ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Στην Αθήνα επεκτείνεται η πολιτική σύγκρουση στα Σκόπια

Στην Αθήνα επεκτείνεται η πολιτική σύγκρουση στα Σκόπια, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε ελληνική εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η πολιτική αβεβαιότητα στα Σκόπια μετά την αιωρούμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Στο κέντρο της εδώ αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά το πάγωμα των πρωτοκόλλων συνεργασίας που συνοδεύουν τη Συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μη ψήφιση των πρωτοκόλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια (πρωτόκολλα) αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην τοποθέτηση του κ. Οικονόμου απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης Ζάεφ που αποδέχθηκε την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας στη Βόρεια Μακεδονία και ενώ οι ομοϊδεάτες του, αυτοί του VMRO, απειλούν να επαναφέρουν το Μακεδονία σκέτο και τον αλυτρωτισμό, ο κ. Μητσοτάκης, δια του εκπροσώπου του, αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας, κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των Μνημονίων. Ποιων μνημονίων; Αυτών που διασφαλίζουν ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος θα επιτηρείται από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ως αρνητική την επικείμενη πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ με κίνδυνο επιστροφής του αλυτρωτισμού στην γείτονα και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι στοιχείο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και ενέχει τον κίνδυνο να εκμεταλλευτεί την αστάθεια η Τουρκία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να πατά σε δύο βάρκες. Ενώ λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί σωστή την επιλογή να μην κυρωθούν τα πρωτόκολλα, που καλώς ή κακώς αποτελούν μέρος της εφαρμογής της Συμφωνίας, την ίδια ώρα ζητά από την επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων να τηρήσει την Συμφωνία. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις», αλλά απέφυγε να πει πότε θα έλθουν προς κύρωση τα πρωτόκολλα.

Θολό τοπίο στα Σκόπια

Στην ίδια γραμμή αλλά πιο αναλυτικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος στην συνέντευξή του στην “Βραδυνή” ανέφερε: «Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν…Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες».

Η Αθήνα πάντως υπερασπίζεται στην ΕΕ την διαδικασία διεύρυνσης ώστε οι χώρες της περιοχής να προσδεθούν στο ευρωπαϊκό άρμα, την ώρα που η Βουλγαρία, αντίθετα, βάζει βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ή εάν –υπό την πίεση που ασκεί η ομάδα Σαμαρά– αναζητά στις παρασπονδίες των γειτόνων άλλοθι για την μη εφαρμογή της.

Στα Σκόπια, ο αρχηγός του εθνικιστικού VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, από τη μία δηλώνει ότι «δεν χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία», αλλά από την άλλη διαμηνύει προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι δεν θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών! Η θέση του ότι θα επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευτεί είναι βέβαια απολύτως προσχηματική, αφού δεν υπάρχει ούτε θεωρητικά τέτοιο ενδεχόμενο. Απλά, προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, αλλά είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να ισορροπήσει.

Ή η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της έμπρακτης παραβίασής της από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, ή ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι θα υποχρεωθεί υπό το κράτος των ασφυκτικών δυτικών πιέσεων να υποχωρήσει. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, και η δική του εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καταρρεύσει, ρίχνοντας τη γειτονική χώρα σε ενδημική πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις υφέρπουσες εθνοτικές αντιθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι