ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σκληρή ρεβάνς ετοιμάζει ο Κασσελάκης – Ο ρόλος του Τσίπρα στην καρατόμηση

Σκληρή ρεβάνς ετοιμάζει ο Κασσελάκης – Ο ρόλος του Τσίπρα στην καρατόμηση, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει την ρεβάνς, με μία εκστρατεία “σκληρή και καταγγελτική”, φέρεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άρχισε τις τηλεδιασκέψεις με zoom από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται. 

Πολιτικά και αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά –όπως δείχνει η συνεχής υποχώρηση από το 31,5% του 2019 στο 17,8% του 2023 και στο 14,9% των ευρωεκλογών– αλλά στο εσωκομματικό παιχνίδι, στο παρασκήνιο και στην ίντριγκα τα στελέχη του διαπρέπουν, όπως φάνηκε και στην απομάκρυνση του Κασσελάκη.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ “τρώει τις σάρκες του” σε δημόσια θέα και το κλίμα εχθροπάθειας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Οι τρεις διακριτές ομάδες στο εσωτερικό του – εναπομείναντες ψηφοφόροι του Κασσελάκη, οπαδοί του Παύλου Πολάκη και “87”–, αποκλείεται να συνυπάρξουν. 

Στο φόντο των εσωκομματικών γεγονότων που κατέληξε στην απομάκρυνση Κασσελάκη, αρχίζει να διαγράφεται όλο και πιο καθαρά η μορφή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.  Άνθρωποι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα λένε με κάποια δόση υπερβολής ότι “όλο αυτό κανονίστηκε στο γραφείο του”. 

Το δείπνο που “φαγώθηκε” ο Κασσελάκης 

Σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες, στις αρχές Αυγούστου έγινε ένα δείπνο στο οποίο μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά και ο Νίκος Παππάς. Εκεί οριστικοποιήθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η τελική φάση της αμφισβήτησης που οδήγησε στην πρόταση μομφής.

Τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Παππάς προσέγγισε τον Στέφανο Κασσελάκη. Λίγο μετά ο αποπεμφθής πρόεδρος, από την Κρήτη όπου προετοίμαζε το γλέντι του γάμου του, αντικατέστησε αιφνιδιαστικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά προκαλώντας ένα ακόμη ρήγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Παππάς του υποσχέθηκε ότι θα έχει πια την απαιτούμενη πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωνε μέχρι και την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ορισμένοι, όπως ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, λένε δημοσίως ότι ο Νίκος Παππάς έπαιξε ένα “σκοτεινό” ρόλο και συνέβαλε στην πτώση. Άλλοι ότι δεν ήλεγχε τους ανθρώπους του που στην κρίσιμη ψηφοφορία αυτονομήθηκαν. Πάντως, ενώ μέχρι και την Παρασκευή πριν από την Κεντρική Επιτροπή κυκλοφορούσε ότι “υπάρχουν 129 υπογραφές υπέρ της πρότασης μομφής”, δύο ημέρες μετά μετρήθηκαν δια ζώσης ή τηλεφωνικά 163. 

Η λύση του δράματος 

Η λύση του δράματος θα παιχθεί στις 24/11 και στη 1/12 που θα γίνει η εκλογή του επόμενου αρχηγού. Εν τω μεταξύ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διεργασίες, καθώς τα στρατόπεδα μετριούνται, διερευνούν δυνατότητες και εξετάσουν τις προοπτικές τους. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, φαίνεται ότι μετά από σκέψη πήρε την απόφαση του. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είχε παραγγείλει μέτρηση με ερώτημα εάν θα προχωρούσε ένα δικό του νέο κόμμα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό. Λένε ότι μόνο ένα 2,5% – 3% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ ενός νέου κόμματος Κασσελάκη.

Επιπλέον ένα νέο κόμμα έχει μεγάλα έξοδα, τα οποία λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει ενώ δεν υπάρχουν και χρηματοδότες. Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι ότι, ανεξάρτητα από το εάν διατηρεί ακόμη απήχηση στην βάση του κόμματος, είναι ελάχιστα τα στελέχη και οι βουλευτές που θα τον ακολουθούσαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπως έτσι αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία. Διαρροές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι η εκστρατεία του θα είναι τοξική, διχαστική, και σε κάθε περίπτωση «εμπρηστική και καταγγελτική σε σχέση με μαύρα ταμεία και τις συνωμοσίες που πλέχτηκαν εναντίον του και ρεβανσιστική». Ο Πολάκης, που έχει δηλώσει υποψηφιότητα, φυσικά θα του απαντά στο ίδιο μήκος κύματος.  

Το στρατόπεδο Τσίπρα 

Ο Αλέξης Τσίπρας μένει σκιά, λέει σε συνομιλητές του ότι ενδιαφέρεται πια για τις ευρύτερες εξελίξεις στην χώρα και στην κεντροαριστερή παράταξη και ότι νοιάζεται για την κληρονομιά του -“legasy” όπως λέει ο ίδιος. Ορισμένοι ερμηνεύουν ότι διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο “πολιτικής εφεδρείας” εφόσον διαμορφωθούν οι συνθήκες για έναν νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που περνά από την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να τον θέλει όπως έδειξε η σημερινή δημοσκόπηση της GPO.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει παράγοντας των εσωκομματικών εξελίξεων καθώς οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία – πλην του Παύλου Πολάκη – ζητούν την στήριξη του.  Σύμφωνα πάντα με τα εσωκομματικά παρασκήνια ο ένας που σκέπτεται να διεκδικήσει και ζητά στήριξη είναι ο Σωκράτη Φάμελλος. Δεν το λέει ευθέως, αλλά δεν το αποκλείει, το αφήνει ανοικτό. Ωστόσο μέχρι στιγμής σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα δεν έχει. Ο Φάμελλος σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση δείχνει ο μόνος που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κασσελάκη, εάν έχει την στήριξη των “87”.

Στο προηγούμενο Συνέδριο που είχε ανοίξει θέμα ηγεσίας ο Αλέξης Τσίπρας, είχε προωθήσει την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Τώρα η αντιπρόεδρος της Βουλής ξιφουλκεί σε κάθε ευκαιρία κατά του Κασσελάκη, αλλά δηλώνει ότι “προς το παρόν δεν την έχει απασχολήσει” η διεκδίκηση της ηγεσίας. Το ερώτημα είναι εάν η Γεροβασίλη μπορεί να νικήσει τον Κασσελάκη αν καταλήξουν να μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο. 

Στήριξη ζητά, προκειμένου να ολοκληρώσει το μετέωρο προς το παρόν βήμα του προς την διεκδίκηση της ηγεσίας, και ο Νικόλας Φαραντούρης που είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίς τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όμως δίχως αποτέλεσμα, ακόμη. Έτερος που είναι στο κάδρο είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας. Λέγεται ότι έκανε και συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο και του ανέπτυξε τις μακροσκελείς πολιτικές πλατφόρμες του. 

Ο Παύλος Πολάκης 

Ο μόνος προς το παρόν που έχει ξεκάθαρη θέση και προχωρά μόνος του είναι ο Παύλος Πολάκης. Έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα είναι υποψήφιος και έχει ήδη καταθέσει την δική του πολιτική πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα της Αριστεράς που θα εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα, με ξεκάθαρες κοινωνικές συμμαχίες και που ο ριζοσπαστισμός του δεν θα εξαντλείται στον δικαιωματισμό.

Στην Κεντρική Επιτροπή δήλωσε ότι «παρότι αν κατέβει μόνος του θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν με τους συσχετισμούς μετά την εκλογή θα τον θέλουν και οι άλλοι. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx