ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σκόραρε ο Τσίπρας με την Εξεταστική

"Δυστυχώς επτωχεύσατε" – Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση (video)

Με την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έβαλε πολιτικό γκολ, όπως φάνηκε και από την έκδηλη αμηχανία της κυβέρνησης, τόσο στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή από την οποία σκοπίμως απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και γενικότερα στον χειρισμό του θέματος.

Ο κ. Τσίπρας έφερε για πρώτη φορά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας και της διάθεσης του δημοσίου χρήματος για την χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, πέτυχε να πάρει μαζί του τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τρόπο που εμφάνισε την κυβέρνηση απομονωμένη να υποχωρεί βήμα-βήμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το καίριο ερώτημα: με ποια κριτήρια μοιράστηκαν τα χρήματα, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, από την “λίστα Πέτσα” σε Μέσα Ενημέρωσης για τις δύο διαφημιστικές καμπάνιες, πρώτα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας (“μένουμε σπίτι”), και μετά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε ότι εκ τους αποτελέσματος οι καμπάνιες απέτυχαν  –όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία για τα νοσοκομεία, για τους θανάτους, καθώς και το μειωμένο ποσοστό των εμβολιασμών– , για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι από την αρχή η στόχευσή τους δεν ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά το να οικοδομήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης που θα τον εμφανίζει άλλοτε σαν Μωυσή και άλλοτε σαν τσιτάχ της πολιτικής ζωής.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έβαλε συγκεκριμένο θέμα για το πώς δόθηκαν στον ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, 270.000 ευρώ, μέσω άλλης εταιρείας του ιδίου, με αποτέλεσμα η εταιρεία του να εμφανίζει θηριώδεις διαφορές υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα και γι’ αυτό έβαλε την συζήτηση στην Βουλή την ημέρα που έλειπε στο Παρίσι για την διάσκεψη για την Λιβύη την οποία πρόβαλε εν είδη επικοινωνιακού αντιπερισπασμού ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ευθυγράμμιση με ΣΥΡΙΖΑ

Γενικότερα, όμως, η κυβέρνηση από την αρχή, περίπου πριν από έναν μήνα, θέλησε να θολώσει τα νερά και να αποφύγει την διερεύνηση της συγκεκριμένης περιόδου, όπως έχει δικαίωμα και δυνατότητα να απαιτήσει η καθόλου αντιπολίτευση. Προς τούτο στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος κυρίως προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή με ευρύτερο αντικείμενο την διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων από το 2015.

Η πρόθεση να γίνει συμψηφισμός και να επισκιάσει μέσω της ευρύτερης διερεύνησης την δική του περίοδο ήταν εμφανής. Το παιχνίδι παίχτηκε στην στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, απαυδησμένα –σύμφωνα με πληροφορίες– από την μονοφωνία που κατά την άποψή τους έχει επιβάλλει το κύκλωμα του Μεγάρου Μαξίμου στα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης –και τον αποκλεισμό ή την περιορισμένη πρόσβαση που διαθέτουν– αρνήθηκαν να συνταχθούν με την πρόταση Μητσοτάκη και προτίμησαν να ευθυγραμμιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση άφησε να επικρέμεται μέχρι την τελευταία στιγμή η απειλή ότι θα ζητήσει και θα επιβάλλει με την πλειοψηφία της την συγκρότηση μίας δεύτερης Επιτροπής που θα λειτουργεί παράλληλα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαχείριση απειλής. Εν τέλει και αφού τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ακολούθησαν, απέσυρε την απειλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην δώσει την μάχη στην Βουλή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και άφησε να μιλήσει για λογαριασμό του ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε αμήχανος. Απάντησε σε έντονους τόνους στην προσωπική κατηγορία ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από την αρχική επιλογή για χρηματοδότηση του Μένιου Φουρθιώτη και υπερασπίστηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα για συμπλεγματική αντιμετώπιση του Documento γιατί «ασκεί κριτική στον Καίσαρα».

Το γήπεδο της Εξεταστικής

Η αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου έγινε εμφανής όταν ο κ. Γεραπετρίτης δεν βρήκε κουβέντα να πει για το ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης άφησε ακάλυπτο τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Από εδώ και στο εξής το παιχνίδι θα παιχθεί στο γήπεδο της Εξεταστικής Επιτροπής. Η γραμμή λίγο πολύ έχει αποφασιστεί, επιλογή προσώπων που θα κινηθούν σε έντονους τόνους με συνεχείς αντιπερισπασμούς για τις εντυπώσεις για το τι έγινε με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, και γενικότερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εν κατακλείδι ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα με την αντιπαράθεση για την πανδημία και την ακρίβεια έβαλε στην ατζέντα ένα θέμα λειτουργίας των θεσμών, που ο ίδιος το περιέγραψε όχι μόνο ως νομικό ή ποινικό αλλά ως ζήτημα πολιτικό και ηθικό. Άλλωστε όπως σημείωσε η ηθική διάσταση του θέματος για ένα εκατομμύριο ευρώ ώθησε τον ομοιδεάτη και φίλο του πρωθυπουργού, καγκελάριο Κουρτς στην Αυστρία σε παραίτηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι