«Σκληρό ροκ» από τον Τσίπρα

Δεν βλέπει εξάντληση της τετραετίας ο Τσίπρας

Με τον αέρα των θετικών λόγων και εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, που ακούστηκαν το Σαββατοκύριακο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και τον σχεδόν πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο χαιρέτισε η Κομισιόν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ το 2017, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, ξεκαθάρισε ότι αυτή η έξοδος θα είναι «καθαρή» και απέρριψε κατηγορηματικά, όπως έχουν κάνει και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, την εκδοχή της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Την χαρακτήρισε μάλιστα ως «αμπαλάζ» της αυστηρής επιτροπείας και των μνημονίων.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αφήνοντας αιχμές για όσους ζητούσαν την υιοθέτηση της πιστοληπτικής γραμμής, με το πρόσχημα ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα «δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι σωστές για τη χώρα». Ασκώντας κριτική σε αυτές τις απόψεις τις χαρακτήρισε ως «μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού»  και επανέλαβε ότι στον αντίποδά τους «υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία».

Αυτή η καθοριστική ρήξη με όσα πρέσβευε, κυρίως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, συνοδεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με την περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, όχι μόνο σε επίπεδο δανειστών, αλλά και στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Μέχρι να φτάσει, όπως είπε, η Ελλάδα στο σημείο να μπορεί να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, μετά από οκτώ χρόνια.

«Τα καταφέραμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε διπλό στόχο, αφού μαζί με την οικονομική ανάκαμψη προχώρησε και στην υιοθέτηση μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Έθεσε έτσι το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τους επόμενους μήνες, το οποίο ως κύριο χαρακτηριστικό αναμένεται να έχει μια βασική διαχωριστική γραμμή: Από την μια η κυβέρνηση που βγάζει την χώρα από τα μνημόνια, δυναμώνει το κοινωνικό κράτος, προστατεύει την εργασία και αυξάνει την απασχόληση. Και από την άλλη το σύστημα διαπλοκής και ψευδών ειδήσεων.

Μετωπική με ΝΔ και Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ, καταλογίζοντας της έλλειψη πολιτικού σθένους και κατηγορώντας την για υπονομευτική στάση σε βάρος της χώρας. Έβαλε μάλιστα στο κάδρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι αυτή η υπονομευτική τακτική που επέλεξε, σκιαγραφείται «στον φανατικό λόγο κάποιων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος». Ανέφερε δε ως παράδειγμα «τις πολιτικές αναλύσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου», για τους οποίους είπε ότι «εξακολουθούν, αν και αφανώς, να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική (του Μητσοτάκη) και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους ότι «ζητάνε με σαφήνεια …  την δημιουργία ενός Αντισύριζα μετώπου» και τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να το υλοποιήσει. Πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό, τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα».

Στην συνέχεια, επιτέθηκε και σε εκδοτικά συγκροτήματα, τα οποία αποκάλεσε «μέσα ψευδούς ενημέρωσης». Έκανε λόγο για «διωκόμενους ολιγάρχες» και «ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες», οι οποίοι, όπως είπε, «κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν».

Χαρακτηρίζοντας «περίοδο της τερατογένεσης» την περίοδο 2012-2015 (διακυβέρνηση Σαμαρά) ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τότε «γιγαντώθηκαν» τα «παραθεσμικά κέντρα» και τα «δίκτυα εξουσίας» που «οικοδομήθηκαν στη μεταπολίτευση» και θέτουν «δυσκολίες και εμπόδια». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση «θα καταφέρει να επιτύχει ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε «πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος» σε «παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης offshore», στην «σαπίλα του ΚΕΕΛΠΝΟ» και την υπόθεση Novartis, αλλά και στην «υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor1», που, όπως είπε «διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο».

Έκανε τέλος λόγο για «τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους», για «διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και για «ομερτά των μέσων ενημέρωσης», για να τονίσει ότι η  κυβέρνησή του δεν φοβάται  γιατί, όπως είπε, θα κερδίσει και αυτήν την μάχη, όπως κέρδισε «την μάχη της οικονομίας».

Τι απαντά η αντιπολίτευση

Από τους πρώτους που σήκωσαν το γάντι και απάντησαν σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε ότι «ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο!». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πρόκειται για «φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ», αλλά και για «φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014». Σε ότι αφορά τις αιχμές για τον ίδιο ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την «εμπάθειά» του και επανέλαβε ότι «θα τον πάει ως το τέλος».

Η ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει στην «θεωρία της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», η οποία «διαψεύδεται πια, ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» και απηύθυνε στον κ. Τσίπρα το ερώτημα αφού η έξοδος είναι καθαρή, γιατί δεν «ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;».

Σφοδρή είναι η κριτική που ασκεί και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο κάνει λόγο για «θράσος του κ. Τσίπρα» που «ξεπέρασε κάθε όριο». «Παρ’ τον στον γάμο σου να σου πει και του χρόνου», σχολιάζει το ΚΚΕ, ενώ για «παραμύθια που επαναλαμβάνονται μονότονα» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι