ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαλλία: “Σκοτεινή μέρα” η συμφωνία Τραμπ-Κομισιόν! – Αντιρωσική λέει η Μόσχα

Γαλλία: “Σκοτεινή μέρα” η συμφωνία Τραμπ-Κομισιόν! – Αντιρωσική λέει η Μόσχα

«Σκοτεινή μέρα» για την Ευρώπη αποτελεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Μπαϊρού.

«Είναι μια σκοτεινή ημέρα όταν μια συμμαχία ελεύθερων λαών, ενωμένων για να διεκδικήσουν τις αξίες τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, αποφασίζει να υποταχθεί», έγραψε ο Μπαϊρού στο X, λίγο μετά την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας Τραμπ-ΕΕ.

 

Η συμφωνία για το εμπόριο που ανακοινώθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ και προβλέπει ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα ανέρχονται στο 15% παρέχει «προσωρινή σταθερότητα» μεν, αλλά παραμένει «ετεροβαρής», εκτίμησε σήμερα ο Μπενζαμέν Χαντάντ, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

«Η συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ΗΠΑ θα φέρει κάποια προσωρινή σταθερότητα στους παράγοντες της οικονομίας που απειλούνταν από την αμερικανική δασμολογική κλιμάκωση, αλλά είναι ετεροβαρής», ανέφερε μέσω X ο κ. Χαντάντ, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου οι Ευρωπαίοι να υποστούν πολύ βαριές απώλειες αν «δεν ξυπνήσουν».

Ο κ. Χαντάντ εξέφρασε ικανοποίηση διότι η συμφωνία εξαιρεί «τομείς-κλειδιά της γαλλικής οικονομίας (αεροναυτική, οινοπνευματώδη, φάρμακα)», αποκλείει «οποιαδήποτε παραχώρηση στους ευαίσθητους αγροτικούς τομείς μας» και «διατηρεί» αλώβητους «ευρωπαϊκούς κανονισμούς για ζητήματα όπως η πληροφορική και η υγεία».

«Όμως ας είμαστε σαφείς: η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν μπορεί να είναι διαρκής», έκρινε ο κ. Χαντάντ, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον «έκανε την επιλογή του οικονομικού εξαναγκασμού περιφρονώντας πλήρως τους κανόνες του ΠΟΕ».

«Πρέπει αντλήσουμε γρήγορα συμπεράσματα ή θα κινδυνεύσουμε να χαθούμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φερατσί έκρινε πως «αυτή η ιστορία δεν τέλειωσε», εκτιμώντας πως θα χρειαστούν κι άλλες συνομιλίες, διάρκειας εβδομάδων ή ακόμη και μηνών, προτού η συμφωνία οριστικοποιηθεί επίσημα. Ο κ. Φερατσί είπε στη ραδιοφωνία του RTL πως θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να επανεξισορροπηθούν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Σκληρή αντίδραση από Μόσχα 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «αντι-ρωσικό» και την παρομοίασε με μια de facto απαγόρευση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το αμερικανικό LNG είναι πολύ πιο ακριβό από το ρωσικό LNG. Η ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, προσπαθεί εδώ και καιρό να αγοράσει λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο Τραμπ «τα σάρωσε όλα» με την ΕΕ, αλλά ότι η συμφωνία δεν είναι καλή ούτε για τη Ρωσία. «Φυσικά , η “συμφωνία” είναι σαφώς αντιρωσική απαγορεύοντας την αγορά του δικού μας πετρελαίου και φυσικού αερίου» έγραψε ο Μεντβέντεφ στην εφαρμογή Telegram.

Προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και τους πολίτες της θα είναι καταστροφικές, καθώς θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα για την ενέργειά τους. «Είναι να λυπάται κανείς τους απλούς Ευρωπαίους», είπε ο Μεντβέντεφ.

Γερμανία για συμφωνία με Τραμπ

Στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία πρωταγωνίστησε η συμπατριώτισσά του και «ομόσταυλή» του, πολιτικά, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι «θα αποτρέψει (σ.σ. η συμφωνία) μια εμπορική σύγκρουση με σοβαρές επιπτώσεις στην εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία». Όμως, ως «πρόκληση» περιέγραψε τους νέους δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε, υποστήριξε ωστόσο ότι «το θετικό είναι ότι παρέχουν ασφάλεια». «Να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα», ζήτησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ για «πλήγμα» στην οικονομία κάνουν λόγο οι γερμανοί βιομήχανοι.

Ήταν σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στην εμπορική διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ, δήλωσε η κυρία Ράιχε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της νωρίτερα σήμερα στο Χημικό Πάρκο Λεούνα. «Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί του 15% συνιστούν πρόκληση, αλλά το θετικό είναι ότι παρέχουν ασφάλεια. Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την εφαρμογή τους. Η συμφωνία πρέπει να ισχύσει», δήλωσε η υπουργός. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Χίλε επισήμανε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι απαιτούνται σε κάποια σημεία διευκρινίσεις και αναμένει περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Το θέμα τώρα είναι η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και σε αυτό είναι στραμμένη η προσοχή μας», δήλωσε ο κ. Χίλε, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη συμφωνία και το εάν εξυπηρετεί πραγματικά τα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά συμφέροντα. «Δεν είναι ασφαλώς μυστικό για παράδειγμα ότι, στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, όπου ο δασμολογικός συντελεστής παραμένει επί του παρόντος στο 50%, βλέπουμε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη λεπτομερή σύνταξη της συμφωνίας με την υποστήριξη και της γερμανικής κυβέρνησης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ κατέληξε με χειρότερη συμφωνία από ό,τι η Βρετανία και η Ιαπωνία, ο κ. Χίλε παραδέχθηκε ότι η εμπορική συμφωνία «πρέπει και να αναγνωρίζει την πραγματικότητα». «Αν περιμένει κανείς τσουνάμι και τελικά έρχεται μόνο καταιγίδα, τότε είναι ικανοποιημένος. Αυτό δείχνει μια αίσθηση πραγματικότητας από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις περαιτέρω συνομιλίες», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Χατμανσντόρφερ, αναφερόμενος στους δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο. «Ανεξαρτήτως των περαιτέρω λεπτομερειών της συμφωνίας, είναι σαφές ότι οι τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά από τη συμφωνία χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας παρά τα τεράστια βάρη», δήλωσε.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο Γερμανικός Βιομηχανικός Σύνδεσμος (BDI) βλέπει τους νέους αμερικανικούς δασμούς ως την αρχή μιας νέας εμπορικής τάξης. «Φτάνουμε σε επίπεδα δασμών που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο λομπίστας του BDI, Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και έκανε λόγο για «πλήγμα για την οικονομία» και για «μια όχι καλή μέρα για την οικονομία». «Αναμένουμε σημαντικές απώλειες ανάπτυξης για τη βιομηχανία μας. Η Ευρώπη δεν βρισκόταν σε καλή διαπραγματευτική θέση και χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Η συμφωνία παρέχει μόνο φαινομενική ασφάλεια, ακόμη και αν φέρνει οφέλη για ορισμένους τομείς και αν συνολικά αποφεύγει μια κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη», δήλωσε ο κ. Νίντερμαρκ.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών (vfa) χαρακτήρισε τη συμφωνία «εκτεταμένη οπισθοδρόμηση», η οποία «σπάει το αδασμολόγητο φαρμακευτικό εμπόριο που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία ως κέντρο φαρμακοβιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος Χαν Στόιτελ. «Δεν είναι μια καλή είδηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή για τις επενδύσεις», τόνισε και προειδοποίησε ότι το μέτρο θα θέσει σε κίνδυνο την περίθαλψη ασθενών διεθνών και την Ευρώπη ως κέντρο καινοτομίας.

Απαντώντας στον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING Κάρστεν Μπρζέσκι δήλωσε στην BILD ότι «μπορεί κανείς να αισθάνεται ανακούφιση αν αντί για τυφώνα έρχεται μια καταιγίδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και μια απλή καταιγίδα μπορεί να ξεριζώσει δέντρα». Ο κ. Μπρζέσκι πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1 έως 0,2%.

Όρμπαν: Ο Τραμπ έφαγε την Λάιεν!

Την ίδια ώρα, σε podcast που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή από την ΕΕ είναι χειρότερη από τη συμφωνία που συνήφθη τον Μάιο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό δεν είναι συμφωνία… Ο Ντόναλντ Τραμπ έφαγε την Φον ντερ Λάιεν για πρωινό, αυτό συνέβη και το υποψιαζόμασταν», δήλωσε ο Όρμπαν. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι βαρέων βαρών στις διαπραγματεύσεις, ενώ η κυρία πρόεδρος είναι ελαφριά».

Ο Όρμπαν βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με την ηγεσία της ΕΕ και πρόσφατα απείλησε να μπλοκάρει τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, εκτός αν αποδεσμευτούν τα κονδύλια της ΕΕ προς τη χώρα του.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία.

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάντως, υποδέχθηκαν με άνοδο τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,89% και διαπραγματεύεται στις 554,88 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά κατά 0,83% στις 24.434,70 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,39% στις 9.156,05 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,12% στις 7.922,19 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,82% στις 41.062 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,83% στις 14.364,21 μονάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Δεν μπορώ να σχολιάσω τη συμφωνία. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται ευνοημένοι κάποιοι έλληνες ολιγάρχες.

Αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι όταν θέλουν οι φίλοι μας οι αμερικανοί βρίσκουν το κατάλληλο τηλέφωνο για να συνομιλήσουν, εν προκειμένω, με την κυρία Ούρσουλα.

Achtung Achtung, ΠΡΟΣΟΧΗ μην αφήσουμε την Γερμανία να προσπαθήσει να βγάλει τα σπασμένα (για μια ακόμη φορά) απο την χώρα με τους πιο πουλημένους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, που την θεωρεί ( και θα ήθελε πολύ να την καταστήσει) νέα αποικία σε στιλ Καμερούν και Ναμίμπια. Αξίζει μέχρι και να διακόψουμε… Διαβάστε περισσότερα »

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx