ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Εκτός ψηφοδελτίων όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα” επαναλαμβάνει ο Κασσελάκης

“Εκτός ψηφοδελτίων όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα” επαναλαμβάνει ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα θέλει να αλλάξει και μπορεί, δηλώνει στην συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η θέση του είναι « πάντοτε είναι για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά», σημειώνει ότι «δεν βλέπει κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υποστηρίζει ότι « στο κλαμπ της συντήρησης ανήκουν οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι».

Παράλληλα απορρίπτει τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε ερώτηση για το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα στελέχη εκείνα τα οποία δημόσια και ανοικτά τον αμφισβητούν απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Άρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος. Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω».

Για την σχέση του με τον Παύλο Πολάκη απαντά:

«Συνεργάζομαι άρτια. Ο Παύλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα Δικαιοσύνης. Έχει πολύ καλές ιδέες για πολλά ζητήματα και για την υγεία. Είναι αριστούχος γιατρός από το Πανεπιστήμιο και πολύ καλός χειρούργος. Είναι πολύ πρακτικός για την εφαρμογή του νόμου και στην εύρεση λύσεων. Με τον Παύλο ταιριάξαμε για το θέμα της διαπλοκής που είναι ακόμα ένα τεράστιο ζήτημα».

Στη συνέχεια ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής:«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός σκέφθηκα ότι το να έχεις τέτοιο επίθετο και να μπορείς να γίνεσαι ηγέτης της χώρας θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τη χώρα. Αντί γι’ αυτό, βλέπω ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά έχει γίνει και συστημική, συνδυασμός Περιφερειών και απευθείας αναθέσεων, κράτους και πακέτων Ευρώπης κλπ. Για μένα είναι μία τεράστια απογοήτευση.

Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να μην είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα. Λέει (ο Κυρ. Μητσοτάκης) ότι έχω μπροστά μου μεταρρυθμιστικό έργο κλπ., το ερώτημα είναι τεσσερισήμισι χρόνια τι κάνατε; Για ποιο λόγο υπάρχουν ασυλίες για τους βουλευτές; Γιατί υπάρχει το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες;

Για το στράτευμα δεν θέλω τα παιδιά να κάνουν εννιά μήνες σκοπιά χωρίς να μαθαίνουν τίποτε. Προτιμώ να καθαρίζουν δάση και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, κι αν είναι μηχανικοί να χτίζουν γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει. Και βέβαια να υπάρχει και αμυντική προετοιμασία και κατάρτιση, κι όχι μόνο για άντρες, αλλά και για γυναίκες. Το θέμα της στέγης είναι τεράστιο.

Μεταξύ ενοικίου και ηλεκτρικού ρεύματος ο μέσος Έλληνας ζει για να δουλεύει, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει οικογένεια. Η διαφάνεια για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Θα λογοδοτήσει όποιος καταχράστηκε χρήματα; Πού είναι η εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις; Δεν γίνεται τίποτε όταν η Υπηρεσία (ΕΥΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιχειρηματίες».

Στο κλαμπ της συντήρησης ανήκουν οι κληρονόμοι

Για την διαδρομή του «από την Goldman Sachs, στον ΣΥΡΙΖΑ», απαντά: «Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους του προηγούμενου αιώνα».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «η θέση μου πάντοτε είναι για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Στον βαθμό που υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις με μεγάλη χαρά να συζητήσουμε γι’ αυτές με διαφάνεια».

Ερωτηθείς για την “καταβαράθρωση” του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές απαντά τα εξής: «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να προσφέρει μία λύση σταθερότητας. Το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου π.χ. λίγες μέρες πριν τις εκλογές φαίνεται να αναζωπύρωσε ζητήματα ή αισθήματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2019 που ήταν δύσκολα για τη μεσαία τάξη».

Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος

Αναφέρεται στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας λέγοντας: «Άλλο Πίστη, άλλο ο θεσμός της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος να γίνει μία μετάβαση σε αυτονόμηση της Εκκλησίας από το Κράτος με πλήρη σεβασμό στην Εκκλησία».
Για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις υποστηρίζει: «Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να μην λέμε ναι στα πάντα. Να λέμε ναι για το συμφέρον της Ελλάδας και να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση σ’ αυτή τη σχέση. Σίγουρα να ενεργοποιήσουμε ακόμα παραπάνω και την Ομογένεια».

Για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την Ομογένεια απαντά: «Πρέπει να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, από κτηματολόγια, μέχρι επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές. Πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον τόπο με τις ιδέες της. Στο θέμα του Πολιτισμού. Να δημιουργήσει Έδρες και Περιφέρειες στη Βουλή για να υπάρχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι κι όχι μόνο του εκλέγειν». Στην ερώτηση για το αν είναι έτοιμη η πλειονότητα του Ελληνικού λαού να αποδεχθεί το δικό σας σχήμα γάμου με άνδρα απαντά: «Ναι είναι».

Δεν λύνεις εγκλήματα πολέμου με άλλα εγκλήματα

Σε ερώτηση για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ απαντά τα εξής: «Δύσκολη κατάσταση, ένα χρόνιο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή. Δεν λύνεις πιθανά εγκλήματα πολέμου με άλλα εγκλήματα πολέμου. Δεν πιστεύω ότι η Χαμάς εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Να μην υπάρξει παραπάνω κλιμάκωση, να επιστρέψουμε στις αποφάσεις του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια βιώσιμη λύση για δύο κράτη, είναι ο μόνος τρόπος. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσω μέσω των επίσημων θέσεων του κόμματος».

Νέες αναταράξεις μετά τη διαγραφή Τζουμάκα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Μετά τον Νίκο Φίλη, τον Νάσο Ηλιόπουλο, την Αννέτα Καββαδία και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα ήταν η σειρά του Πάνου Σκουρλέτη να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ακόμα και για “σταλινικές” πρακτικές.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη και στενόχωρη» την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «η φράση του κ. Κασσελάκη για τον Στέφανο Τζουμάκα δείχνει μη κατανόηση του καταστατικού του κόμματος. Μπορεί να ζητήσει ο πρόεδρος την διαγραφή ενός στελέχους, αλλά πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και να αποφασίσει. Ειδικά αν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και με πλειοψηφία των 2/3 να υπάρξει παραπομπή του στελέχους στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Δεν είμαι οπαδός διαγραφών στην βάση πολιτικών απόψεων. Ο κ. Τζουμάκας δεν αιφνιδίασε κανέναν, γιατί κατά την διάρκεια της διεκδίκησης ης προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε και έλεγε διαρκώς τα ίδια πράγματα», είπε ακόμη ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ευθείες βολές κατά Κασσελάκη – Πολάκη

Ακόμη εξαπολύοντας τα βέλη του κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη υποστήριξε ότι «ο κ. Κασσελάκης αντί να είναι ενωτικός, μας επιτίθεται. Υιοθέτησε τη διχαστική προσέγγιση. Κακώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι σαν εμένα κάναμε face control ή είχαμε “αριστερόμετρο”. Ο κ. Κασσελάκης εγκάλεσε όσους έκαναν πράξη το “πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα”». «Ποιος; Αυτός που ούτε καν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2012» διερωτήθηκε.

Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι θέμα του κ. Κασσελάκη το θέμα της κρίσης. Από το 2017 και μετά συζητήσαμε ποτέ; Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση να πεις μόνο για 4 άδειες τηλεοπτικών σταθμών, λέγαμε στον κ. Παππά, αλλά “βγήκε μέσα από το κόμμα” και μετά έπρεπε να απολογούμαστε που πήγαμε να βάλουμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Είπε κανείς γιατί έπρεπε να έχουμε δύο εκφωνήσεις στο θέμα της πανδημίας, που έβγαινε ο κ. Πολάκης και έλεγε αντιεπιστημονικά πράγματα;»

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Τώρα πρέπει να γίνει το συνέδριο, τι θα πει θα γίνει τον Φεβρουάριο; Είναι σταλινικές απόψεις αυτές που εκφράζει η κ. Αυγέρη ότι “όποιος διαφωνεί να φύγει” και εγώ από νεαρός έχω πολεμήσει κατά των σταλινικών απόψεων», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας ακόμη ότι «η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οικοδομείται πάνω σε μια πολιτική συνεννόηση, η οποία όμως συρρικνώνεται όταν αρνούμαστε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και η μετάθεση του συνεδρίου».

«Ο κ. Κασσελάκης υιοθέτησε την διχαστική προσέγγιση που ανομολόγητα λεγόταν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν πάτησε για να εκλεγεί. Στην Πολιτική Γραμματεία έγινε συζήτηση που έπρεπε να είχε γίνει πριν από 3-4 χρόνια. Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρχαν διχαστικές θέσεις από διάφορες πλευρές», συμπλήρωσε.

«Δεν μας βοηθάει το γεγονός ότι η πλειοψηφία πήρε απόφασης να μην γίνει τώρα το συνέδριο για να δούμε γιατί πήραμε 32% μετά από ένα μνημόνιο και πέσαμε τόσο πολύ και είχαμε συντριπτική ήττα στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ», υπογράμμισε ακόμη.

Πώς διεγράφη ο Τζουμάκας

Το πρωί της Παρασκευής ο Στέφανος Τζουμάκας βρέθηκε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ όπου αμφισβήτησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η νέα ηγεσία δεν είναι αποδεκτή» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη υποστήριξε πως στο επερχόμενο συνέδριο «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αμφισβητηθεί η ηγεσία του κ. Κασσελάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Τζουμάκα η «πρώτη ήττα ήρθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως η δεύτερη θα έρθει στις ευρωεκλογές», ενώ, αναφερόμενος για το πώς εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης στο πολιτικό προσκήνιο, είπε πως «τον φέρανε, δεν ήρθε».

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη. Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται έκανε ανάρτηση στα social media μέσω της οποίας αφού δήλωσε ότι σέβεται τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα κατά την περίοδο της χούντας και της Μεταπολίτευσης, του καταλόγισε πως «αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και “διαπλεκόμενο”» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».

Απάντηση Τζουμάκα

Ο Στέφανος Τζουμάκας δεν άφησε αναπάντητα όσα του καταλόγισε ο κ. Κασσελάκης.
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η πρώτη του αντίδραση ενώ επικαλέστηκε και την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι θα ζητήσει επίσπευση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας.

«Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η δήλωση

«Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή. Πρόεδρος κόμματος, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι ”έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας, θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του. Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.  Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας.

Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση συγκρούονται, όντως, “δύο κόσμοι”. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού. Οι πολίτες μας κρίνουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx