ΑΝΑΛΥΣΗ

Στα βαθιά ο Ανδρουλάκης – Η βολή Λοβέρδου και το πρέσινγκ της ΝΔ

Στα βαθιά ο Ανδρουλάκης – Η βολή Λοβέρδου και το πρέσινγκ της ΝΔ, Μίνωας Ράπτης

Ένταση φαίνεται να επικρατεί στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά την δημοσκοπική άνοδο που απολαμβάνει, λιγότερο ή περισσότερο, σε όλα τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κάποια κορυφαία στελέχη έχουν τοποθετηθεί δημόσια (αν και έμμεσα) κατά στρατηγικών επιλογών που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως προς την τοποθέτηση του κόμματος.

Σήμερα μάλιστα φαίνεται πως απάντησε ο ίδιος ο νέος πρόεδρος στα όσα λέγουν στελέχη του κόμματός του. Χωρίς φυσικά να αναφερθεί ονομαστικά στον οποιονδήποτε εξ’ αυτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Δεν πολιτευόμαστε με τη μεζούρα, δεν έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες, το Κίνημά μας δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από κανέναν. Είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Παρότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του, είναι ασφαλής η εκτίμηση ότι πρόκειται για απάντηση στον βουλευτή και εσωκομματικό αντίπαλό του στις εσωκομματικές εκλογές, Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρώην υπουργός έκανε χθες κάποιες ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις που εμμέσως πλην σαφώς στρέφονται κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «Σχετικά με το ερώτημα των ίσων αποστάσεων, δεν υπάρχει πιο θλιβερό πράγμα στην πολιτική από αυτό. Είναι σαν να ρωτάς “τι λέει ο Μητσοτάκης, τι λέει ο Τσίπρας”, για να δεις τι θα κάνεις εσύ. Εγώ δεν είμαι ισαποστάκιας».

Φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιλήφθηκε και ο ίδιος την δήλωση ως βολή κατά του προσώπου του και γι’ αυτό επέλεξε να τοποθετηθεί. Άλλωστε, η χθεσινή αιχμή Λοβέρδου υπήρξε μονάχα η πιο πρόσφατη, από σειρά δηλώσεων στελεχών που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητούν τις επιλογές Ανδρουλάκη. Νωρίτερα, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, είχε παρεκκλίνει αισθητά από την διαφαινόμενη κομματική γραμμή στο θέμα Πολάκη.

Φίλια πυρά κατά Ανδρουλάκη

Η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής έφτασε να ζητήσει τροπολογία του Κανονισμού της Βουλής, με αφορμή τα όσα είχαν προ ημερών λάβει χώρα στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθετώντας καταφανώς πιο επιθετική ρητορική από εκείνη του κόμματός της, η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε ονομαστικά και στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis και κατόπιν ζήτησε να καταδικαστεί «απ’ όλους» και «χωρίς μισόλογα» η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη.

Η επιθετική σε τόνους παρέμβαση της ευρωβουλευτού θα μπορούσε να θεωρηθεί και τυχαία, εάν δεν είχε προηγηθεί κι ένα εξίσου αιχμηρό tweet από τον τέως εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού έργου του ΚΙΝΑΛ, Σπύρο Καρανικόλα. Αυτός εγκάλεσε ανοιχτά την γραμμή που υιοθέτησε το κόμμα του κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, σε ανάρτηση του: «Ανεξήγητη η σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την συμμορία, αλλά ούτε ένας χτες δεν είπε μία λέξη».

Έχει την σημασία του πάντως ότι και τα δύο ανωτέρω στελέχη είχαν στηρίξει ανοικτά στις εσωκομματικές εκλογές τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Σπύρος Καρανικόλας, μάλιστα, είχε διατελέσει μάλιστα εκπρόσωπος Τύπου του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε στον δεύτερο γύρο την ψήφο αμφότερων (όπως ανακοίνωσαν και οι ίδιοι), αλλά, παρά το υψηλό ποσοστό με το οποίο εξελέγη και τις καλές δημοσκοπικές του επιδόσεις, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να του δώσουν λευκή επιταγή.

Ανακωχή τέλος από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βλέπουν το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει εκατέρωθεν εκλογικό έδαφος, να αρχίζει να τα εκτοπίζει από τον χώρο του Κέντρου, φαίνεται να διακόπτουν την άτυπη πολιτική τους να κρατάνε το ΚΙΝΑΛ στο απυρόβλητο, εν πολλοίς και λόγω του απροσδόκητου θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας δείχνουν ότι αποφάσισαν πως (για διαφορετικούς λόγους έκαστος) να πιέσουν το Νίκο Ανδρουλάκη και το κόμμα του.

Για τον λόγο αυτό μοιάζουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον μεσαίο χώρο και να συμπιέσουν το ΚΙΝΑΛ, πολώνοντας το πολιτικό κλίμα. Η απλή αναλογική, που παραδοσιακά δεν ωφελεί τα μεγάλα κόμματα, δημιουργεί αβεβαιότητα και νευρικότητα από όλες τις απόψεις και σε όλες τις πλευρές. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αξιοποίησαν την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για να αναδείξουν το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσιάζει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Έκτοτε το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει σταθερά υψηλό, με τα τρία βασικά κόμματα να έχουν μπροστά τους συνέδριο. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στην πέραν της ΝΔ Δεξιά, χωρίς όμως προσώρας να υπάρχει να παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυναμική. Ωστόσο, δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν ισχυρίζονται πως υπάρχουν εισηγήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακόμα και για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η προοπτική αυτοδυναμίας μοιάζει να απομακρύνεται.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει έντονη αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει και του “ανοίγματος” της διαδικασίας εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Σε κάθε περίπτωση τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε αναμονή σκληρών συγκρούσεων, επειδή εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και πάντως θα διεξαχθούν εντός του 2022.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι