ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σουηδία: Σε κατάσταση συναγερμού για τις συμμορίες μεταναστών

Σουηδία: Σε κατάσταση συναγερμού για τις συμμορίες μεταναστών

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες στην Σουηδία, όπου έχει σημάνει συναγερμός. Η βία αποδίδεται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που στρατολογούν μετανάστες, ακόμα και ανηλίκους.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις», ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επικίνδυνες συμμορίες και τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ, περιγράφοντας το σύστημα που ακολουθούν όταν θέλουν να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους: χρησιμοποιούν ανθρώπους εκτός των συμμοριών, συχνά ανήλικους. «Τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση» που πρέπει να πάνε για την επίθεση. Τα θύματα είναι επίσης νέοι, τις περισσότερες φορές.

Ματωμένος απολογισμός

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα. «Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να γίνουν δολοφόνοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ.

Ο Ματς Λίντστρεμ, αστυνομικός στην περιοχή της Στοκχόλμης που έχει εξετάσει πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, επιβεβαίωσε ότι συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν αυτά τα “συμβόλαια”.

«Βλέπουμε ότι γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», εξήγησε. Το κάνουν «για να αποκτήσουν στάτους, να γίνουν κάποιοι, για να έχουν ‘τον αέρα του δολοφόνου’», όπως του αποκάλυψε ένας νεαρός στη διάρκεια έρευνας. Τον Αύγουστο του 2023, 69 ανήλικοι ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα το 2021.

Στους δρόμους ο στρατός

Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της και να τερματιστεί η βία. «Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε». Οι Σοσιαλδημοκράτες (Αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) είχαν προηγουμένως προτείνει την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της.

«Έχω καλέσει τον επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και τον επικεφαλής του στρατού για να δούμε πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες», επεσήμανε ο Κρίστερσον.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε. Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Η Σύνοδος Med9

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου ζήτησαν «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση. «Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα μιας σημαντικής αύξησης των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης των μεταναστών», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες της Med9, στην οποία μετέχουν η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, συνόψισε τη βούληση συνεργασίας των χωρών δηλώνοντας ότι «το ζήτημα θα πρέπει εν κατακλείδι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», με «φερέγγυες και σφαιρικές συνεργασίες με τους εταίρους μας της νότιας Μεσογείου».

Ειδικότερα, ο κ. Αμπέλα, αναφέρθηκε σε συνεργασίες, στο πρότυπο εκείνης που επιτεύχθηκε με την Τυνησία, υπό τις πιέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πρακτικές που ακολουθεί η χώρα του Μαγρέμπ.

Παρόμοιο μήνυμα διατύπωσαν οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων, αρχής γενομένης από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Αν δεν υπάρξουν δομικές λύσεις, όλος ο κόσμος θα παρασυρθεί από αυτό το πρόβλημα», είπε η Μελόνι, καταγγέλλοντας την «τύφλωση» εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές.

Αυτή η «έκτακτη κατάστασξη απαιτεί σαφέστατα, μια ευρωπαϊκή, κοινή απάντηση και μας οδηγεί όλους να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ιταλία», σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση του Παρισιού με τη Ρώμη.

Στο περιθώριο της Med9 οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συζήτησαν την εφαρμογή ενός “σχεδίου δέκα σημείων” το οποίο είχε παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να στηριχθεί η Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κρίση, με αφορμή το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Λόγω της κακοκαιρίας, οι αφίξεις σταμάτησαν για μία εβδομάδα, όμως ξανάρχισαν από σήμερα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx