το μανίκι του Βλαντιμίρ Πούτιν και γι’ αυτό στοχοποιούν την Πρίστινα και όσους τους έχουν υποστηρίξει», είπε ο Βούτσιτς. Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε σκληρά για τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ, του διαμεσολαβητή Λάιτσακ και απευθύνθηκε συγκεκριμένα στην Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία συνέστησε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς πρόσθετους όρους.

«Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη …. Θα το ξαναπώ Ντόρα: Ντροπή σας που είπατε ψέματα και για αυτό που κάνατε. Να ντρέπεστε, εγώ γνωρίζω καλά από ποιόν πήρατε εντολή να ατιμήσετε τις αρχές σας … να ντρέπεστε … μερικοί άνθρωποι είναι άβουλοι». Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βούτσιτς κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας πως ως εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ξαφνικά μετάνιωσε, ενώ ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση είναι σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Ο Βούτσιτς προειδοποίησε ότι η Σερβία θα λάβει μια «σοβαρή απόφαση» για το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος. «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το Κοσσυφοπέδιο, θα λάβουμε επίσης αποφάσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε. «Νομίζω ότι η αντίδραση της Σερβίας πρέπει να είναι ισχυρή, σοβαρή και υπεύθυνη», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να εξηγήσει ποια θα είναι η απόφαση της χώρας του εάν το Κοσσυφοπέδιο γίνει το νεότερο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης τους επόμενους μήνες.

Παρά την καταψήφιση της Σερβίας και δύο άλλων χωρών, η Επιτροπή Πολιτικής και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την Τετάρτη την έκθεση της εισηγήτριας για το Κοσσυφοπέδιο, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνέστησε να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου τον Απρίλιο και εάν δώσει το πράσινο φως, τότε το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να δώσει τον τελευταίο λόγο τον Μάιο. Η Σερβία καταψήφισε και σκοπεύει να συνεχίσει να αντιτίθεται στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτόν τον οργανισμό, αν και απαιτείται να μην αντιταχθεί στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανέναν διεθνή οργανισμό σύμφωνα με τη Βασική Συμφωνία που κατέληξαν τα μέρη στο διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2023. Η ΕΕ λέει ότι η Συμφωνία Πλαίσιο είναι νομικά δεσμευτική για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Μιλώντας για τον Σύνδεσμο Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς είπε ότι αρκετοί δυτικοί απεσταλμένοι του είπαν «σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι το Κοσσυφοπέδιο που πρέπει πρώτα να κάνει ένα βήμα σχετικά με την ίδρυση του Συνδέσμου, πριν από κάθε βήμα από τη Σερβία».

Η στάση Τσίπρα

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκε ο σερβικός Τύπος τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση και την ψηφοφορία της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξήχθη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού.

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» τονίζει στο δημοσίευμά του το blic.rs.

Το glassrpske.com σημειώνει στο δικό του κείμενο: «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων». Αντίστοιχα θετικές ήταν και οι αναφορές στο σύνολο του σερβικού Τύπου όπως και του πρακτορείου Tangung.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη για είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε από 31 μέλη, 4 ψήφισαν κατά (2 Σέρβοι , 1 Σερβοβόσνιος και 1 Μαυροβούνιος) και παρών ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του είχε καλωσορίσει την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κυρίας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ωστόσο είχε τονίσει ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Η αντίδραση της Σερβίας στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν έντονη ενάντια σε όσους την υπερψήφισαν, ειδικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη προσωπικά, ιδιαίτερα για το σημείο που αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων.

Ανακοίνωση Ελληνικής Λύσης 

«Η θετική εισήγηση της κ. Μπακογιάννη για την ένταξη του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι απλώς μία προδοσία κατά της φίλης και συμμάχου, ομόδοξης Σερβίας. Είναι προδοσία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου!», υποστηρίζει η Ελληνική Λύση.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται: «Οι δήθεν “υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου” που ξεσπαθώνουν για την Ουκρανία, ακρωτηριάζουν την Σερβία παραβιάζοντας κάθε διεθνή νομιμότητα. Η ανεύθυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει τον ανθελληνικό άξονα Τιράνων – Πρίστινας και το ναζιστικό όραμα της “Μεγάλης Αλβανίας”, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει και ελληνικά εδάφη! Η ΝΔ με αυτή την αντεθνική ενέργεια, ανοίγει την κερκόπορτα για το ψευδοκράτος του Αττίλα και ενδυναμώνει την τουρκική απειλή στη Θράκη. Η Ελληνική Λύση θα αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις απέναντι στις εφιαλτικές ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι