Στη μέγγενη του μεταναστευτικού η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στη μέγγενη του μεταναστευτικού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Νεφέλη Λυγερού

Μπορεί τα ελληνοτουρκικά να έχουν μπει αναγκαστικά σε πρώτο πλάνο, εξαιτίας των απανωτών προκλήσεων της Άγκυρας, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις λεκτικές απειλές, αλλά το μεταναστευτικό παραμένει μία ανοιχτή αιμορραγούσα πληγή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «καυτό» αυτό ζήτημα κυριάρχησε στην ατζέντα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ, με πολλά από τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει ολόκληρη η χώρα».

Η κυβερνητική ομάδα κρούσης έχει λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε την ελληνική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης και σε χώρες από τις οποίες εισήλθαν μετανάστες στην Ευρώπη.

Πλέγμα ενεργειών μεταναστευτικού

Οι προτάσεις αυτές έρχονται μετά από ένα πλέγμα ενεργειών, όπως είναι η αλλαγή των διαδικασιών για την παροχή ασύλου και η πιο εντατική φύλαξη των συνόρων, προκειμένου αφ’ ενός να ξεκαθαριστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος παράνομος οικονομικός μετανάστης, αφ’ ετέρου να περιοριστούν οι εισροές. Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε: «Υλοποιώντας τη στρατηγική διεθνοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος των κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών που είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση να ενισχύσει με νέες αρμοδιότητες τον συντονιστή για το μεταναστευτικό-προσφυγικό υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Έτσι, για αυτό το ζήτημα ο στρατηγός θα έχει τον έλεγχο και του Λιμενικού και του σώματος των συνοριοφυλάκων.

Εκτός από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επιβαρυμένη από αφίξεις είναι και η περιοχή του Έβρου. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται να τοποθετήσει υπερσύγχρονες κάμερες στα σύνορα με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές μέσω της καλύτερης φύλαξης. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ θα ενισχυθεί με οχήματα, ενώ το υπουργείο προχωρά και τις διαδικασίες για την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων.

«Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα»

Όπως ανακοίνωσε μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μεταβαίνει την Παρασκευή στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψή του στην Αθήνα, μαζί με την συναρμόδιά του Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, όπου και  θα συζητήσουν με όλους τους αρμόδιους παράγοντες το ζήτημα.

Ενόσω οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι αριθμοί των εισερχομένων συνεχίζουν να ζαλίζουν. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, το Νοέμβριο, 7.049 πέρασαν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου, ζητώντας άσυλο. Από αυτούς οι περισσότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα 4.105 έφτασαν στη Λέσβο, 1.120 στη Χίο και 1.637 στη Σάμο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι η πλειοψηφία όσων φτάνουν στην Ελλάδα δεν είναι πλέον Σύριοι πρόσφυγες, «γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα».  Οι τοπικές κοινωνίες πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού, αλλά και εξαιτίας αρκετών περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς από νεοφερμένους μετανάστες.

Η κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, και να αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη προσανατολίζεται να εντείνει την κριτική της στο μέτωπο αυτό. Δύσκολα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει, δεδομένου ότι η πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση ήταν πιο χαλαρή από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η πίεση που ασκεί η κοινή γνώμη είναι προς την κατεύθυνση αυστηρότερης αντιμετώπισης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι