ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίθεση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ για Κασιδιάρη – Παραίτηση Τζανερίκου

Επίθεση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ για Κασιδιάρη – Παραίτηση Τζανερίκου

Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το “φρένο” στο κόμμα Κασιδιάρη και τις αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και συνταγματολόγων που ακολούθησαν.

Χθες, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι η τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης».

Σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται  η τροπολογία Βορίδη που έχει ως δηλωμένο στόχο να εμποδίσει στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η νομοθετική ρύθμιση, (θα εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια) προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος (Α1) του Αρείου Πάγου και όχι με την πενταμελή του σύνθεση που ισχύει έως τώρα.

Την ίδια στιγμή, καθαρές απαντήσεις ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση της συμπληρωματικής διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει τα πολλά λόγια τις υπεκφυγές και την ασάφεια γύρω από το ζήτημα αυτό. Είναι υπέρ του να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση με τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί οι εγκληματίες, οι ακροδεξιοί στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι;», είπε μεταξύ άλλων.

Στην Βουλή η τροπολογία

Όπως προαναφέραμε, η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκάλεσε την δημόσια αντίδραση του, παραιτηθέντος πλέον αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία κι έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος ήταν και πρόεδρος του Α1 τμήματος που θα κρίνει για το κόμμα Κασιδιάρη. Υποστήριξε ακόμη πως η υπό ψήφιση τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, με τον υπουργό Εσωτερικών να αντιτείνει πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».

Η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία δήλωσε προηγουμένος ο Βορίδης για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

Σφοδρές αντιδράσεις

«Θεσμικά αδιανόητο» χαρακτήρισε τον διάλογο που άνοιξε η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας ( ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ)» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Πάνος Λαζαράτος δήλωσε ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε.

Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε (ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση) δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

Δεν είναι πάντως για την ώρα γνωστό εάν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος, θα προβεί σε δήλωση αποχής και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση. Η συνεδρίαση του λεγόμενου πολιτικού τμήματος Α1 για τους συνδυασμούς στις εκλογές αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση έως τώρα για την θέση του κ. Τσανερρίκου στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς» Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς» και προσθέτει: «Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος».

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής σχολίασε πως «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx