Στη σκιά των μεγάλων διεθνών ανοιχτών ζητημάτων η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Στη σκιά των μεγάλων διεθνών ανοιχτών ζητημάτων η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η υπόθεση της Ουκρανίας και το θέμα της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου κυριάρχησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την συναντηση του Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν κατά την εισαγωγική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. Έκανε, ωστόσο, και εγκωμιαστικά σχόλια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στη γεωστρατηγική σημασία και την ιστορία της Ελλάδας. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Παραλλήλως χαρακτήρισε εκπληκτικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε να αναδείξει την στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και επισήμανε ότι αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου» είπε χαρακτηριστικά.

Η οικονομική πτυχή 

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν. Παραλλήλως σημείωσε ότι προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν υπάρχει ενδιαφέρον για τα F-35. Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα παραπάνω για να αναδειχθούν οι διαφορές σε σχέση με την Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, το όνομα “Ερντογάν” δεν ακούστηκε, ωστόσο, μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο.

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει» και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει «μειώσει τους φόρους». Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί «μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη «θετική υποστήριξη» των ΗΠΑ. «Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά», είπε.

Βροχή ερωτήσεων 

Στη συνέχεια ο Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες» είπε και πρόσθεσε ότι έγινε «εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση για τα αντίποινα τόνισε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά», ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του. Χαρακτήρισε τέλος τον Σουλεϊμανί «τέρας», ανέφερε ότι αύριο θα  συζητήσει με τον Πομπέο και τα μυστικά σχέδια που είχε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι προερτοιμασμένες να επιτεθούν αν χρειαστεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την συνάντηση δεν προβλεπόταν κοινή συνέντευξη  Τύπου, όπως συνηθίζεται, και αιτία γι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ότι ο Τραμπ δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις. Οι δημοσιογράφοι όμως τον “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις για όλα τα διεθνή και εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, αμέσως μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις μπροστα στις κάμερες.

Ο πρωθυπουργός έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο,  συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. Εκτός από τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών το πρόγραμμα περιλαμβάνει και διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι