Στη σκιά του Μιωνή η σύνοδος του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο

Στη σκιά του Μιωνή η σύνοδος του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο, Βαγγέλης Σαρακινός

Με έντονο το αποτύπωμα των αποκαλύψεων για τη συνομιλία Μιωνή-Παππά και των εξελίξεων που αυτές δρομολόγησαν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθορίσει την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο. Αν και απέφυγαν τις προσωπικές αναφορές, αρκετά στελέχη επισήμαναν το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και σημείωσαν την ανάγκη για μια διαφορετική στάση της Αριστεράς.

Πρώτος αναφέρθηκε στο θέμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έκανε άλλωστε και προχθές, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Εκεί, ωστόσο, “έσπρωξε” πρώτα τον Νίκο Παππά στην ανάληψη ευθύνης για λάθη και παραλήψεις, πριν καταγγείλει τον Μητσοτάκη ότι στήνει μηχανισμούς προπαγάνδας και «μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο». Και όλα αυτά, για  να καλύψουν, όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του την κρίση που οι ίδιοι έφεραν πριν από την πανδημία.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε τις όποιες “ευθύνες” του πρώην υπουργού του, θεωρώντας προφανώς, ότι το θέμα έχει λήξει και ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ικανοποιητικές. Έτσι, πήγε κατ’ ευθείαν «στην καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας» για την οποία είπε ότι «δεν αρκείται στη παραποίηση, αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».

«Εγώ είμαι ο στόχος»

Έκανε όμως και ένα βήμα παραπάνω, καλύπτοντας ουσιαστικά όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ είμαι ο στόχος τους» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε, χρησιμοποιώντας πληθυντικό, «αν δεν είναι θρασύδειλοι» και «αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989, ας διευρύνουν το κατηγορητήριο» και ας τον συμπεριλάβουν σε αυτό. «Εδώ είμαι» είπε, πριν επιστρέψει και πάλι προσωπικά στον Μητσοτάκη, καλώντας τον να μην μετατρέπει «σε βούρκο την πολιτική ζωή, μόνο και μόνο για να ξεφύγει από τις δικές του ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας».

Την αναφορά Τσίπρα στο “βρώμικο ’89” σχολίασε στην παρέμβασή του ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ’89» και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, σήμερα είναι «άλλοι οι πρωταγωνιστές» και «άλλα τα διακυβεύματα». Κυρίως όμως, όπως είπε, είναι «άλλη η ιστορία της Αριστεράς». Τότε, είπε ο Νίκος Φίλης «η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης. Όχι δύναμη συνενοχής».

Σε μια περισσότερο προσγειωμένη ανάλυση, συγκριτικά με όσα αναφέρουν κατά καιρούς διάφοροι “αιθεροβάμονες” της Κουμουνδούρου, ο τέως υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ότι «είναι προφανές πως ο Μητσοτάκης αντέχει και οικοδομεί καθεστώς». Εκτίμησε μάλιστα, ότι «δεν είναι κυβέρνηση που θα φύγει αύριο», ενώ πρόσθεσε, ότι «ακόμα και αν φύγει, θα αφήσει τα αποτυπώματά της στους αρμούς της εξουσίας».

Η πικρία του Φίλη 

Ο Φίλης, ο οποίος βρέθηκε μόνος του, ως υπουργός, στη σύγκρουσή του με παράγοντες του “βαθέως κράτους” και με τις προβολές τους στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβγαλε πικρία για αυτή τη μοναξιά και δεν χαρίστηκε στην κάλυψη που δίνει ο Τσίπρας στον Παππά. «Πολλά μας ταπείνωσαν» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «η Αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις» και ότι «δεν έχει λόγο (η Αριστερά) να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της».

Άνοιξε μάλιστα την βεντάλια, προσθέτοντας ότι, σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» και ότι αυτή η αυτοκριτική έχει να κάνει με «το ύφος, το ήθος και την αλαζονεία που εξέπεμπε (η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) για συγκεκριμένα ζητήματα». «Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις ημέρες», κατέληξε εμφατικά ο Νίκο Φίλης.

Σε μια σχετικά στρογγυλεμένη τοποθέτηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της Αριστεράς. Ο ίδιος, αναφερόμενος στον “αφρό των ημερών” μίλησε για μια «κρίση δημοκρατίας», η οποία έρχεται να προστεθεί στην τριπλή κρίση «οικονομική, υγειονομική και  κλιματική» κρίση. Υποστήριξε παραλλήλως την ανάγκη να υπάρξει μια καθημερινή αντιπαράθεση με το πελατειακό κράτος και τον παραγοντισμό.

Στον δρόμο για το Συνέδριο 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και «για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα», όπως είπε, πριν δηλώσει «περήφανος» που υπηρετεί «με αυτόν τον πήχη αξιών την αριστερά».

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι σε όλον τον πλανήτη η συγκεκριμένη υπόθεση είναι σκάνδαλο και στην Ελλάδα σκευωρία. Παραλλήλως, χαρακτήρισε «χάρτινο τσίρκο» την κυβέρνηση και παρουσίασε τους άξονες που πρέπει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει φραγμός στην «καταστροφή» που, όπως είπε, έρχεται.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «έλλειμα εθνικής στρατηγικής», κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα στα εθνικά θέματα και έδωσε τις κατευθύνσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΚΕΑ σχετικά με την ανασυγκρότηση του κόμματός του και το επικείμενο συνέδριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι