ΘΕΜΑ

Στη φυλακή ο γκουρού του Τραμπ

Στη φυλακή ο γκουρού του Τραμπ, Νεφέλη Λυγερού

Η αμερικανική πολιτική ζωή κινείται και σε ποινικούς ρυθμούς: Αρχικά οι πολυάριθμες ποινικές εκκρεμότητες του πρώην προέδρου Τραμπ, με τελευταία εξέλιξη την απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για πράξεις που εμπίπτουν εντός των συνταγματικών εξουσιών του ως προέδρου, αλλά μόνο για αδικήματα που διέπραξε στον ιδιωτικό βίο του, απόφαση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Είχαμε για πρώτη φορά την καταδίκη ενός πρώην προέδρου, του Τραμπ, για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και την καταδίκη γιου Αμερικανού προέδρου, του Χάντερ Μπάιντεν, για υπόθεση φοροδιαφυγής. Για την εισβολή δε στο Καπιτώλιο, οδηγήθηκαν στην φυλακή δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την σχετική Επιτροπή του Κογκρέσου: Ο ένας είναι ο πρώην σύμβουλος του για ζητήματα εμπορίου Πίτερ Νάβαρο και ο άλλος ο θεωρούμενος “γκουρού” της Νέας Δεξιάς, Στιβ Μπάνον.

«Είμαι υπερήφανος που μπαίνω στη φυλακή. Όχι μόνο δεν έχω μετανιώσει, είμαι υπερήφανος για ό,τι έκανα» ανέφερε ο Μπάνον που δήλωσε ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος». Ο Μπάνον θα μείνει φυλακισμένος σχεδόν μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για αυτό θα του είναι δύσκολο να επικοινωνεί με τους ακολούθους του στο podcast “War Room”.

Ο Μπάνον, που υπήρξε αρχιτέκτονας της εκλογής Τραμπ – αν και απομακρύνθηκε από τον πρώην πρόεδρο το 2017 έπειτα από αιματηρά επεισόδια ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ – φέρεται να ήταν σε συνεννόηση μαζί του, τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στο Καπιτώλιο. Κινούμενος στην γραμμή Τραμπ, υποστηρίζει πως η νίκη Μπάιντεν ήταν προϊόν νοθείας.

Γκουρού της Νέας Δεξιάς

Μόλις μερικά χρόνια πριν, ο θεωρούμενος “γκουρού” της αμερικανικής Ακροδεξιάς, είχε επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο καθοδηγητή των κομμάτων της Νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, την οποία αποκαλούσε «δεύτερο σπίτι του». Ο Μπάνον μετείχε σε διασκέψεις του κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία”, σε βαθμό που κάποιοι να ισχυρίζονται πως είχε στήσει εκεί το “αρχηγείο του”.

Η Ισπανία, επίσης, αποτελούσε συνηθισμένη προορισμό του. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, ένθερμος υποστηρικτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, με την ηγεσία του οποίου συναντιόνταν συχνά στην Μαδρίτη. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais είχε χαρακτηρίσει τους Ματέο Σαλβίνι και Βίκτορ Όρμπαν σαν τους σημαντικότερους πολιτικούς σήμερα στην Ευρώπη, σαν τους «μοναδικούς λογικούς ηγέτες της ηπείρου».

Αυτός είναι ένας λόγος που φρόντιζε να απολαμβάνει συχνά-πυκνά την ομορφιά της Ρώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναλάβει ρόλο άτυπου συμβούλου του Σαλβίνι, τον οποίο συγκατέλεγε στους προσωπικούς του φίλους. Φέρεται να ήταν αυτός που τον είχε προτρέψει να συνεργαστεί με το “Κίνημα 5 Αστέρων” για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που ο Σαλβίνι είχε κάνει, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του. Βέβαια, ήδη από την συμμετοχή Σαλβίνι στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο Μπάνον ήρθε πιο κοντά με την σημερινή πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, των “Αδελφών της Ιταλίας” και νέα “σταρ” της ιταλικής Νέας Δεξιάς.

Ο Μπάνον φιλοδοξούσε να ενορχηστρώσει ένα κοινό μέτωπο των κομμάτων της Νέας Δεξιάς εν όψει των ευρωεκλογών (του 2019) οραματιζόμενος μέσω αυτού την καθολική ανατροπή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού καθεστώτος. Ουσιαστικά επεδίωκε να ενώσει κάτω από μία ομπρέλα όσα κόμματα ζητούν ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας έναντι των Βρυξελλών, υιοθετούν σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, απαιτούν αυστηρό έλεγχο των συνόρων και εμμέσως πλην σαφώς υψώνουν τη σημαία κατά του Ισλάμ.

Μέγας στόχος του Μπάνον ήταν τα κόμματα της Νέας Δεξιάς στην Ευρώπη να συγκροτήσουν κοινή ευρωομάδα, ικανή να ανταγωνιστεί αυτή των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. «Ο Στιβ Μπάνον κατέστρεψε το κατεστημένο στις ΗΠΑ. Τώρα θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη», περιέγραφαν οι New York Times, παρουσιάζοντας τον ευρωπαϊκό ρόλο του.

Πάντως, ο Μπάνον απέτυχε τελικώς να παρακάμψει τους ανταγωνισμούς αυτούς, κάτι που βλέπουμε σήμερα: Στις ευρωομάδες των “Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών” της Τζόρτζια Μελόνι και της  “Ταυτότητας και Δημοκρατία” της Μαρίν Λεπέν, προστέθηκε και αυτή του Βίκτορ Όρμπαν “Πατριώτες για την Ευρώπη”, στην οποία εντάχθηκε το αυστριακό FPO (που ήρθε πρώτο στις Ευρωεκλογές), το πορτογαλικό Chega και το τσεχικό ΑΝΟ του πρώην πρωθυπουργού Μπάμπιτς. Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι έριδες μεταξύ των κομμάτων αυτών, όπως έδειξε η αποπομπή του AfD από την ευρωομάδα της Λεπέν, ως «νεοναζιστικό».

Στον αντίποδα του Σόρος

Για να επιστρέψουμε στον Μπάνον – και ως αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και μετά την αποπομπή του – έρχονταν σε επαφή και εκπαίδευε τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προσφέροντάς τους το ιδεολογικό αφήγημα και την πείρα της εκλογικής νίκης του Τραμπ. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησε ένα πολιτικό franchise. “Νόμος, τάξη και οικονομία” είναι το τρίπτυχό του. Υποστηρίζει την ιδέα μίας χριστιανικής-ιουδαϊκής Δύσης, δίνοντας έμφαση «στην παραδοσιακή οικογένεια, στις κοινωνικές δομές και στον πόλεμο ενάντια στον πολιτισμό του μαρξισμού».

«Προσπαθώ να τους εμπνεύσω κίνητρα, να πιστεύουν αυτό που κάνουν και το οποίο εκεί έξω είναι εκείνο που μετράει περισσότερο», τόνιζε. «Οι εκλογές βρίσκονται στα χέρια τους. Αυτό είναι που καθημερινά έκανα με τον Τραμπ». Μεταλαμπάδευε, λοιπόν, στην ηγεσία αυτών των κομμάτων μία επικοινωνιακή συνταγή που την περιέγραφε σαν «μοντέρνα πολιτική αναμεμιγμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το επαρκές μήνυμα που της προσδίδουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στον αντίποδα του Τζωρτζ Σόρος. «Είναι χωρίς αμφιβολία πανέξυπνος. Από την άλλη, όμως, και ο διάβολος είναι», έχει πει για τον ιδεολογικό εχθρό του. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του Σόρος, όμως, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υιοθετεί και τις μεθόδους του. Όπως ο δαιμόνιος επιχειρηματίας δημιούργησε πανεπιστήμιο για την διάχυση της παγκοσμιοποίησης, έτσι και ο Μπάνον είχε ιδρύσει το “Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας”.

Ο Μπάνον και η Ελλάδα

Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα δεν είχε αφήσει αδιάφορο τον Μπάνον, ειδικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και την διαρκή ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όντας ακόμα στο πλευρό του Τραμπ, είχε δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής είναι η Τουρκία και όχι το Ιράν. Υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεργάτες του είχαν επαφές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, όμως, να εντοπίσει αυτό που γύρευε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίστευε ότι στην Ελλάδα συμπυκνώνεται η θέση ότι ο δεξιός πατριωτικός χώρος εμφανίζει κινητικότητα, χωρίς, όμως, να έχει βρει ικανό εκφραστή, μία θέση άκρως επίκαιρη και στις μέρες μας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα, ο Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που στην ουσία έκανε κουμάντο στον Λευκό Οίκο. Τον είχε εγκαταλείψει εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσής του με το ζεύγος Ιβάνκα-Τζάρεντ. Ο γαμπρός του Τραμπ ήταν αντίθετος με το γεγονός ότι ο Μπάνον υπαγόρευε αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους.

Απόφοιτος του Harvard Business School, στην αρχή της καριέρας του ο Μπάνον είχε εργαστεί στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών. Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News, μιας ιστοσελίδας με ακροδεξιό πρόσημο. Ο Μπάνον συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε διάφορα δημοσιεύματα, μέσω του Breibart News, μεταξύ αυτών και εκείνα που έπληξαν τη Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, μέσα από την φυλακή, σίγουρα θα ευελπιστεί σε μία επανεκλογή του άλλοτε πολιτικού του προϊσταμένου, η οποία γίνεται όλο και πιο πιθανή μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν  στο πρόσφατο debate.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι