Στη “λοταρία” οι επικουρικές – Στον γεροντόβραχο οι συνταξιούχοι
24/07/2021Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο ασφαλιστικό, το οποίο εισάγει κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε άγρια χαράματα από τον Κωστή Χατζηδάκη, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή. Ένα γεγονός που σχολιάζουν ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σκοπός των διατάξεων είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «η διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης για τους συνταξιούχους και η βιωσιμότητα ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο συντελεί στην ανάπτυξη της οικονομίας». Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται μάλιστα ότι κρύβεται και το μυστικό, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για δώρο «στις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές».
Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) εκείνων που θα αναλάβουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή θα αποκτήσουν ασφαλιστέα ιδιότητα από την 1η Ιανουαρίου του 22 και προαιρετικά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987.
Πάντα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών, «οι τρέχουσες καταβαλλόμενες εισφορές σωρεύονται και επενδύονται, σχηματίζοντας αποθεματικό, το οποίο αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μελλοντικών παροχών προς τους δικαιούχους». Υπάρχει, ωστόσο, και «κρατική εγγύηση», καθώς, όπως ορίζεται από το νομοσχέδιο, «κατά τον χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης».
Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιό απαντά στις «ανισορροπίες του ασφαλιστικού συστήματος, “κεφαλαιοποιώντας” την επιτυχημένη εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών» και αρμόδιοι του υπουργείου του αναφέρουν ότι «θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι σημερινοί συνταξιούχοι». Η αντιπολίτευση, ωστόσο, έχει άλλη άποψη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση κόβει 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών!».
“Ατομικός κουμπαράς” ή κοινωνική συνοχή;
Οι ίδιοι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι ο «ατομικός κουμπαράς». Αντί δηλαδή, «οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό “κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, “χτίζοντας” ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις». (ΑΠΕ)
Οι κοινωνίες, ωστόσο, όχι μόνον οι ανθρώπινες αλλά και εκείνες των ανώτερων θηλαστικών, στηρίζονται σε δύο βασικές υποχρεώσεις των ενεργών μελών τους. Πρώτα στην υποχρέωση της δημιουργίας των συνθηκών που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή ένταξη των νέων μελών και δεύτερον στην δημιουργία των συνθηκών που καθιστούν αξιοπρεπή τη «φυσική αποχώρηση» των γηραιότερων. Με το νέο ασφαλιστικό όμως, όπως καταγγέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με κυνισμό τους συνταξιούχους και εξαπατά τους νέους.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο σύστημα, «όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη!», ενώ για το ΚΙΝΑΛ η «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» κυβέρνηση δείχνει ότι επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές», που όπως τονίζει είναι «οι προνομιακοί συνομιλητές της». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση μετατρέπει την ασφάλιση σε τζόγο».