ΣΧΟΛΙΟ

Στη γραμμή Αναστασιάδη ο Κουρτς

Στη γραμμή Αναστασιάδη ο Κουρτς, Βαγγέλης Σασρακινός

Τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ”, στα οποία πρώτος αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, θυμήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς, υπονοώντας τη διαφορετική στάση που τηρεί η Ένωση απέναντι στη Λευκορωσία και την Τουρκία. Τον ίδιο λόγο δηλαδή, για τον οποίο μιλούσε έναν χρόνο πριν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ έχει πάντα αξιοπιστία, όταν δεν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά», παραφράζοντας την δήλωση που είχε κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη για να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να συνεχίσει να είναι σεβαστή δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πήρε …ζυγαριά και ο Κουρτς 

Από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, μέχρι σήμερα, η άποψη για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, την οποία υιοθέτησε και ο Μητσοτάκης, χάθηκαν μαζί με τις “κυρώσεις” στην Τουρκία και αντικαταστάθηκαν από την “θετική ατζέντα” και τον “εποικοδομητικό διάλογο”. Ο καγκελάριος Κουρτς παρέμεινε πάντως θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου, όλο αυτό το διάστημα, επικρίνοντας παράλληλα συνεχώς τις τουρκικές υπερβολές και αυθαιρεσίες. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι έχει ζητήσει πολλές φορές το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ανάλογη στάση τηρεί και σήμερα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει στο τραπέζι μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα λάβει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024 για την φροντίδα των προσφύγων που φιλοξενεί. «Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα χέρια της επιπλέον χρήματα για την Τουρκία είναι σωστό και εντάξει, αλλά πρέπει να συνδεθεί (η χρηματοδότηση) με την αποτροπή παράνομης μετακίνησης ανθρώπων» επισήμανε ο Κουρτς, υιοθετώντας ουσιαστικά την ελληνική θέση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν χαρίζεται στην Άγκυρα ούτε για το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «γίνονται ακόμη παραβιάσεις και ότι περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες». Στο σημείο αυτό, ο Αυστριακός καγκελάριος αντιπαρέβαλε την κατάσταση στην Λευκορωσία. Αφού τόνισε ότι ήταν πολύ καλό που η ΕΕ αντέδρασε άμεσα στις εκεί εξελίξεις, υπογράμμισε παραλλήλως, ότι δεν θέλει να παραβλέψει το θέμα Τουρκία. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ έχει πάντα αξιοπιστία, όταν δεν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι